Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 11 Kasım 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
AB'den Diyanet'e suçlama

İlerleme Raporu'nda rahip cinayetine de dikkat çekilerek, 'Diyanet İşleri ve yerel dini makamlar misyonerlik faaliyetlerine karşı hasmane tutum sergileyebilmekte' denildi

Utku Çakırözer - Ankara


AB Komisyonu'nun açıkladığı İlerleme Raporu'nun, aralarında Trabzon'da öldürülen Katolik rahip Andrea Santoro'nun da bulunduğu gayrimüslim din adamlarına yönelik saldırılarla ilgili bölümünde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, "misyonerlik faaliyetlerini hedef alan hasmane bir tutum içinde olduğu" vurgulandı.
Raporun gayrimüslim cemaatlerin sorunlarına yer verilen "Dini Özgürlükler" başlıklı bölümünde, gayrimüslim din adamlarına saldırılar konusunda şu ifadeler yer aldı:

Trabzon'daki olay
"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve yerel dini makamların vaaz ve yayınları misyonerlik faaliyetlerine karşı hasmane tutum sergileyebilmektedir. Gayrimüslim cemaatlerin din adamlarına ve ibadet yerlerine saldırılar yapıldığı rapor edilmiştir. Karadeniz bölgesindeki Trabzon ilinde Şubat 2006'da gerçekleşen Katolik Rahip Andrea Santoro cinayetiyle ilgili duruşma, failin ağır cezaya mahkûm edilmesiyle sonuçlandırılmıştır. Süryanilere karşı da bazı olaylar vuku bulmuştur."
AB'nin geçen yılki İlerleme Raporu'nda da gayrimüslim dini toplulukların şiddet ve tehdit edici tacizlere uğradığı belirtilirken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mart 2005'te 'misyonerlik' faaliyetlerine karşı bir hutbeyi onayladığı kaydedilmişti. AB'de rahatsızlık yaratan hutbede, tek hak dinin İslam olduğu ve diğer dinlerin mensuplarının ahirette hüsrana uğrayacakları savunulmuştu.

Türkçe bilmeyen ne yapacak?

İlerleme Raporu'nun "Kültürel Haklar" bölümünde, Türkçe bilmeyen Kürt kökenli vatandaşların kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştıran önlem bulunmadığı eleştirisi de yapıldı. Raporda, anadili Türkçe olmayan çocukların Türk eğitim sisteminde anadillerini öğrenemediği, bu eğitimin sadece özel eğitim kurumlarında yapılabildiği belirtildi.




SİYASET
Ecevit'e MİT'ten gelen belgelerdeki müthiş sır
Tüzük manevrası
AB'den Diyanet'e suçlama
Hükümete tatsız haber
Karayalçın, Prodi'ye gidiyor
Cüneyd Zapsu ifade verdi
Babacan Atina'yı suçladı
DTP ve PKK'da hayal kırıklığı






Olay Yaratan Şemdinli İddianamesi (PDF) (DOC)

Taha AKYOL
Bu çocukları Hitler mi öldürdü?!
NAZİ rejiminin canavarlığı biliniyor. Ama kan...
Fikret BİLA
İkinci kabir ODTÜ ormanında hazırlanacak
Türkiye bugün Bülent Ecevit'i son yolculuğuna...
Hasan CEMAL
Demokrasi güzel şey!
Amerikan halkının seçim sandığında Başkan Bus...
Güneri CIVAOĞLU
Korkmuyor... Cesur
İsmet İnönü'ye "Atatürk'ü nasıl tanımlarsınız...
Derya SAZAK
Bush'un yenilgisi
Irak işgali ABD Başkanı Bush'a seçim kaybetti...


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri

© 2006 Milliyet