Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 30 Ekim 2006 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Atatürk yaşasaydı?


TBMM açılmadan önce İslam âlemine bildiri yayımlayan, Meclis'i de Osmanlı'da bile görülmedik derecede "İslami" tarzda açan Atatürk... Meclis'in açılışından üç gün sonra Lenin'e mektup yazan ve zaferden sonra "Bolşeviklere benzeyen bir ekonomik düzen" kuracağını söyleyen Atatürk... Bu dönemde "emperyalizme ve kapitalizme karşı bütün Doğu milletlerinin, bütün mazlum milletlerin kurtuluşu için" savaştığını söylüyor.
Zafer'den sonra Lozan'da diplomatik savaş sürerken İzmir İktisat Kongresi'nde konuşuyor, Avrupalılara "Kapitülasyonlara karşıyız ama yabancı sermayeye açığız" mesajını gönderiyor! Fransız gazeteci Maurice Pernot'ya "Biz daima Batı'ya yürüdük" diyor, amacının "Avrupa Türkiye'si, daha doğrusu Batı'ya yönelmiş bir Türkiye olduğunu" söylüyor.

Şartlara göre...
Siyasi alanda, bir dönemde "Allah'ın çalışın emrine uymadığımız için" geri kaldığımızı söylüyor, öbür dönemde sultanlar yüzünden Avrupa ile yoğun ilişkiler kuramadığımız için geri kaldığımızı söylüyor.
Tek parti ve kuvvetler birliği rejimini savunan Atatürk, 1930 yılında, işlerin kötü gittiğini dikkate alarak, "Çözümü buldum, bir muhalefet partisi lazım bize" diyerek demokrasi tecrübesine girişiyor.
"6 Ok"a devletçilik ilkesi eklenirken, liberal ekonomiyi "sömürge ekonomisi" olarak niteliyor... birkaç yıl sonra 'devletçi' İnönü'yü uzaklaştırıp, "Türkiye'nin en büyük iktisatçısı" diye övdüğü 'liberal' Celal Bayar'ı Başvekil yapıyor.
Yabancı sermaye ve kredi almak için Şükrü Saracoğlu'nu Amerika'ya gönderiyor, "Kaç milyonerimiz var ki?" diyerek daha çok sayıda kapitalist yetiştirilmesini istiyor. İkinci Dünya Savaşı yaklaşırken, İngiltere ile ittifak yapmak için İngiliz Büyükelçisi Sir Percy Lorain'e ısrar ediyor...

Böyle soru olmaz!
Atatürk, Türk ve dünya tarihinin çok farklı üç dönemini yaşadı: Birinci Cihan Savaşı, savaş sonrası kaotik ve devrimci dünya ve 1929'da dünya ekonomisinin çöküşü.
Bu dönemlerden birine saplanıp kalmadı. Atatürk'ün en önemli özelliği, dogmatik değil, pragmatik olmasıdır: İçinde bulunduğu değişik şartları iyi analiz eden, ona göre yeni söylemler, politikalar geliştiren bir dehaya sahiptir.
Göremediği "İkinci Cihan Savaşı Sonrası" dünyanın, hele de günümüzdeki "küresel" dünyanın sorunları ve dinamikleri konusunda ne düşünür, nasıl davranırdı?
Bu soru yanlıştır, bilim dışıdır, metafiziktir!
Atatürk kendi zamanında bile görüş ve icraatının sistemleştirilmesine izin vermemiş, mesela bunu yapmak isteyen Kadro dergisini kapattırmıştır.
Bugünkü çağda Türkiye'nin ve dünyanın sorunlarını ve dinamiklerini anlamak için bakacağımız yer, sorunlarıyla ve dinamikleriyle çağın kendisidir. O zaman da değişik görüşlerle, fikirlerle karşılaşıyoruz tabii. Modern toplum kaçınılmaz olarak 'çok-fikirli'dir.
Elbette Atatürk'ün temel doğruları vardı. Bunları "vatanseverlik" ve "muasır medeniyet" diye iki ana başlık altında toplamak mümkün. Ama alt başlıklar, dönemlere göre değişir.
Türkiye Cumhuriyeti, bu esnekliğe sahip olduğu içindir ki, tek partiden demokrasiye, devletçilikten piyasa ekonomisine geçebildi. Bugün Türkiye iktisaden olduğu gibi, fikir ve sanat bakımından da dünkü Türkiye'den daha gelişmiştir.
Yol uzun, yürüyüşe devam...

t.akyol@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Atatürk yaşasaydı?
TBMM açılmadan önce İslam âlemine bildiri yay...
Çetin ALTAN
Müjdeler olsun şeriat geliyor!..
Sene-i nevzuhurun müjde-i muazzamasını tebşir...
Fikret BİLA
Org. Büyükanıt: Müsaadenizle konuşayım
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Çankaya K...
Yasemin CONGAR
"Gerçekçi" bir Bush'a hazır mıyız?
Son düzlükte büyük bir sürpriz olmadıkça, ABD...
Can Dündar
Atatürk'ün sansürlenen görüşleri
Atatürk'e ilişkin olarak 2 önemli çarpıtma ya...
Semih İDİZ
'İrtica tehdidi' Atatürk sonrası siyasetin ürünüdür
'Atatürk devrimleri oturmuş olsaydı bugün irt...
Faik ÖZTRAK
Kâğıt üzerinde azalan dış açık
Ekonominin 2007'ye ilişkin kaynaklar-harcamal...
Hasan PULUR
'Ayıp, ayıp' diye diye...
ÇOCUKLUĞUMUZ, hatta delikanlılığımız hep "ayı...
Osman ULAGAY
Pamuk'un Nobel'i ve tepkiler neden önemli?
Gazete yazarı okursuz var olamaz ve okurlarda...
Güngör URAS
Düzce'de 304 yatırımcı arazi tahsisi için sırada bekliyor
Bazı illerimiz, bomboş topraklarına "yatırım"...

© 2006 Milliyet