Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 27 Kasım 2006 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Papa çirkin yüzümüzü görmesin


Papa 16. Benedictus'un ziyaretinin asıl amacı, Patrik Bartholomeos ile buluşup Türkiye'de kendilerini tehdit altında hissettiklerini söyleyen Hıristiyan azınlıklara moral vermek olabilir.
Fakat dünyanın dikkati, bu ziyaretin Hıristiyan-Müslüman uzlaşmasına yapacağı veya yapamayacağı katkı üzerinde olacak. Bu ziyaret sayesinde dünyanın dikkati, tabii ki, aynı ölçüde Türkiye'nin üzerinde olacak. Bu konudaki olumsuz beklentiler ise su yüzüne çıktı bile.
Ziyaret öncesinde "Papa suikastı" veya "Papa'nın putluğu" üzerine kitapların yayımlanması; fanatiklerin nefret sloganlarıyla sokağa dökülmeleri, çok daha bilge olması gereken koca koca adamların ortaya attıkları, akla hayale sığmayan komplo teorileri gibi çirkinlikler, doğal olarak, Batı'da geniş bir şekilde yankılanıyor.

Tanıtım felaketi!
Türkiye'nin geçmişte Mehmet Ali Ağca olayının olması bu çerçevedeki kötü beklentileri daha da besliyor. Papa ziyareti için alınacak olan olağanüstü güvenlik tedbirlerinin boyutu bile bu açıdan dünyaya olumsuz bir mesaj gönderiyor.
Özetle, Türkiye potansiyel bir "tanıtım felaketi" ile karşı karşıya bulunuyor. GMI adlı araştırma kurumu ile ünlü siyaset bilimci Simon Anholt'un yaptıkları son araştırma da zaten, 36 ülke arasında 35'inci sırada olan Türkiye'nin İsrail'den sonra en kötü imaja sahip ülke olduğunu ortaya koymuş.
Bu "potansiyel tanıtım felaketi"nin farkına varan hükümet de, biraz gecikmeli olarak, durumu kurtarmaya çalışıyor. Bu çerçevede, Başbakan Erdoğan'ın Papa ile havaalanında kısa da olsa bir görüşme yapmasından da söz ediliyor.

Sadece iki Papa camiye gitti
Bu gerçekleşirse, Avrupa'da yürütülen yıpratıcı spekülasyon da sona erecektir. Yoksa, "medeniyetleri barıştırma" iddiasında olan Erdoğan'ın "Papa'dan kaçtığı" Batı'da unutulmayacaktır.
Bu arada, Vatikan'dan yapılan son açıklamalar da Papa'nın ziyareti sırasında Sultanahmet Camii'ni gezebileceğini gösteriyor. Vatikan kaynakları, Türkiye'den gelen ve kendilerini memnun eden bu önerinin büyük olasılıkla gerçekleşeceğini ve bunun da çok önemli bir jest olacağını vurguluyorlar.
Tarihte sadece iki papanın bir camiye girdiğini belirten bu kaynaklar, 16. Benedictus'un bu jestiyle İslam âlemini rencide eden sözlerinden duyduğu pişmanlığı sembolik bir şekilde ifade etmiş olacağını belirtiyorlar.

Misafirperverlik göstermeliyiz
Fanatikleri elbette bu da tatmin etmeyecektir. Ancak Türkiye'nin fanatiklere teslim olması gibi bir lüksü yok. Aslında, Türkiye ile Vatikan'ın olumsuz beklentilerle bezenmiş olan bu ziyaretten olumlu bir şeylerin çıkması için uğraştıkları anlaşılıyor.
Bu nedenle, Türkler olarak, geçmişte ne söylemiş olursa olsun, Papa'ya karşı üstün bir misafirperverlik göstermek zorundayız. Bunu sadece kendi itibarımız ve imajımız için değil, dinler arası barış için yapmak zorundayız.
Bağırıp çağırarak nefret dolu sözlerle sokaklara dökülmekle veya sağda solda yapılan ve her zaman övündüğümüz "Türk hoşgörüsü"ne uymayan açıklamalarla çirkin yüzümüzü teşhir etmenin itibarımıza ve bu barışa herhangi bir katkıda bulunamayacağı aşikâr.

sidiz@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Kürtçülük hareketi nereye?
ANKARA'DA Feridun Yazar'ın kurduğu Kürt Demok...
Çetin ALTAN
Küçük kızın öyküsü
Serçeler telefon tellerinden evlerin saçaklar...
Fikret BİLA
Sakarya Valisi'nin örnek davranışı
Sakarya Valisi Nuri Okutan, eğitime katkıları...
Yasemin CONGAR
CENTCOM'dan bakınca Türkiye görünmüyor
Irak Savaşı'nın Türk-Amerikan ilişkisinde yar...
Can Dündar
Pazar mısın, pazartesi mi?
Pazar yazısı, pazartesi okumasına uymaz.
Semih İDİZ
Papa çirkin yüzümüzü görmesin
Papa 16. Benedictus'un ziyaretinin asıl amacı...
Faik ÖZTRAK
Kayıt dışılıkla ilgili "ilerleme"
"Geçen dört yıl içinde, Türkiye'deki kayıt dı...
Hasan PULUR
İşsizlik azalıyormuş!!!
AZİZ Nesin her ne kadar "İktisat ya da ekonom...
Yaman TÖRÜNER
Bu paralarla ne yapalım?
Önceki yazımda, küreselleşme konusunda kendi...
Osman ULAGAY
2007 için bir de iyimser senaryo
Londra'da yayınlanan The Economist dergisinin...
Güngör URAS
Sosyal demokratlar halka dönük politika arayışında
Solun, sosyal demokratların modası geçti, işi...

© 2006 Milliyet