Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 24 Ekim 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Yine tarikatlar


DİYANET İşleri Başkanı muhterem Prof. Ali Bardakoğlu ile konuşuyorum. Son zamanlarda daha görünür hale gelen, marifetleri daha bir ortaya çıkan tarikatları soruyorum. "Dinden çok sosyolojiyle ilgili bir mesele" diyor. "Bir tür sosyolojik hormon bozukluğu" diyor. "Çarpık şehirleşmenin yarattığı uç yapılanmalar" diyor.
Prof. Bardakoğlu'nun sözleri, her şeyden önce tarikatların büründüğü 'kutsal' örtüsünü kaldırıyor. Bunlar 'kutsal' değil, 'sosyal' vakalardır.
Prof. Bardakoğlu devam ediyor:
- Şehirleşmeyi iyi yönetemedik. Göç olgusunun nelere yol açabileceğini öngöremedik. Şehre gelen insan ister istemez bir güvence, bir kişilik, bir dayanışma ihtiyacını duyuyor. Sadece tarikatlarda değil, başka türlü uç eğilimlerde de aynı sosyolojik faktörler var.
Ve modern toplumun bir zaafı:
- Modern toplum yalnızlaşmış bireyler üretiyor. Halbuki insanın gönül ve dostluk bağlarına da ihtiyacı var.
Prof. Bardakoğlu, Cumhuriyet'in Halkevleri'ni bu ihtiyacı karşılamak için kurduğunu ama Halkevleri'nin 'formel' kaldığını söylüyor.
İnsanın "sıcak bağlar" ihtiyacını Cumhuriyet'in karşılayamadığını Prof. Şerif Mardin de belirtir.

İzole ve marjinal
Mevlevilik, Halvetilik, Cerrahilik, Rıfailik gibi yüksek kültüre dayalı tarikatlar kimseyi rahatsız etmiyor. Aksine müziğe, şiire, hat sanatlarına, ahlak felsefesine katkıları övgüyle karşılanıyor.
Toplumu rahatsız eden tarikatlar, çarpık şahirleşmeyle semiren hastalıklı yapılardır.
Bunların izole ve kenar (periferi) semtlerde ortaya çıkması sebepsiz değildir. Göç sonucu, şehirlerde kendini yabancı, yalnız, çaresiz hissedenler, bir tarikata, bir örgüte yapıştığında birdenbire "kardeşler"e, "yoldaşlar"a sahip oluyor! Üstelik ekonomik bir dayanışmaya da kavuşuyor! Bağış yaparsan huzur, bağış alırsan şükür!
Psikolojik açıdan da, bir 'hiç' iken birden büyük bir misyona "adanmış" olmak gibi müthiş bir psikolojiye kapılıyor.
İstanbul'da Fatih semti eskisi gibi değil, Çarşamba ise eskisi gibi! Çünkü Fatih büyük ve genel topluma açık bir semt, Çarşamba ise izole bir mekân...
İzole ve marjinal olmaları rejim için tehlike oluşturamayacaklarının kanıtlarından sadece biridir.
Hasan Cemal'in güzel deyimiyle "Çarşamba'yı tankla düzeltmek" mi?!
O bütün Türkiye'yi dünyada izole eder, marjinalleştirir.
Türkiye'nin temel dinamikleri modernleşme yönündedir; evhama gerek yok.

Tanklı çözümler?
Modern toplum insana rasyonellik kazandırıyor ama "sıcak ilişkiler" veremiyor. Bu da bu tür dini, mistik yahut 'komünal' cemaatleşmelere yol açıyor.
Bizde varlıklı ve iyi eğitimli gençleri 'çalarak' müritleştiren "sosyetik tarikat" da gençlerin "sıcak ilişkiler" ihtiyacını sömürerek oluşmuştur.
"Sıcak ilişkiler" ihtiyacı, Amerika'da, Avrupa'da, Japonya'da da dini, mistik yahut "yeni çağ dinleri" denilen yarı pagan, yarı mistik tarikat ve cemaatleşmelere yol açıyor.
Ama marjinal hepsi...
Türkiye'de marjinal tarikatlar "sosyal sorun"dur. Bunlar kutsal değildir, suç işlendiğinde tereddütsüz üzerine gidilmelidir.
Ama her dindarı tarikatçı sanmak, tarikatların devleti ele geçireceğinden evhamlanmak ve "tanklı" çözümler düşünmek?!
İşte o da bir 'seküler mistisizm'dir ki, mutlaka sakınmak gerekir.

t.akyol@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Yine tarikatlar
DİYANET İşleri Başkanı muhterem Prof. Ali Bar...
Güneri CIVAOĞLU
Şeytanın itirazı
Bayram yazısına, Kur'an-ı Kerim'in Sad suresi...
Abbas GÜÇLÜ
ÖSS için havanda su dövecekler
Kasım ayında Ankara'da ÖSS'ye yönelik önemli ...
Hurşit GÜNEŞ
Bayramlar ve aile
İnananların Ramazan Bayramı'nı kutlarım. Rama...
Sami KOHEN
AB'de "Türkiye'nin önemi" tartışması
AB'nin gözünde, Türkiye ile ilişkilerde "stra...
Derya SAZAK
Töre kurbanı
Van Başkale'de işlenen 'töre cinayeti' haberi...
Meral TAMER
Erkeğin fendi, ekolojik dengeyi yok etti
Pazar günü kızım TV kanallarını dolaşırken ka...
Güngör URAS
Kayserili pastırmayı 'marka'lamak zorunda
Pastırma var... Mastırma var... Bu bayram gün...

© 2006 Milliyet