|
 |
|
|
'Spot'çu Doğubank da modaya uydu, 'alışveriş merkezi' olacak
Sayıları 200'ü bulan Doğubank esnafı, rehavete kapıldıkları ve büyük zincirlerle rekabette zorlandıkları gerekçesiyle Doğubank İşadamları Derneği'ni kurdular
Bülent Yardımcı
Spot piyasasının kalbi Doğubank, azalan müşterisini çoğaltmak için harekete geçti. Elektronik eşya konusundaki spot satışlarıyla piyasanın önde gelen merkezi olan İstanbul Sirkeci'deki Doğubank İşhanı'nda faaliyet gösteren 200 esnaf, Doğubank İşadamları Derneği'ni (DİD) kurarak örgütlendi.
DİD Başkanı Mehmet Kızılok "Esnaf çarşısı olmaktan çıkıp alışveriş merkezi olacağız. Güçlü rakiplerimize karşı birleşerek güç birliği yapacağız. Bu amaçla örgütlendik" dedi.
Yedi katlı Doğubank İşhanı'nın dört katındaki toplam 382 dükkânda, tüketici elektroniği alanında ürün pazarlayan 200 esnaf var. Kızılok, her bir mağazanın aylık cirosunun ortalama 50 bin YTL'yi bulduğunu belirtti. Kızılok, "Doğubank'ın aylık cirosu 10 milyon YTL. Bu büyük bir ekonomik güç. Bu gücü, işbirliği yaparak ortak hedeflere yönelteceğiz. 200 esnaf, ortak alımla fiyatı düşürebilir. Şimdi bunu yapıyoruz. AB spot piyasaları aracılığıyla, ünlü firmaların Türkiye distribütörlerinden daha ucuza mal alabiliyoruz" dedi.
Kızılok, daha ucuza mal alabilmelerini ise verdiği şu örnekle açıkladı:
"Örneğin, uluslararası bir markanın merkezi aracılığıyla piyasaya sürdüğü yeni bir ürün İngiltere'den 500, Fransa'dan 200, İtalya'dan 150 adet sipariş alabilirken, biz Doğubank olarak 600 adet sipariş verebiliyoruz. Böylece satın alma fiyatımız İngiltere'den bile daha ucuz oluyor. Bu ucuzluğu, garanti kapsamında müşterimize yansıtıyoruz."
'Reklam yapacağız'
Kızılok, böylesine bir oluşuma gitmelerini ise şu sözlerle açıkladı:
"Her ilden bize müşteri gelir. Yıllardır iyi para kazandık ama rehavete kapıldık, müşteriyi büyük rakiplere kaptırdık. Böyle giderse müşteri kalmayacak. Bu nedenle harekete geçtik."
Kızılok, şöyle devam etti: "İmajımızı yenilemek için bir reklam ajansı ile anlaştık. Büyük mağaza zincirleri gibi Doğubank broşürleri çıkaracağız. Radyo, gazete ve televizyonlarda reklam yapacağız. Çevre temizliğine dikkat edeceğiz. Çalışma ruhsatı alarak pazar günleri de satış yapacağız."
"Öncelikle 'Doğubank'ta fiyat ucuz ama garanti yok' imajını yıktık" diyen Kızılok, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Piyasada işler çok değişti. 5 yıl önce permi yolu ile ithalat yapılırdı. Şimdi yurtdışında çalışanların permi devir hakkı yok. Bu nedenle ithalatçı olduk. Sanayi Bakanlığı, Satış Hizmet Belgesi olmayana ithalat izni vermiyor. İthalat yapıp, fatura veriyoruz. Sattığımız ürünler garanti kapsamına giriyor. Şimdi hem ucuz hem garanti kapsamında mal satıyoruz."
|
|
|

|