|
 |
|
|
Harran ucuz atlattı
Sel önceki akşam Şanlıurfa'nın Harran ilçesini de vurdu. Yetkililerin uyarısıyla 5 bin kişi evlerini boşalttı
DOĞAN HABER AJANSI
Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Batman ve Mersin'de 39 kişinin ölümüne, 8 kişinin kaybolmasına, 15 kişinin de yaralanmasına neden olan sel felaketi, bir dönem toprakları susuzluktan çatlayan Şanlıurfa'nın Harran ilçesini de vurdu.
Karacadağ ve Tek Tek Dağları'ndan akan sel suları Harran'ı tehdit etmeye başlayınca, vatandaşlar polis panzerlerinin hoparlörlerinden yapılan anonslarla uyarıldı. Hayati Harrani, İmam Bakır ve Süleyman Demirel mahallelerinde yaşayan yaklaşık 5 bin kişi uyarının ardından evlerinden ayrıldı.
Suların yaklaşık bir metre kadar yükseldiği mahallelerde evlerini terk etmeyerek mahsur kalanlar da panzerler ve zodyak botlarla kurtarıldı. İlçenin yüksek kesimlerinde sabahlayan vatandaşların endişeli bekleyişi sabaha kadar sürdü. Sabah suyun çekilmesiyle herkes rahat nefes aldı.
AKP'li Harran Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz, yaklaşık 4-5 bin kişinin daha güvenli olan Harran Kalesi civarındaki eski yerleşim birimlerine yönlendirildiğini belirterek, "Tek sevindirici nokta can kaybının olmaması. Zararların telafisi için çalışmalara başlayacağız" dedi. Özyavuz, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Harran Ovası'nda yapılan drenaj kanallarının yetersiz kaldığını da savundu.
Suriye'de aranıyor
Mardin'in Nusaybin ilçesinde dün sel sularının taşırdığı Çağçağ Deresi'ne düşen Abdülkerim Keskin (7) kaybolurken, arama çalışmalarından sonuç alınamadı. Nusaybin'den Suriye'nin Kamışlı ilçesine geçen dere suyunda kaybolan Keskin için Suriye tarafında da arama çalışması başlatıldı.
Bakana tepki
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Batman'ın Karşıyaka Mahallesi'nde mahalle sakinlerinin tepkisiyle karşılaştı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde dere yatağına yapılan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) prefabrik yatakhanelerinde kalan yaklaşık 300 öğrenci, gece yarısı çevre köylülerin telefonla yaptığı sel uyarısı sayesinde yatakhaneleri terk ederek kurtuldu. Yatakhaneler boşaltıldıktan 10 dakika sonra tavana kadar çamurla doldu, bazı bölümlerde duvarlar yıkıldı.
Selzedelerden protesto
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, Muhterem Gül ile çocukları Agit (4) ve 4 aylık Reyhan Gül'ün evlerinde boğularak öldüğü sel felaketinde zarar gördüklerini öne süren yaklaşık 200 kişi dün protesto yürüyüşü yaptı. Felekatin ardından gerekli yardımı alamadıklarını öne süren selzedeler, kaymakamlığa kadar yürüdükten sonra sessizce dağıldı.
|
|
|

|