Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 24 Kasım 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
BRICKS yerine TBRICKS

Dünya iş çevrelerinde yatırım potansiyeli en yüksek ülkeleri belirtmek için 'BRICKS' sözcüğü kullanılıyor. Bu sözcük Brezilya, Rusya, Hindistan (India) ve Çin'in baş harflerinden oluşuyor. BRICKS'in anlamı 'üst üste tuğlalar.' Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Schwab, "Bu sözcüğün, Türkiye'nin sunduğu fırsatlar açısından değişeceğini ve TBRICKS olacağını düşünüyoruz" dedi

SERKAN ARMAN - İPEK YEZDANİ

Dünya Ekonomik Forumu (DEF) Türkiye Zirvesi'nin açılışında konuşan DEF Başkanı Claus Schwab, Türkiye'nin bir fırsat ülkesi olduğunu söyledi. Schwab, şöyle dedi:
"Türkiye'nin çok önemli bir güç merkezi olduğuna inanıyoruz. Bu bölge istikrarsızlıkla anılırken, Türkiye istikrarıyla anılır hale geliyor. İş alanında büyük bir fırsat ülkesi olarak karşımıza çıkıyor. İş çevrelerinde yatırım potansiyeli en yüksek ülkeleri belirtmek için 'BRICKS' kelimesi kullanılır. Bu kelime Brezilya, Rusya, Hindistan (India) ve Çin'in baş harflerinden oluşur. Artık bu kelimenin Türkiye'nin sunduğu fırsatlar açısından değişeceğini ve 'TBRICKS' olacağını düşünüyoruz."
Schwab'ın konuşmasından sonra DEF Türkiye Zirvesi'nin açılış oturumu yapıldı. Oturum konuşmacılarının değerlendirmeleri şöyle:

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk
Birbirimizi daha iyi anlamalıyız
"Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğu kadar, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğu ortada. Her iki tarafın birbirini daha iyi anlaması büyük önem taşıyor. Türkiye önemli reformların altına imza atıyor. Son yıllarda hükümet inanılmaz değişimler yaptı. AB ile ilişkiler doğrultusunda pek çok konuda yeni standartlar getirildi.
Bizim Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyorum. Yabancı ortaklarımızla da bunu paylaşıyoruz.
Avrupa 2010 yılına kadar küresel güç olmak istiyor. Türkiye de bunun gerçekleşmesinde önemli rol oynayacak. Türkiye'nin büyük bir ülke olması, genç nüfusu, potansiyeli yüksek olması Avrupa'yı ulaşmak istediği hedefe taşıyacaktır. Türkiye, AB için dikkate değer bir partner olabilir. Türkiye bölgesel güç konumunda. Birbirimizi anlayarak ilişkilerimizi ileri seviyeye taşıyabiliriz."

Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia
AB için yavaşlamış olsa da adım atılıyor
"AB İlerleme Raporu ile, Türkiye'nin müzakere süreci ve AB'nin bir sonraki genişlemesi hakkındaki görüşlerini yayımladık. Aslında son derece olumlu bir noktadayız.
Türkiye'de gerçekleştirilen reformlar son derece önemli ilerlemeler kaydediyor. Reformların devam ettiğini görüyoruz. Türkiye kaçınılmaz olarak Avrupalılar için geleceğin önemli unsurlarından birini oluşturacak.
Reformların kaydettiği ilerlemeden dolayı Avrupa'da da memnuniyet duyuluyor. Bütün bunlar belki arzu edilen, ümit edilen ölçüde olmayabilir. Belki son süre içerisinde biraz yavaşlamış olabilir ama yine de ileri yönde adımlar atılıyor. Kıbrıs sorununun çözüleceğini ümit ediyoruz.
Biz, açıkçası, müzakere sürecinin devam etmesini, başarıyla tamamlanması gerektiğini düşünüyoruz."

Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus
Halka AB mesajı verilmesi lazım
"Litvanya deneyiminine bakacak olursak, ülkemizin AB sürecinde aldığı kararların karşılığını aldığını gördük. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ise, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa'nın enerji güvenliği açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Türkiye söz konusu olduğunda herhangi bir çifte standart yok. Aksini düşünenler yanılmıştır. Benim görüşüme göre, başarılı bir başlangıcın emareleri ortada. Türkiye'nin çalışmalarına devam etmesini şiddetle desteklemekteyiz.
Eminiz ki AB, birgün mutlaka ve mutlaka Türkiye'yi ailesine alacaktır. Türkiye sürecinde daha baştayız. Türkiye açık ve net şekilde istisna istemediğini ifade etti, 'Her ülkenin uyduğu kriterlere uymaya hazırız' dedi. Türkiye bunu yapmaya hazırlıklı ve bunun bilincinde."

