Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 14 Kasım 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
İslam ve Batı çatışması


NE kadar istemesek de, Huntington'un "medeniyetler çatışması" tezini doğrulayan olgular artıyor, yanlışlayan olgular azalıyor. Bilhassa İslam ve Batı dünyaları arasında.
Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarından Irak'a, Filistin'e, Afganistan'a İslam dünyasında işgal ve ölüm kol geziyor! "Terör" deyince de dünyada birinci sırada Müslümanların İslam adına yaptığı terör akla geliyor!
Huntington'u doğrulayan bu vahim tabloyu Amerikalı Neo-Con'lar ve Avrupalı şovenler kaşıyor, 'mücadele' diye iki dünya arasındaki husumeti kışkırtıyorlar.
"Âkil adamlar", aklı başında, sağduyulu, bilge kişiler ise çözüm arıyorlar. Aralarında hümanist rahip Desmond Tuttu, reformist Ayetullah Hatemi, felsefeci Mehmet Aydın gibi bütün dinlerden ve kıtalardan 20 saygın ismin bulunduğu "Üst Düzey Grup" tarafından hazırlanan rapor dün İstanbul toplantısında açıklandı. Bizdeki din-laiklik gerilimine de ışık tutacak değerde bir rapor.

Rejimler ve toplumlar
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İspanya'nın sosyalist Başbakanı Zapatero, Türkiye'nin muhafazakâr Başbakanı Erdoğan'ın yürüttüğü "Medeniyetler İttifakı Projesi"nin 4. toplantısında açıklanan uzun rapordan bir paragraf:
"Bazı İslam ülkeleri, reforma karşı direnç gösterilmesi ve özeleştiri eksikliği yüzünden ekonomik ve sosyal ilerleme için gerekli olan ivme ve enerjiden mahrum kalıyorlar."
Çok doğru... Şimdi düşünelim: Gerilimleri aşarak toplumsal ilerleme için ivme ve enerji yaratacak "hoşgörü, uzlaşma, özgürlük, özeleştiri" gibi değerler Mısır'da Müslüman Kardeşler'de yok da laik Arap milliyetçisi Mübarek rejiminde mi var?! Suriye ve Tunus'un laik diktatörlerinde mi var?!
Otoriter ve despotik rejimler resmi dogmaları dayatarak toplumu dogmatizme yöneltiyor, tepkiler de dinsel dogmatizm olarak ortaya çıkıyor!
Raporda deniliyor ki:
"Dinsel aşırılığın ortaya çıkmasına yol açan faktörlerden biri, İslam dünyasındaki siyasi hareketlerin bastırılmış olmasıdır... Bu nedenle İslam dünyasındaki iktidar çevreleri, şiddet yanlısı olmayan siyasi gruplara dinci veya laik nitelikleri gözetilmeksizin siyasete katılma imkânının sağlanması hem Müslüman hem Batılı toplumların çıkarına hizmet edecektir."

İlerlemenin yolu
Raporda belirtildiği gibi, liberal, sosyal demokrat, muhafazakâr, sosyalist fikirleri yasaklayan, "özgürlük, hoşgörü, uzlaşma, özeleştiri" gibi değerleri bastıran 'ilerici' rejimler, aynada dinsel karşıtlarını buluyorlar!
"Batı'nın İslam dünyasında yürüttüğü askeri harekâtlar" da radikal ve dinci tepkileri körüklüyor.
"İsrail-Filistin meselesi, Batılı ve Müslüman toplumlar arasındaki ayrılığın başlıca sembolü haline gelmiş olup uluslararası istikrara yönelik en büyük tehditlerden biridir."
Bush yönetiminin 'itikadi' bir körlükle İsrail'i desteklemesi, Neo-Con'ların dini taassubu, Avrupa'da Türkiye'yi bile dışlayan Hıristiyan ve milliyetçi şovenizm, Sarkozy'lerin yükselişi...
Bunlar maalesef İslam dünyasında bağnazlığı kışkırtıyor, Müslümanların "hoşgörü, özgürlük, uzlaşma" gibi değerlerle kendi kültür miraslarını yeniden yorumlamasına, otoriter laik rejimlerin liberalleşmesine, toplumsal enerjinin kalkınmaya akmasına engel oluyorlar!

t.akyol@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
İslam ve Batı çatışması
NE kadar istemesek de, Huntington'un "medeniy...
Melih AŞIK
İşte demokraasi...
Çağdaş demokrasilerde parti kongreleri 5 - 6 ...
Fikret BİLA
CHP ile DSP'nin beklentileri farklı
Bülent Ecevit'in cenaze töreninde ortaya çıka...
Hasan CEMAL
Umutsuz yaşamak zor!
Çırağan Sarayı'nda Medeniyetler İttifakı topl...
Güneri CIVAOĞLU
İstanbul'da bir Barcelonalı
Dün Katalan bir televizyon yapımcısıyla yemek...
Can Dündar
Tarihi bir itiraf
Kenan Evren, Ecevit'in ardından "tarihi bir ...
Abbas GÜÇLÜ
Katsayı Şûrası (2)
17. Milli Eğitim Şûrası dün Ankara'da başladı...
Hurşit GÜNEŞ
Konut piyasasında balon mu var?
Emlak alım-satımı 2003 yılından itibaren canl...
Semih İDİZ
Yabancı 'yoldaşlar'ı Ecevit'i niçin yalnız bıraktı?
Bülent Ecevit'in on binlerce vatandaşı sokağa...
Sami KOHEN
Yeni BM: Birleşmiş Medeniyetler
Böyle bir örgüt yok tabii. Şimdilik sadece bi...
Metin MÜNİR
Galiba AKP'li bakan haklıydı
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin çıkmaza ...
Derya SAZAK
Karayalçın Prodi ile 'ittifak'ı konuşacak
SHP lideri Murat Karayalçın bugün İtalya Başb...
Meral TAMER
Server Tanilli, kadınların tarihini yazdı
Önümüzdeki bir hafta içinde İstanbul'da kadın...
Güngör URAS
Devlet yetişmiş insana önem verirdi
1960'lı, '70'li, '80'li yıllarda ülkede döviz...
Serpil YILMAZ
Zeytinyağında gümrük birliği unutuldu!
Körfez zeytinyağının tanıtımını öne çıkaran '...
M. Ali BİRAND
Ankara, AB için kolları sıvıyor...
Muhalefet Partileri ve bazı yorumcuların aksi...

© 2006 Milliyet