|
 |
|
|
Dünya Kültür Haritası'nda neredeyiz?
Yukarıda gördüğünüz Dünya Kültür Haritası, bugüne kadar gördüğümüz haritaların hiçbirine benzemiyor. Örneğin bir Avrupa ülkesi olan Portekiz, Latin Amerika bölümünde yer alırken, Latin Amerika ülkesi Uruguay'ı Hıristiyan Avrupa sınırları içinde görüyoruz.
Türkiye'nin yeri hiç parlak değil. Güney Asya başlığı altında yer alıyoruz. Kişi başına milli geliri bizden çok daha düşük olduğu halde Hint halkı, bizden daha laik-rasyonel değerlere sahip görünüyor.
Ya birbirine komşu 2 küçük eski sosyalist ülke Bulgaristan ve Romanya'nın laik-rasyonel değerler açısından birbirinden bu denli farklı oluşuna ne demeli?
Değerler Araştırması
İnceledikçe ilginç yeni karşılaştırmalar yapabileceğiniz Dünya Kültür Haritası, Türkiye ayağı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından yürütülen Dünya Değerler Araştırması'nın 25. yılı için yapılmış bir çalışma.
Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ronald Inglehart'ın başkanlığındaki 80 ülkede yapılan ve dünya nüfusunun % 85'ini kapsayan Dünya Değerler Araştırması, 25. yılında İstanbul'da bir değerlendirme toplantısıyla masaya yatırıldı. Değişik ülkelerde araştırmayı yürüten sosyal bilimcilerin biraraya geldiği toplantıda, araştırmanın ilk yapıldığı yıl olan 1981 ile 2006 arasında toplumların değerlerinin hangi yönlerde değiştiği örneklerle anlatıldı.
Kadınlar ve gay'ler
Esmer'in de dikkat çektiği gibi "Türkiye Türkiye'dir, Almanya da Almanya'dır, hiç değişmez diye bir şey yok." Nitekim araştırmanın sonuçları da çeyrek asırda insanların bakış açılarında belirgin değişiklikler olduğunu gösteriyor:
Cinsiyet eşitliği yönünde hızlı ilerlemeHomoseksüelliğe artan hoşgörüGeleneksel değerlerden laik-rasyonel değerlere kayan toplumlarda doğurganlığın düşmesiHayatı idame ettirme değerlerinden kendini ifade etme değerlerine kayan toplumlarda demokrasilerin yerleşmesi.
DEVAMI YARIN
mtamer@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Kıbrıs'ı satmak DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül bir süredir "Kı... | |  | Çetin ALTAN | | "Zevahir"i, "görünüş"ü, "imaj"ı kurtarmak da ayvayı yiyince... Sel baskınlarının yarattığı perişanlığın medy... | |  | Melih AŞIK | | Doktorunu seç! Keçiören Atatürk Göğüs Hastalıkları Hastanesi... | |  | Fikret BİLA | | Yimpaş'ın para toplama yöntemi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan C... | |  | Hasan CEMAL | | Yine Kıbrıs, 301, AB! İki gün üst üste Kıbrıs dinledim. Birinde, KK... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Kraliyet Lisesi'nde örtünmek Türban krizi Avrupa'ya yayılacak gibi görünüy... | |  | Can Dündar | | Utanç Son 3 gündür, ben de her baba gibi, her ana ... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | Gençler, sorunlar ve hükümet Dün, tarihi bir gündü. DSP, ANAP, DYP, MHP gi... | |  | Semih İDİZ | | Finlandiya Kıbrıs'ı yüzüne gözüne bulaştırdı Avrupa Birliği'nin Kıbrıs sorununa girme çaba... | |  | Sami KOHEN | | Fin-iş... Bu iş bitti mi?.. Yani AB Dönem Başkanı Finla... | |  | Metin MÜNİR | | Büyüklük kader değil, terdir (1) Kimse annesinin karnından, büyük bir futbolcu... | |  | Hasan PULUR | | Sel, Yimpaş ve kazlar... İNSANIN yüreği parçalanıyor, siz sıcak eviniz... | |  | Derya SAZAK | | Batman acısı Sel felaketi Batman'da 8'i çocuk 11 can aldı.... | |  | Meral TAMER | | Dünya Kültür Haritası'nda neredeyiz?
| |  | Yaman TÖRÜNER | | Vergisiz, algısız % 21 net faiz nasıl kazanırsınız? Hükümet sayesinde, vergiyi sadece fakir halk ... | |  | Güngör URAS | | Enflasyonun geleceği döviz fiyatına bağlı (ve de ucuz ithalata) Ekim ayında tüketici ve üretici fiyatları end... | |  |  | M. Ali BİRAND | | PP çok şanslı, ancak kartlarını abartıyor Kıbrıs Rum lideri Papadopulos ismi çok uzun ... | |
|
|