|
 |
|
|
Türkiye'yi iyi tanıyan üç IMF uzmanından özel rapor
İki eski Türkiye masası şefi ve Avrupa Başkanı Deppler'in hazırladığı özel Türkiye raporunda başarılar sıralandıktan sonra kırılganlıklara karşı tavsiyeler de yer alıyor
ANKARA - WASHINGTON AA
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası eski Şefi, IMF Başkanı Rodrigo Rato'nun danışmanı Rıza Moghadam, IMF Avrupa Bölümü Başkanı Michael Deppler ile Türkiye Masası eski şeflerinden Odd Per Brekk'in de katkısıyla özel Türkiye raporu hazırladı. Raporda, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve kırılganlıklar tespit ediliyor.
'Kavşaktaki Türkiye' ismini taşıyan rapora göre, Türkiye ekonomisindeki kazanımların korunması için sürdürülen politikalardan taviz verilmemesi, 'makro ekonomik istikrar ve yapısal ekonomik reformların' sürdürülmesi gerekiyor.
Başarıların her zaman sürdürüleceğinin bir garantisinin bulunmadığını vurgulayan raporda, genç nüfusuyla AB içinde yer alacak Türkiye'nin bu başarıyı sürdürebilmesinin tek garantisinin, sağlam makro ekonomik politikalar ve yapısal reformlarda ilerleme gerçekleştirebilmesiyle sağlanabileceği ifade ediliyor.
Başarılar
Rapora göre, Türkiye ekonomisinin sağladığı başarılar şöyle:
2001 krizinin ardından, Türkiye ekonomisi değişim gösterdi. Ekonomik büyüme süreklilik gösterirken, 2001 ve öncesinden tamamıyla farklı bir para-maliye politikası disiplini ile Doğu Asya ekonomilerine benzer bir ekonomik büyüme trendini sürdürme potansiyelini yakaladı.Enflasyon yüzde 70'lerden, tek hanelere geriledi. Geriye yönelik beklentiler nedeniyle enflasyonla mücadelede daha önce başarı sağlanamazken, son yıllarda ileriye yönelik beklenti ile enflasyonun düşeceğine dair beklentilerin güçlenmesi, enflasyonla mücadelenin başarılı olmasını sağladı.Hem nominal hem de reel faizler önceki yıllara göre düşüş gösterdi.Kamu borç oranı düştü. Borçların sürdürülebilirliğine ilişkin beklenti güçlendi.Ekonomide kurumsal düzenlemeler yapıldı. Yüksek faiz dışı fazla (FDF) konusunda başarı sağlandı.
Kırılganlıklar
İç ve dış gelişmeler sonucu yatırımcı hissiyatında aniden meydana gelebilecek değişimler,Döviz ve faiz oranlarında baskının artması, YTL'nin değer kaybı, enflasyonla mücadelenin zarar görmesi, Bankacılık sisteminin zayıflaması,Ödemeler dengesinin bozulması ile ağırlıklı olarak kısa vadeli sermaye ile finanse edilen yüksek cari açık,Yüksek borçluluk oranı,Yüksek FDF oranının sürdürülememe tehlikesi.
Tavsiyeler
Borç oranının düşürülmesi ödemeler dengesi kırılganlığını azaltacak, enflasyonla mücadele programını ve ekonomik görünümü güçlendirecek.Yüksek faiz dışı fazla (FDF) konusunda taviz verilmemeli. Sürdürülememe tehlikesine karşı bütçe dışı fonlar ile KİT tasarrufları, FDF'nin korunmasında kulanılmalı. Yeni bir sıkıntıya düşmemek için mali sektör reformu sürdürülmeli. Denetim etkinleştirilmeli, varlıkları güçlendirilmeli, kamu bankaları özelleştirilmeli.İşsizliğin en temel nedenlerinden biri yüksek istihdam maliyeti. Bunun için düzenlemeler yapılmalı.Vergi tabanı genişletilmeli, toplama etkinleştirilmeli.Dolarizasyon azaltılmalı. Bunun için enflasyonla mücadelenin güçlü şekilde sürdürülmesi gerekir, enflasyon düştüğü oranda, Türk Lirası cinsinden varlıklara talep de artacak ve dolarizasyonun yerini Türk Lirası alacaktır.Kamu maliyesindeki disiplin ve yapısal reformlar, yüksek sürdürülebilir büyüme ve kırılganlığın azaltılması için en önemli unsurlar olacak.
|
|
|

|