|
 |
|
|
Son konuk Mehmet Ağar
Aydınların Mabeyin zirvesi
Bir grup aydının Türkiye'nin meselelerini tartıştıkları "Mabeyin Toplantıları"nın son konuğu DYP lideri Mehmet Ağar oldu
BELMA AKÇURA İstanbul
Aralarında Eser Karakaş, Ümit Fırat, Cengiz Çandar, Ali Bulaç, Fuat Keyman ve Şahin Alpay'ın da bulunduğu bir grup aydın, Türkiye'nin meselelerini konuşmak için bir süredir toplantılar düzenliyor. "Mabeyin Toplantıları" adıyla düzenlenen ve bugüne kadar sekiz toplantı yapan grubun bir de 'davetli' konuğu oluyor. Mabeyin Toplantısı'nın son konuğu ise "Dağda silah atacaklarına düz ovada siyaset yapsınlar" diyerek Kürt sorununa yaklaşımıyla dikkatleri üzerine çeken DYP lideri Mehmet Ağar oldu.
Ağar'ın Mabeyin Toplantısı'na daha önce davet edildiği ancak toplantının eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in ölümü üzerine ertelenerek önceki gün Altunizade Kısıklı'daki Mabeyin Restaurant'ta yapıldığı öğrenildi. Toplantıya Ağar'ın davet edilmesinde özellikle son dönemde askere ve Kürt sorununa ilişkin söylemleri etkili oldu.
Ağar'ın toplantıda, "Benim dönemimde asker konuşamaz. Asker konuşuyorsa hükümet yok demektir. Hiçbir zaman bu noktaya gelinmez", "Dağda silah atacaklarına düz ovada siyaset yapsınlar" şeklinde kamuoyuna yansıyan sözlerinin 'içini dolduran' bir konuşma yaptığı öğrenildi.
'Konuşulanlar orada kalır'
Toplantıyı düzenleyenlerden Eser Karakaş, "Elbette orada yapılan konuşmalar orada kalacak. Ama, Ağar size söylediklerinden farklı bir şey mi söyledi bize dersen, söylemedi" diye konuştu.
Karakaş toplantıyı düzenleyenlerin arasında İslami kesimin tanınmış yazarlarından Ali Bulaç gibi farklı insanların da olmasını ise, "Evet, farklı. Mesela ben Ali Bulaç ile aynı siyasi hareketin içerisinde olamam ama onu çok severim" diye değerlendirdi. Karakaş, "Katılımcılar oybirliğiyle seçiliyor. Burada siyaseten bir araya gelmesi mümkün olmayan insanlar var. Dolayısıyla bu toplantılardan ne çıkar derseniz bir şey çıkmaz. Bu sadece entelektüel bir tartışma ortamı" dedi.
Mabeyin Restaurant
Mabeyin, Gaziantep kebaplarıyla ünlü bir restoran. Taze soğan, et, sarmısak, yoğurt ve nohutla yapılan 'şiveydiz' ile taze çağla, et, yoğurt ve haspirle (safran) yapılan 'çağla aşı' mekânın en popüler yemekleri. Mekân son derece büyük ama sahibi Mustafa Demircan kaliteyi bozmamak ve müşteri tutmak için direniyor.
|
|
|

|