Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 06 Aralık 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Boş çuval dik durmaz

Bence / Fatih Tanfer

Ege takımlarında geçtiğimiz hafta sonu elde edilen sonuçlara bir bakalım. Vestel Manisaspor ile Altay kendi sahalarında galip. Teknik Direktör Turgut Uçar'ın dümene geçmesinin ardından yenilmeyen Karşışaka da zorlu Elazığ deplasmanından puanla döndü. Süper Lig ve 2. Lig A Kategorisi'ndeki takımlarımıza sevindik. Üç takımı inceleyecek olursak, haftalardır futbol maçlarının tümüne yakınını izleyen bir yorumcu olarak kötü gidişin nedenlerini bazı ortak noktalar üzerinde toplamıştım. Bu sorunların çözümüyle başarı grafiği de arttı.
Benim daha önce yaptığım oyun sistemlerindeki tespitler ve iyileşme sebeplerini şöyle sıralayabilirim:
w
Üç takımımızda da yetenekli oyuncular bulunmasına karşın, bu futbolcuların kazanmak için gerekli riskleri almamaları. (V.Manisa'da Holosko, Selçuk, Rafael, Altay'da Erol, Eren, Metin Depe, KSK'de Recep, Deniz ve Olgay'ı bu konuda örnek gösterebiliriz. Bu oyuncular, son hafta üzerlerine düşeni yapınca tablo değişti.)
Defanslarda adam paylaşımında hatalar. (Altay ve Karşıyaka'da bu hatalar azaldı. Gol yeme oranı düştü. Vestel Manisaspor'un Antep maçında kalesinde gördüğü golde yine paylaşım hatası vardı.)
Hücumda rakip kale önünde şut ve duran toplarda tercihleri azdı. (Manisaspor son maçında 10 tane gollük şut attı. Altay da özellikle duran toplarda avantaj yakalamaya başladı. Kaf Kaf'ta şut sayısı her geçen gün artıyor.) ? Rakip alana doğru bilinçsizce topu şişirmek oyun düzenini bozuyor, rakip savunmaları rahatlatıyor. (Altay ve KSK son 5 maçtır daha çok pas yapıyor. Oyunda ağırlıkları artıyor. Haftalar sonra Manisaspor, Antep sınavında modern futbolun tüm unsurlarını sergiledi.)
Defanslarda özellikle tandem oynayan oyuncuların ön sezisi güçlü olmalı. Ayrıca çabuk ve zamanlama becerilerine sahip olmalılar. (Altay'da Metin Depe ve Eren, KSK'de Ulaş, Serkan, Onur, Manisa'da Burak ve Ümit'in görevlerini tam yapmaları toparlanmanın en önemli nedenleridir.)
ww

Sayı arttıkça başarı kolaylaşır
Yukarıda özetlediğim tespitlerime ilave olarak "başarı sahada kollektif bütünlük, takım içi dayanışma, yardımlaşma, bir başka ifade ile tek yürek olmaktan geçer." Manisaspor'un son 6 haftayı 5 yenilgi, bir beraberlikle kapatmasına karşın bu hafta elde ettiği galibiyetle ikinci Galatasaray'la aynı puana ulaşması, Avrupa yarışını sonuna kadar kovalayacağını ortaya koydu. Altay ve Karşıyaka ise Lig A sıralamasında biraz geride kalmalarına rağmen ilk 6'yı zorlayacaktır. Hatta daha üst sıralar niye olmasın ki? Üç takımımızdaki gözle görülür iyileşmenin ana ilkesi, her konuda olduğu gibi "disiplin ve sabır"dır. Bunlar gerçekleştiğinde Vestel Manisa'nın çıkışı önlenemez. Altay ve Karşıyaka'da sezon başında yapılması gerekenler yeni yeni hayata geçiyor. İvme artıyor. İlk yarıda son haftalara geldik. Manisaspor Denizli'de, Altay Eskişehir'de Karşıyaka da evinde Kasımpaşa ile puan mücadelesi verecek. Bu hafta alınacak galibiyetler Ege'ye büyük moral verir. Bu aşamada camiaların takımlarına sahip çıkmaları, taraftarların tribün desteğini artarak sürdürmesi vazgeçilmez temennidir.

Futbol çok yönlü bir oyun. Boş bir çuvalın dik durması zordur. Başarı için gerekler yerine getirilmelidir.

Unutmamak lazım ki, doğruların sayısı arttıkça başarı kolaylaşır.

ege@milliyet.com.tr








EGE
Emeklilik hakkında her şey
Taraftarın ahmak hımbıl ve ahlaksızı
Sesimizi duyan belediyeye teşekkür
Yatırımlarda İzmir; ;Antalya, Antep ve Bursa'nın gerisinde
Boş çuval dik durmaz





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Necati Çetiner
Nihat Demirkol
Özgür Kaynar
Deniz Sipahi
Fatih Tanfer

© 2006 Milliyet