|
 |
|
|
Nobel yazarı
Stockholm
Siyaset yazarı Nobel töreni izler mi?
Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan bir Türk yazarıysa izler. Orhan Pamuk, yüz yıllık Nobel tarihinde bu ödülü kazanan ilk yazarımız. Nâzım Hikmet'ten Yaşar Kemal'e bu ödülü hak eden onlarca şair ve romancımız çıkmıştır. 2006'da ödül Orhan Pamuk'a verildi.
Siyasi görüşleri ne olursa olsun Nobel kazanmış bir edebiyatçımız olduğu için gururlanmalıyız.
Ermeniler ve Kürtlerle ilgili düşüncelerinden ötürü kimilerince "Brutus'luk"la suçlansa bile tarih onu Nobel'i kazanmış ilk Türk yazarı olarak anacaktır.
Türkçe yazan ve Doğu-Batı sentezi yaparken "Batı'dan çok Batıcılığı" eleştiren romanlarıyla Orhan Pamuk Türk Edebiyatını evrensel lige taşımayı başarmıştır.
Gazetecinin görevi çağa tanıklık etmektir.
Beyaz Saray'da ABD başkanına hediye edilen kravatların bile Türkiye'nin Batı nezdinde saygınlığına örnek gösterildiği nice lider ziyareti izlemiş "siyaset yazarı" olarak Orhan Pamuk'un Nobel törenini izlemeye gelirken hiçbir rahatsızlık duymadım.
Sadece bir gazeteciyim. İyi bir edebiyatçı ya da sanat eleştirmeni olsam ve İsveç Kralı'nın Orhan Pamuk'a ödülünü vereceği Nobel Vakfı'nın törenine çağırılmasaydım "Bu kadar çok siyasi yazarın burada işi ne?" diye mesele yapmazdım.
Bunun sadece edebiyat ödül töreni olduğunu düşünenler Türkiye'deki "siyasi" tartışmayı İsveç'e niye taşıyorlar anlamak güç!
Büyükelçi ve eşi Şenay-Necip Egüz dün Orhan Pamuk onuruna bir davet verdiler.
Orhan Pamuk Nobel'in keyfini çıkarıyordu. Duygularını soranlara "Darısı herkesin başına" yanıtını verdi. Kitaplarını imzaladı, kendi kamerasıyla fotoğraflar çekti.
Akademide yapacağı konuşmayı sordum.
Siyasi mesaj vermeyeceğini anlattı. Almanya'da geçen yıl Türkiye'nin AB üyeliğine destek beklentisini dile getirmişti. İsveç'te Doğu-Batı sentezi yaparken iki tarafa da dokundurmalar yapacağını söyledi. Zengin ve yoksullar arasındaki uçurumu hiç görmeyen Batı'nın şımarıklığı ile Doğu'da yükselen milliyetçi dalgayı eleştirecekti.
Sabah, İsveç televizyonunun canlı yayınına çıktı.
Yeni başlayanlar için üç romanını önerdi:
Benim Adım Kırmızı, Kara Kitap ve Kar.
Kitapları 46 dilde yayımlanan Orhan Pamuk, kendi ülkesinde "tartışılsa da" dünyada büyük ilgi görmeye devam ediyor. Çin'de, Vietnam'da, Bangladeş'te okunuyor.
Orhan Pamuk Nobel kazandı diye "karalar bağlama"nın âlemi yok.
Asıl "siyaset", Nobel'i unutup Orhan Pamuk'u böyle bir günde dahi linç etmeye çalışmaktır.
dsazak@milliyet.com.tr
|
|
|

|