Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 12 Kasım 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Otelciler talep tırmanışının keyfini yaşıyor

NEW YORK

Amerika'da 11 Eylül'den sonra insanlar daha az seyahat eder olunca, otelciler "Odalar boş kaldı. Fiyatlar yerlerde sürünüyor" diyerek bir süre yakındılar. Ama şimdilerde talepteki tırmanış karşısında bir yanda oda sayısını artırıyorlar, öte yanda oda fiyatlarına devamlı zam yapıyorlar.
Batı ülkelerinde, özellikle Amerika'da otellerin en iyi müşterileri işadamları. Günümüzde işadamları artık masa başında oturmuyor. Devamlı seyahat ediyor. Eskiden sadece pazarlamacılar seyahat ederdi. Günümüzde işyerlerinde her kademedeki personel seyahat eder oldu.
The New York Times'ta yayımlanan bir habere göre, Hilton otel zincirinin 2007 yılındaki müşterilerinin yüzde 40'ını iş gruplarının, yüzde 40'ını tek başlarına seyahat eden işadamlarının, yüzde 20'sini de geziye çıkanların oluşturacağı tahmin ediliyormuş.
Otel işletmelerinin hemen tamamı 2007 yılında oda fiyatlarında yüzde 10 dolayında bir artış olacağını belirtiyor.

Fiyatlar devamlı artıyor
Mevcut oda kapasitesinin artan talebi karşılamaması nedeniyle oda fiyatlarına her yıl zam yapma şansının ortaya çıktığı hatırlatılıyor.
Gene The New York Times'ta yayımlanan rakamlara göre, bu yıl Amerika'nın başlıca şehirlerinde çok sayıda otel odası inşa edilmiş. Artış rakamları inanılamaz büyüklükte. Washington'da oda sayısı yüzde 94, Chicago'da yüzde 71, Miami'de yüzde 54, Los Angeles'ta yüzde 37, Boston'da yüzde 30 ve New York'ta yüzde 29 oranında artmış.
Günümüzde zenginlik arttıkça oteller daha lüks, daha pahalı hale geliyor.
Geçen hafta lüks ve pahalı otel zinciri Four Seasons Hotels'le ilgili önemli gelişmeler basına yansıdı.

Bizi de ilgilendiriyor
Eskiden olsa bu tür haberler bizi ilgilendirmezdi. Ama şimdilerde ilgilendiriyor. Çünkü Four Seasons Hotels zinciri İstanbul'da Sultanahmet'teki eski cezaevini otel olarak uzun süredir işletiyor. Bu arada Beşiktaş'taki eski Devlet Konukevi arsasında yeni bir lüks otelin inşaatını yürütüyor. İnşaat bitince de işletecek.
Four Seasons Hotels zincirini 1961 yılında Isadore Sharp (75) isminde Kanadalı bir mühendis kurdu. Zincirin bugün Türkiye ile birlikte 31 ülkede otelleri var. 17.300 odaya sahip zincirin piyasa değeri 3 milyar dolar.
Halka açık bir şirket olan Four Seasons Hotels grubunun hisselerinin yüzde 21 dolayındaki bölümüne Suudi Arabistan prenslerinden biri, yüzde 6-8 dolayındaki kısmına Bill Gates sahip. Yüzde 8 dolayındaki kısmı Bank of Amerika'nın bir yatırım fonunun portföyünde.
Isadore Sharp yeni bir yapılanmaya gidildiğini, borsadaki hisseleri toplayacağını açıklayınca, şirketin New York Borsası'nda 63.87 dolardan işlem gören hisselerinin fiyatı 82.50 dolara tırmandı.

guras@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
'Lades' mi, 'aklımda' mı?
Politika oyununun aktörleri; politikacıların ...
Melih AŞIK
Sonsuzluğa doğru
Ankara böylesi mahşeri bir törene son kez Uğu...
Fikret BİLA
Ecevit'e "Cennet Kapısı"ndan uğurlama
Bülent Ecevit, son yolculuğuna, GATA'nın "Cen...
Hasan CEMAL
Acıklı bir pazar yazısı...
Bilgisayarın başına oturuyorum, haftanın son ...
Güneri CIVAOĞLU
Ecevit'in serveti
"Ecevit'e veda" ile "AKP kongresi" örtüştü. A...
Can Dündar
Ecevit'in son mitingi
Ecevit'in 50 yıllık siyasi yaşamı 12 Eylül'l...
Abbas GÜÇLÜ
Roma, İtalyanlar ve biz
Roma ile İstanbul'un pek çok ortak özelliği v...
Hasan PULUR
Polisin not defteri...
EMNİYET Müdürü Feyzullah Arslan'ın "Gül, Güld...
Derya SAZAK
Umudun yürüyüşü
Ecevit son yolculuğuna, CHP'nin 1977 seçimler...
Meral TAMER
Ecevit, "Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş"u hiç kabul etmemiş
Bülent Ecevit'in Robert Kolej'den arkadaşı Al...
Ece TEMELKURAN
Sevenleri google'lamayın!
"Araştırılır" ya damat adayları, ebeveynler t...
Osman ULAGAY
ABD'de Bush'un ipliği pazara çıktı ama...
Dünyada olup biteni izlemeye çalışmanın, biri...
Güngör URAS
Otelciler talep tırmanışının keyfini yaşıyor
Amerika'da 11 Eylül'den sonra insanlar daha a...
Serpil YILMAZ
"MASAK gitti, Evcil'in işi bitti"
Demir çelik sektörüne yaptığı yatırımlarla iş...

© 2006 Milliyet