|
 |
|
|
İlişkimiz şizofrenik
AB-Türkiye arasındaki ilişkinin 'şizofrenik bir düzeyde' olduğunu söyleyen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, 'Türkiye'nin önemini küçümsüyoruz' diye yakındı
Sabetay Varol - Paris
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki ilişkileri "şizofrenik" diye tanımladı. Fransa'da Liberation gazetesine konuşan Rehn, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde bir kısırdöngü oluştuğunu, müzakereler askıya alınırsa bunu kırmanın imkânsız hale geleceğini söyledi.
Olli Rehn iki hafta önce verdiği ancak dün yayımlanan röportajda, müzakerelerin kesilmesinin Türkiye'yi modernleştiren güçleri AB'den uzaklaştıracağını da vurgulayarak müzakerelerin askıya alınmasına karşı çıktı. Gazetenin, "Müzakereler askıya alınmalı mı?" sorusunu Rehn, "Türkiye yapması gerekeni yaparsa hayır" diye yanıtladı. Rehn, AB'nin Türkiye'ye karşı ciddi yaklaşırken, bu ülkeye karşı adil de davranması gerektiğini belirtti.
Rehn, "Türkiye'den temel özgürlükler, ifade, düşünce ve dini özgürlükler konusundaki kriterlere saygı göstermesini beklerken, bizim de Türkiye'ye karşı sözlerimizi tutmamız gerekir. Türkiye ile ilişkilerimiz şizofrenik. Türkiye'nin stratejik önemini küçümsüyoruz" dedi.
Rehn, "Türkiye'de halk, 'AB bizi istemiyor' şeklinde bir hayal kırıklığı içinde. AB kamuoylarında da, 'Türkiye'de demokratikleşme konusunda yeterli ilerleme olmadı' şeklinde bir hayal kırıklığı var. Bu bir kısırdöngü, bunu kırmak gerekir. Yoksa hiçbir ilerleme sağlayamayız. Müzakereleri askıya almakla bunu başaramayız" diye konuştu.
Rehn, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Ankara Protokolü'nün uygulanması ve Kıbrıslı Türkler üzerindeki tecridin kalkması için ilgili çabalarını sürdürdüğünü de söyledi.
Rehn, Türkiye'de ordunun rolüyle ilgili soruyu da, "MGK konusunda alınan önlemlerden daha da ileri gitmek gerekiyor, Türk ordusunun savunma konusundaki yeteneğine saygı duyuyorum, ama askerler açık şekilde sivil iradeye tabi olmalı" seklinde yanıtladı.
'Fransa müzakerelerin askıya alınmasını istiyor'
Fransa'da sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, Ek Protokol sorunu nedeniyle Fransa'nın Türkiye-AB müzakerelerinin kısmen askıya alınmasını talep ettiğini kaydetti. "Brüksel'de savaş kızıştı" diyen gazete, Komisyon üyelerinin Türkiye konusunda bölündüğünü, ülkelerinin siyasi hassasiyetlerinin doğrultusunda tavır aldıklarını da yazdı.
Le Figaro, "Brüksel, Türkiye ile müzakerelerini kesme tehdidinde bulunuyor" başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu'nca yıllık İlerleme Raporu'nun yayımlanmasına bir hafta kala Brüksel'in Ankara ile ilişkilerin bozulmaması için çaba gösterdiğini kaydetti.
Sadece reformların yavaşlamadığını, aynı zamanda limanlar sorununa çözüm bulunmadığını belirten gazete, "Teknik olan bu sorunun çözümlenmesi siyasi planda belirleyicidir" yorumunu yaptı. Eylül 2005'te AB'nin limanların 2006 yılının sonuna kadar Rumlara açılması yönünde Ankara'ya bir "ültimatom" verdiğini ancak bu ültimatomun sonuna gelinmesine karşın Ankara'nın boyun eğme yönünde en ufak bir niyet göstermediğini yazdı.
Komisyonun gelecek çarşamba günü yayımlayacağı "Strateji Raporu'nda bu konuda bir görüş bildirmesi gerektiğini öne süren gazete şöyle devam etti: "Ancak Brüksel'de Türkiye taraftarları ile karşıtları arasındaki savaş kızıştı. Komiserler bile kendi ülkelerinin siyasi hassasiyetleri doğrultusunda bölündü. Kulislerde Fransızlar müzakerelerin kısmen - yani Gümrük Birliği'ne uyulmamasına ilişkin sekiz başlıkta - askıya alınmasını savunuyor. Sadece Rum Komiseri, Türkiye ile müzakerelerin tümüyle askıya alınmasını talep ediyor."
|
|
|

|