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan
AB Kıbrıs konusunda artık tarafsız değil
"Kıbrıs'ta, baştan bu yana bu sorunun çözümü için üçüncü bir tarafa ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Birleşmiş Milletler, bu sorunu çözebilecek yegane platformdur. Fakat Kıbrıs meselesi yavaş yavaş Türkiye'nin katılım sürecinde bir engel olmaya başlıyor.
Bütün eski meseleler tekrar su yüzüne çıkmış durumda. Şu anda Kıbrıs'la ilgili meseleler, AB meseleleri olmuştur. AB artık bu konuda tarafsız bir yaklaşım sergilememektedir. Kıbrıs meselesi açısından AB, hem savcıdır hem de hakim rolünü üstlenmeye çalışmaktadır. Bu da kendi içinde tutarsızlık taşıyan bir yaklaşımdır. Bizim AB ile ilişkilerimizde bir yol engeli olarak karşımıza çıkıyor. Bunun çok adil bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz.
AB üyeliği konusunda yavaşlama olduğuna dair bir takım eleştiriler alıyoruz. Yavaşlama yok."

Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan
Avrupa Birliği Türk halkını kazanmalı
"Size kötü haberlerim var. Türk kamuoyunda AB'ye destek geriliyor. 2000 yılında yüzde 70 dolayında olan destek bugünlerde yüzde 30'lara düşmüş durumda. Desteğin gerilemesinin birinci nedeni, Türk tarafının desteklediği Annan Planı'nı, Rumların reddetmelerine rağmen ödüllendirilmeleridir.
Fransız Meclisi'nden geçen karar durumu daha da kötüleştirmiştir. Türkiye'de insanlar artık AB'nin samimiyetine güven duymuyor. Tersine çevrilmediği takdirde bu durum tam üyelik müzakerelerinin sürdürülmesini zorlaştırabilir. AB'nin Türk halkını kazanması gerekiyor. Bence esas mesele AB'nin nereye gitmek istediği. AB, içe dönük bir istikrar adası mı olacak, yoksa dışa dönük küresel bir oyuncu mu? AB'nin Türkiye'siz küresel bir oyuncu olabilmesi güçtür. AB'de güçlü liderlere ve devlet adamlarına ihtiyaç var."

'Kıbrıs konusu zamana bırakılabilir'
Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Eğer bir iki hafta içerisinde bir çözüm bulunmaz ise Kıbrıs konusunun dondurulması yüksek bir ihtimaldir" dedi. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin genelde iyi gittiğini belirten Lagendijk, herhangi bir tren kazası beklemediğini ifade etti.
Türkiye ile AB arasındaki en önemli konunun şu an için Kıbrıs olduğu ifade eden Lagendijk, bu konunun önümüzdeki bir iki hafta içinde çözümüne yönelik gayretlerin artış göstereceğini söyledi.
Lagendijk, önümüzdeki bir iki hafta içinde Kıbrıs konusunun çözülmemesi halinde, belirli bir süre için dondurularak çözümünün zamana bırakılabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin üyeliği AB'nin riskini azaltır
Dünya Ekonomik Forumu'na (DEF) bağlı Küresel Risk Ağı'nın hazırladığı raporda, Avrupa'nın petrol şoku ve enerji kıtlığı, uluslararası terörizm, kitle imha silahlarının artışı ile savaş ve iç savaş tehlikeleri karşısında Türkiye'nin risk azaltıcı rolünün 'yüksek' olduğu vurgulandı.
Mali krizler, iklim değişiklikleri ve küreselleşmeden kaynaklanan kemer sıkma politikalarında Türkiye'nin 'orta derecede' risk azaltıcı rolü olduğu belirtilirken, Türkiye'nin 'sınırlı' rolünün olabileceği risk faktörleri olarak Çin'de meydana gelebilecek ani ekonomik durgunluk ve deprem sıralandı. Dolarda ani düşüş, mal ve hizmet fiyatlarındaki ani artış ile aşırı borçlanmada Türkiye'nin risk azaltıcı rolünün olmayacağı ifade edildi.
AB'ye üye 25 ülkenin ortalama rekabet edebilirlik performansının 4.97 olduğu bilgisine yer verilen raporda, 4.14 puana sahip Türkiye'nin diğer aday ülkeler Bulgaristan, Romanya ve Makedonya'nın önünde olduğuna dikkat çekildi.





EKONOMİ
Özilhan: Alpha ortaklığına forum arasında imza attım
'Türkiye, AB'ye küresel güç olma yolunu açar'
BRICKS yerine TBRICKS
Ne bilgimiz, ne ilgimiz var
Cargill'e af, Meclis'ten kavgayla geçti
PO: Tebligat henüz yapılmadı
MÜSİAD fuarında paten şov
Kent: Hayalim Türkiye'den çokuluslu bir dev yaratmak
Sabancı: Moral bozmak yok, çalışmaya devam
Yeşil, Trump projelerine başlıyor
Lise mezunları sertifikayla turizmci olacak
Örümcek Adam ve arkadaşları Hasbro'da!
Sandoz, Türkiye'deki Roche'u satın alıyor






Meral TAMER
Türkiye, AB'nin 28. üyesi olmakla kalmaz!
Yıl 1998.
Güngör URAS
Doğu'da trenler saatte 55 km gidebiliyor
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman anlatıyor:...


© 2006 Milliyet