Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 04 Kasım 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
AKP'Lİ KOMİSYON BAŞKANI KARAPINAR İSLAMİ HOLDİNGLERİ ELEŞTİRDİ:
Halkı kandırdılar

Karapınar, 'Yimpaş ve benzeri holdingler, 28 Şubat sürecinde dindar kesimde oluşan tepkiyi kullandı ve yalan söyleyerek para topladı. İnsanları kandırdılar, ülkeye güveni bitirdiler' dedi

Önder Yılmaz - Ankara


Dini referanslarda para toplayan, kamuoyunda "İslami holding" olarak ifade edilen bazı holdinglerin izinsiz hisse senedi satıp vatandaşların mağduriyetine yol açmasını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı, AKP Ankara Milletvekili Telat Karapınar, Yimpaş ve diğer holdinglerin 28 Şubat sürecini kullanıp yalan söyleyerek vatandaşlardan para topladığını söyledi.
Karapınar, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Yimpaş başta olmak üzere bu tür holdinglerin SPK'yı suçlu gösteremeyeceklerini kaydetti. "SPK'nın kabahati olduğunu düşünmüyorum" diyen Karapınar, para toplama işi yurtdışında gerçekleştiği için SPK'nın bu gelişmelerden kısa sürede haberdar olamayacağını vurguladı.

'SPK bilinçlendirdi'
SPK'nın 1996-1997 yıllarında gazetelere ilan verip toplantılar yaparak vatandaşları bu holdingilere karşı bilinçlendirdiğini, bu şirketlere karşı yapılanların tamamen yasal olduğunu belirten Karapınar, "Siz kanunsuz çifte kayıt tutarsanız böyle olur. SPK sermaye artışına izin verseydi daha rahat ve fazla para toplayacaklardı. Bunun önü kesildi. Kanunun üzerlerine gitmesi normal" dedi.
Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın yaptığı savunmayı samimi bulmayan Karapınar, şunları kaydetti:
"İş yalanla başlıyor. Yalanla başlayan yerde samimiyet olmaz. Bu iş, ilk kuruş paranın toplandığı andan itibaren yalana dayalı başladı. Kurum ve kişilerin iyi niyetli olmaları vatandaşa söyledikleri yalanı telafi etmez. Şirket yöneticileri, kendilerine yasaların engel olduğunu savunuyorlar. Vatandaştan toplarken aynı yasalar yürürlükteydi. Bu işin başında bilinçli bir kanuna aykırılık var."

'28 Şubat propagandası'
Karapınar, bu şirketlerin 28 Şubat sürecinde dindar kesimde oluşan tepkiyi kullandığını da ifade ederek "28 Şubat sürecini önemli propaganda aracı olarak kullandılar. Yurtdışında vatanından uzak, sadece dinine sarılarak yaşayan insanlar bunlara inanıyor. SPK'yı bilgilendirme toplantılarında 'ne karışıyorsunuz' diyerek yuhaladılar. İnsanlarımıza kötülük ettiler" dedi.
Bu holdingilerin verdiği asıl büyük zararın ülkeye olan güvenin tamamen yok edilmesi olduğuna dikkat çeken Karapınar, 2002'den sonra gurbetçilerin Türkiye yerine Avrupa'ya yatırım yaptığını bildirdi.

'Öneriler yaptık'
Yimpaş ve diğer holdingilerin AKP ile ilişkilendirilmesini haksızlık olarak değerlendiren Karapınar, "Hükümet neden Yimpaş ve bu tür holdinglerin üzerine gitmiyor, TBMM Araştırma Komisyonu'nun bu konudaki raporunun gereğini yapmıyor" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Biz raporumuzda önerilere yer verdik. Savcıların harekete geçmesi gerektiği görüşünü dile getirdik. Yaptığımız, savcılığa soruşturma emri vermek demek değil. Yargı harekete geçmeli. Meclis ve hükümetin 'şu adamı soruştur' deme hakkı yok. Biz raporu gönderdik, gerisi yargıya ait. Harekete geçmesi gereken yargıdır."




SİYASET
Ermeni çıkışı
Halkı kandırdılar
Barış için ortak tabur önerisi
'Politikacılar yüzünden iki halk ayrı kalmamalı'
Mülkiyelilerin en beğendiği AKP'li Şener
AKP'li Benli: Tavsiye ettim
Şahin: Devlet nereye yetişecek
AKP'li Arıkan: 800 bin mark toplandı
Bakan Şahin, CHP'li İnce'nin şiirini kapmaya çalıştı
Küfür tutanağa girmedi






Olay Yaratan Şemdinli İddianamesi (PDF) (DOC)

Taha AKYOL
Kıbrıs'ı satmak
DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül bir süredir "Kı...
Fikret BİLA
Yimpaş'ın para toplama yöntemi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan C...
Hasan CEMAL
Yine Kıbrıs, 301, AB!
İki gün üst üste Kıbrıs dinledim. Birinde, KK...
Güneri CIVAOĞLU
Kraliyet Lisesi'nde örtünmek
Türban krizi Avrupa'ya yayılacak gibi görünüy...
Derya SAZAK
Batman acısı
Sel felaketi Batman'da 8'i çocuk 11 can aldı....


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri

© 2006 Milliyet