Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 25 Ekim 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türkiye'de çalışabilir nüfusun % 51'i işgücüne katılmıyor

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de çalışma yaşında olan 51 milyon 701 bin kişi var. Ancak bu kişilerin 26 milyon 192 bin kişisi çeşitli nedenlerle işgücünde yer almıyor

ANKARA AA

Gelişmiş ülkeler seviyesine yükselmeye çalışan Türkiye'de, işgücüne katılım oranı yüzde 49.3'te bulunuyor. Buna göre, Türkiye'de temmuz dönemi itibarıyla çalışma çağında (15 yaş ve üstü) 51 milyon 701 bin kişi bulunurken, bu rakamın 26 milyon 192 bin kişisi (yüzde 50.7'si) çeşitli nedenlerle işgücüne katılmıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, söz konusu dönem itibarıyla işgücü piyasasına ilişkin notlar şöyle:
  • "Çalışmayan ve iş aramayan" 26 milyon 192 bin kişinin, 12 milyon 924 bin kişisi "ev işleriyle" meşgul yani ev hanımı... Bu rakam çalışma çağındaki nüfusun dörtte birine, işgücüne katılmayanların da yarısına denk geliyor.


  • 610 bin umutsuz işsiz
  • Çalışmayan nüfusun 1 milyon 895 bin kişisini de "iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar" oluşturuyor. Bu grup içindeki 610 bin kişinin iş bulma ümidi yok.
  • Mevsimlik çalışanların sayısı 125 bin kişi olarak hesaplanırken, öğrenci sayısı 3 milyon 388 bin, emekli sayısı 3 milyon 7 bin kişi. Çalışamaz halde bulunanların sayısı ise 3 milyon 268 bin kişi civarında.
  • Çalışmayıp ve iş aramayıp ancak çalışmaya hazır olan 1 milyon 895 bin kişinin 1 milyon 43 binini kadınlar oluşturuyor. Bu gruptaki erkeklerin 340 bininde, kadınların da 270 bininde "iş bulma ümidi" yok.


  • Emeklilerin çoğu erkek
  • Mevsimlik çalışanların 28 bin kişisini erkek, 97 bin kişisini ise kadın nüfus, öğrencilerin de 1 milyon 880 binini erkekler, 1 milyon 507 binini de kadınlar oluşturuyor.
  • İşgücüne dahil olmayan emeklilerin de yine büyük çoğunluğu erkek. Toplam 3 milyon 7 bin emeklinin 2 milyon 469 bini erkek, 538 bini ise kadın.
  • Çalışamaz halde olan nüfusta ise liderlik kadınlarda! Toplam 3 milyon 268 bin kişi olan bu gruptakilerin 1 milyon 993 bini kadın, 1 milyon 275 bini de erkek.
  • TÜİK'in haziran-temmuz-ağustos dönemi işgücü araştırmasında, işsiz sayısı 2 milyon 251 bin kişi olarak açıklanmıştı. İşsiz sayısına, iş aramayıp ancak "çalışmaya hazır" olan 1 milyon 895 bin kişinin eklenmesi ile işsizlerin toplamı 4 milyon 146 bin kişiye ulaşıyor.


  • Asgari ücret bayramdan sonra görüşülecek
    ANKARA ANKA
    Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2007 yılı başından geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bayramdan sonra, kasım ayı içinde toplanacak.
    Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun işçi, işveren ve hükümeti temsilen 5'er üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Ocak 2006'dan geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bayramdan sonra, kasım ayı içinde toplantıya çağırması bekleniyor.

    Türk-İş 690 YTL olmasını istiyor
    Türk-İş, çalışanların yaklaşık yüzde SSK'ya kayıtlı toplam 918 bin 605 sigortalının yüzde 44'üne denk gelen 3 milyon 42 bin 396'sını ilgilendiren net asgari ücretin yılbaşından itibaren 690 YTL'ye çıkacak olan en düşük memur maaşı düzeyine çıkarılmasını istiyor.
    2005 yılı sonunda 488.70 YTL düzeyinde bulunan brüt asgari ücret yüzde 8.65 oranında artırılarak 531 YTL olarak belirlenmişti. Net asgari ücret ise 350.15 YTL'den 380.46 YTL'ye çıkmıştı.





    EKONOMİ
    Türkiye'de çalışabilir nüfusun % 51'i işgücüne katılmıyor
    İslami kesimde moda: Altın Oda
    'Halka arz ve sermaye artırımları izinsiz yapıldı'
    'Piyasaya uyan' tarımsal birliklerin yıldızı parlıyor
    'TMO çay da alsın'
    Fiskobirlik: Borcu 10 günde öderiz
    İTO, işadamlarının vize sorununu çözmek için devrede
    IMF ile beşinci gözden geçirme aralıkta tamamlanacak
    Uyar: Tutuklanmam için karar yok
    '1 milyar dolarlık fon Türkiye'ye yatırım yapacak'
    Enron yöneticisine 24 yıl hapis cezası






    Meral TAMER
    Nobel Barış Ödülü parasıyla en yoksula süt
    Mikrokredinin mucidi Bangladeşli ekonomi prof...
    Güngör URAS
    Pulur, "Kanun başka, hukuk başka" diyor
    Dünya'nın en büyük gazino ve otel işletmecisi...


    © 2006 Milliyet