Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 31 Ekim 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Şehir ve tarih


DÜN ilk defa Ankara'nın yeni havaalanından geçtim. Tek kelimeyle mükemmel. Yeni açıldığı için daha tam oturmamış, hâlâ 'inşaat kokusu' var, ama mimarisi insanda yeterli bir ihtişam ve estetik duygusu uyandırıyor.
Bir iki ay içinde bütün servislerin oturmasıyla Türkiye'nin en geniş ve en modern havaalanı olacak.
"Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti"ne böyle bir havaalanı yakışırdı.
Yol inşaatı da tamamlanmış. Havaalanından çıktıktan sonra, insanın içini açan geniş bir otoyoldan şehre giriyorsunuz. Hele bir de yeşil alanları tamamlansın, muhteşem olacak.
Şehre girerken "azgelişmişlik belgeleri" gibi duran gecekondular geçen yıl tamamen başka yere taşındı, çarpık çurpuk binalar yıkıldı. Bölge tamamen milli park haline getirilecek.
Çarpık yapılaşmayı görmesinler diye artık yabancı konukları helikopterle taşımaya gerek yok. Başkentimizin göğsümüzü gere gere göstereceğimiz havaalanı ve yolu var; girişi de yemyeşil bir park haline gelecek.
Belediye Başkanı Melih Gökçek'i kutluyorum.

Ankara'nın karakteri
İstanbul, Bursa, Edirne, Manisa, Konya, Sivas, Diyarbakır, Mardin, Erzurum ve Trabzon gibi şehirlerimizle karşılaştırırsak, Ankara nispeten "tarihsiz", daha doğrusu "tarihi yeni" olan bir şehirdir.
Hacı Bayram hariç tabii...
Ankara, Milli Mücadele'nin ve cumhuriyetin eseridir.
Ankara'nın tek karakteri "modernlik" olamaz. Çağımızda "modern" olmak, şehirlere "karakter" vermeye yetmiyor. Ankara'nın "karakteri", Milli Mücadele ve cumhuriyet tarihinden gelir.
Bu tarihi temsil eden büyüklü küçüklü yapıların ortaya çıkarılması, etrafının temizlenmesi, ışıklandırılması gerekir.
Melih Gökçek'in bir tasavvuru varmış: Eski Meclis binasını ve Ulus'taki Atatürk heykelini adeta 'bastıran' yüksek ve çirkin binaları yıkmak, yeşil alana dönüştürmek.
Çok isabetli...
Oluşturulacak yeşil alanın da Milli Mücadele liderlerinin heykel ve büstleriyle, Milli Mücadele ve cumhuriyet tarihini yansıtan fresklerle donatılması çok iyi olur.
Bu proje için büyük bir mimari yarışma açılmalıdır.

Tarih dokusu
Ulus'tan her geçişimde beni rahatsız eden bir manzara vardır: Sümerbank'ın önüne sonradan eklenmiş çıkıntı yapının, o güzelim İş Bankası binasını adeta örtüyor, gizliyor, kapatıyor, kenara itiyor olması!
Halbuki İş Bankası binası o dönem cumhuriyet mimarisinin en tipik birkaç örneğinden biri olduğu gibi, Atatürk tarafından açılmış, Celal Bayar tarafından yönetilmiş milli bir müessesedir.
Sümerbank'ın çıkıntısı yıkılmalı, tarihi İş Bankası binası açığa çıkarılmalıdır.
Köylülükten yeni yeni çıkan Türkiye'de, bir yandan 'nüfus istilası' yüzünden, öbür yandan hazmedilmemiş bir 'modernlik özentisi'yle şehirlerimizin tarihi dokusunu tahrip ediyoruz.
Memleketim Yozgat'ta Cumhuriyet Meydanı'nda 'Buhara mimarisi' ile yapılmış eski Halkevi binasını yirmi yıl önce yıktılar, yerine yapsatçı mimarisiyle çirkin bir iş merkezi yaptılar!
Hem zevksizlik hem özenti!
Anadolu şehirleri böyle çok kayba uğruyor.
Tarihten gelen bir çakıl taşına bile sahip çıkmalıyız. Şehir deyince artık modernliği kadar tarihselliğiyle de "karakterli" mekânlar düşünmeliyiz.
Coğrafya biraz da böyle vatanlaşır.

t.akyol@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Şehir ve tarih
DÜN ilk defa Ankara'nın yeni havaalanından ge...
Melih AŞIK
Son resepsiyon...
Cumhurbaşkanı Sezer'in 29 Ekim davetindeyiz.....
Fikret BİLA
Çankaya'dan siyaset dışı notlar
Cumhurbaşkanı'nın 29 Ekim, TBMM Başkanı'nın 2...
Hasan CEMAL
Aşk, ekmek, demokrasi!
Böyle bir başlık ilgi çekebilir. Ama yazıyı i...
Güneri CIVAOĞLU
Yüz dili
Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması sorunu, klasik ...
Can Dündar
Sakıncalı bir destan
Bayramda şeytana uydum; sakıncalı bir destan ...
Abbas GÜÇLÜ
Mülakat olsun mu, olmasın mı?
Mülakat, giriş sınavları için de olabilir, me...
Hurşit GÜNEŞ
2007 bütçesi talebi frenler mi?
2007 bütçesine ilişkin en önemli konu talebin...
Sami KOHEN
Kala kala Kosova kaldı...
Sırbistan'daki referandum, Balkanlar'da yeni ...
Metin MÜNİR
Neden satıyorlar da almıyorlar?
Neden yabancılar Türk şirketlerini satın alıy...
Derya SAZAK
Deprem analizi
Bayramda İstanbul'dan da hissedilen 5.2 büyük...
Meral TAMER
Çiçek, Yozgat'ı avucunun içi gibi bilir
Hafta sonu evde kitaplarımı yerleştirirken Nu...
Güngör URAS
Sezer'in davetinde kadınlar ekonomi konuştu
Cumhuriyetin 83'üncü yılını kutlamak için Çan...
Serpil YILMAZ
Türkiye'nin en pahalı köyü
Antalya'da, Kekova'dan geçerken varılan Üçağı...
M. Ali BİRAND
Son iki haftanın perde arkası...
Bayram dahil, son iki hafta Türkiye'nin Avru...

© 2006 Milliyet