Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 20 Kasım 2006 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Atın torbasına bir avuç arpa atacaksın ki samanı yesin


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak aradı. Diyor ki, "Bizim Adana'nın arabacıları fakirdir. Atlarını beslemek için arpa alacak paraları yoktur. Arpa yerine saman da ata arpa kadar besin verir. Ama at samanı kolay kolay yemez. Bu nedenle arabacılar, atın boynuna astıkları yem torbasının içini önce samanla doldurur. Sonra üzerine bir avuç arpa koyarlar. At arpayı yiyeceğim diye torbayı eşeledikçe arpa torbanın altına kayar. Bu arada at samanları yer, bitirir ve doyar..."
Aytaç Durak, durup dururken beni arayarak bunları neden anlattı? Bu köşede yayımlanan "Fiş toplama kalkınca, KDV ve ÖTV oranları artar" başlıklı yazıyı okumuş... O da inanıyor ki, vergi iadesi gibi teşvikler, vergi tahsilatını artırıyor. Vergi kaçırmayı güçleştiriyor.
Aytaç Durak, Çin'de dikkatini çeken bir uygulamadan söz etti. "Çin'e gittik. Lokantada yemeğe davet ettiler. Davet sahibi parayı ödedikten sonra garsonun getirdiği makbuzun üzerini kazımaya başladı... Ne olduğunu anlattılar.
Vergi kaçağını önlemek ve de ödeme yapanların fiş istemelerini teşvik etmek için fişlerin üzerine "kazı-kazan" şeklinde bir bölüm eklemişler. Her ödeme yapan "kazı-kazan" şansını denemek arayışında fiş istermiş.
Kazı-kazanlı fişin örneğini aldım, getirdim. Maliye Bakanı'na gönderdim. Ama bir ses çıkmadı."

En iyi denetimi halk yapar
Aytaç Durak inşaat mühendisi. 1963-1968 yılları arasında kamu görevlisi olarak çalışmış. Sonra müteahhitlik yapmış. 1984 yılında ANAP'tan belediye başkanı seçilmiş. 2004 yılında dördüncü kez başkan seçildi. Şimdilerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı.
Aytaç Durak, vergi toplamada "teşvik"in önemini vurgulamak için bu konudaki bir deneyimini anlattı.
Diyor ki, "Adana Belediyesi 'Büyükşehir Belediyesi' statüsüne kavuşmadan önceki dönemde belediye başkanlığı yaparken emlak vergisi toplayamadığımızı gördüm. Bunun üzerine tahakkuk ve tahsilatı özelleştirmeye karar verdim. Tam özelleştirme değil de, mevzuatın dışına çıkmadan özel sektörden yararlanma şeklinde bir özelleştirme. Gene de son imza yetkisi belediye görevlilerinin.
Ama özel sektör hizmet şirketi tahakkuk ve tahsilatı takip ediyor. Emlak vergisi 3 taksitte alınıyor. Yüzde 40-Yüzde 40-Yüzde 20... İlk yüzde 40'ın tamamı belediyenin. İkinci yüzde 40'ın yüzde 5'i özel şirketin. Üçüncü ve son yüzde 20 vergi taksitinin yarısı özel şirketin...

Vergi toplama beceri ister
Özel şirket son yüzde 20'nin yarısına sahip olma arayışında, emlak vergisini son kuruşuna kadar tahsil etmeye çalıştı. Böylece belediyenin emlak vergisi geliri umulmadık bir şekilde arttı. Belediye halka daha çok hizmet verme imkânına kavuştu."
Sayın okuyucularıma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın anlattıklarını aktardım.
Ortada bir gerçek var. (1) Vergi kaçırılıyor. (2) Maliye, vergi kaçıranları izleyemiyor. (3) Maliye vergi toplayamıyor. Fiş sistemi, ülke genelinde halkın vergi denetiminde aktif görev almasına imkân verdi.
Vergi mükelleflerinde ve de halkta vergi bilincinin oluşmasını sağladı. Şimdi, bütçeden vergi iadesi adı altında fiş toplayanlara yapılan ödemeden tasarruf etmek arayışında oturmuş ve işleyen sistemi yok etmeye kalkanların ne yaptığını anlamak çok zor.
Fiş toplama sona erince KDV ve ÖTV kaçağı artacak. Maliye'nin dolaylı vergi geliri düşecek. Maliye, vergi gelirini artırmak için gelir ve kurumlar vergisini yükseltemeyeceğine göre KDV ve ÖTV oranlarını artıracak. KDV ve ÖTV ödeyen namuslular daha çok yük altına girerken, KDV ve ÖTV ödemeyenler haksız kazanç sahibi olacak.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Din ve akademik eğitim
DİYANET İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu i...
Çetin ALTAN
Türkiye'de zengin olmanın yolları
Alt tarafı bilemediniz 70-80, hadi hadi 90 yı...
Fikret BİLA
Bahçeli hedef kitleyi genişletti
MHP diri ve coşkulu bir kongre yaptı. 8. Olağ...
Yasemin CONGAR
ABD'de kavga, arayış ve aceleci yorumlar
Savaşın baş ideoloğu, şimdiki Dünya Bankası B...
Can Dündar
Babil'in sürgünleri
Tevrat der ki:
Faik ÖZTRAK
Garip bir elektrik zammı öyküsü
Başbakan'ın cuma günü elektriğe yüzde 40 zam ...
Hasan PULUR
Cumhuriyeti aşağılayanı baş tacı yaparız...
İLAHİ Sayın Cemil Çiçek, siz çok yaşayın e mi...
Ece TEMELKURAN
Diasporadakilere psikanaliz gerekiyor
Ermeniler ve Türkler ilişkisinde, meselesinde...
Yaman TÖRÜNER
Hazine'nin belediyeler operasyonu
Hazine, büyük bir operasyona imza attı. Beled...
Osman ULAGAY
Şu AB'den bir kopalım, gerisi kolay
Geçen yıl Avrupa Birliği (AB) Anayasası'nın F...
Güngör URAS
Atın torbasına bir avuç arpa atacaksın ki samanı yesin
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak...

© 2006 Milliyet