|
 |
|
|
Tüzük manevrası
AKP tüzüğü kongrede değişiyor. Değişiklikle, genel başkanlığa aday olmak için, delegenin yüzde 20'sinin divan başkanlığının gözetiminde imza atması şartı getiriliyor. Erdoğan değişikliği savundu
Abdullah Karakuş - Ankara
AKP'nin bugün yapılacak kongresinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla antidemokratik olarak yorumlanacak bir tüzük değişikliğine gidilerek, genel başkanlığa aday olmak için delegenin yüzde 20'sinin yazılı önerisi olma şartı getirilecek. Ayrıca "bu öneri noter, divan başkanlığı veya divan başkanlığının görevlendireceği üyenin gözetiminde imzalanır" denilerek, genel başkan adaylığı neredeyse imkânsızlaştırılacak.
Değişikliği savunan Erdoğan, "Çıkıp aday olarak kendi reklamlarını yapıyorlar. Bundan önceki kongrede yaşadık. Bunları engellemek için yüzde 20 şartı getiriyoruz" dedi.
Gül'ün önünü açmak için
Erdoğan'ın mayısta cumhurbaşkanlığına aday olabileceği ve yerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün geleceğine yönelik mesajlar içeren, sürpriz tüzük değişikliği bugünkü kongrede yapılacak. Erdoğan'ın kendisinden sonra partide kaos yaşanmaması için Gül'ün önünü açmaya yönelik olduğu yorumlarına neden olan değişiklik, genel başkanlık için yüzde 20 delege imzası şartını içeriyor. Mevcut tüzükte, genel başkan adaylığı için oran bulunmuyordu. Değişikliğin ardından, 1460 delegesi bulunan AKP'de, genel başkan adayı olmak için 392 delegenin imzası gerekecek.
İl başkanları atanacak
Tüzükte tartışmalı bir değişiklik de 57. maddede yapılacak. Değişikle, yeni il başkanını Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) atayacak. Daha önce il başkanları, il yönetimindeki isimler arasından seçiliyordu.
Yapılacak başka bir değişiklikle de, kurucu olarak AKP'ye geçen 59 Milli Görüş kökenli milletvekilinin doğal delegeliği düşürülecek. Yönetim ayrıca bugünkü kongrede her şeyi kontrol altında tutmak için Divan başkanlığına Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ı, yardımcılığına ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'i getireceği öğrenildi.
'Bakanlar da değişsin'
Grup toplantısında yaptığı konuşmada yönetimde yenileşmeye gideceğini açıklayan Erdoğan, "Kadınlara ve 25 yaşındaki gençlere de yönetimde yer vereceğim" dedi. Erdoğan, "Bakanlar da değişsin" diyen Tokat Milletvekili Resul Tosun "Onlara ayıp oluyor" yanıtını verdi.
1.5 milyon YTL'lik kongre
Altan Burgucu
AKP, Ecevit'in cenaze töreniyle çakışması nedeniyle bugün ASKİ Spor Salonu'nda yapılacak 2. Olağan Büyük Kongresi'ndeki eğlence bölümlerini iptal etti. Sadece parti şarkıları çalınacak. Ecevit'in cenazesinde 10 bakan ve 50 AKP'li ile hazır bulunacak olan Erdoğan, kongreye öğleden sonra katılacak. Bu arada, kongrenin yapılacağı salondaki çalışmalar dün basına tanıtıldı. Kongre için 1.5 milyon YTL harcama yapıldığı bildirildi.
|
|
|

|