Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 12 Aralık 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Ekonomide vites küçülüyor, ama sorunlar sürüyor


Dün açıklanan büyüme verileri herkesi bir hayli şaşırttı. Açıkçası, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3 kadar düşük bir büyüme beklenmiyordu. Şimdi üç konu önem taşıyor. Birincisi, bu düşüşün nedeninin doğru anlaşılması. İkincisi, bu yavaşlamada alınan önlemlerin katkısının belirlenmesi. Ve üçüncüsü, bunun, özellikle cari açık üzerindeki sonuçlarının tartışılması.
Geçen yıl ilk çeyrekte milli gelir yüzde 5.3 büyümüş. Bu yıl (2006) ise yüzde 6.4. Demek ki, yılın başında 2005'e göre daha yüksek bir büyüme hızı oluşacağı görülmüş. Bu yılın ikinci çeyreğinde de sürmüş.
Mayıs ayındaki ciddi bir mali dalgalanmaya, yani kur ve faizdeki yükselmeye rağmen, geçen yıl yüzde 3.4 olan büyüme hızı, bu yıl yüzde 8.8'e fırlayıvermiş. Diğer bir deyimle, ekonomi iyiden iyiye ısınmış.

DÖNEMSEL BÜYÜME HIZLARI (%)
YıllarIIIIIIIVTOPLAM
20055.33.48.010.27.6
20066.48.83.0(?)(?)


Üçüncü çeyrekte işler değişmiş. Gerek dalgalanmanın etkisiyle, gerek alınan tedbirlerle büyüme birdenbire hız kesmiş. Geçen yıl üçüncü çeyrekte büyüme yüzde 8 iken, bu yıl yüzde 3 olmuş. Bu durumda bu yılın büyüme hızını üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliriz.
Büyüme hızı mevsimsellik gösteren bir veri. En büyük katkıyı üçüncü çeyrek yapıyor. Sonra da dördüncü.
Yani bundan sonra açıklanacak olan veriler daha fazla ağırlık taşıyor. Eğer bu yapı son çeyrekte de sürerse (ki öyle sanıyoruz) yıllık büyüme hızı geçen yıla göre bir hayli düşük çıkacaktır.

SEKTÖREL BÜYÜME HIZLARI (III. Dönem) (%)
YıllarTarımSanayiİnşaatTicaretMali kuruluşlar
20056.45.619.77.1-0.5
2006-2.06.420.03.71.5


Sektörler itibariyle bu düşüşe baktığımızda, tarımda ciddi bir daralma gözleniyor. Sanayi ve inşaatta pek bir daralma gözlenmese de, bu yanıltmamalı. Çünkü geçen hafta açıklanan verilerde ağustos ayı itibariyle sanayide hızlı bir vites küçülmesi görüldü.
Asıl daralma ise ticari kesimde gözleniyor: geçen yıl yüzde 7.1 büyüyen bu kesim, bu yıl birdenbire sadece yüzde 3.7 büyümüş. Özetle, gelinen noktada en büyük pay tarımdan ve ticari kesimdeki yavaşlamadan kaynaklanmış. Sanayinin etkileri ise son çeyrekte görülecek.
Kısacası, 2006 yılında daha düşük bir büyüme hızının oluşacağı ortada. Bunun ne kadarının alınan tedbirlerden, ne kadarının da mali dalgalanmadan etkilendiğini belirlemek gerek. Hatta 2007'nin riskli konjonktürünün katkısını. Öte yandan, ekonomide yavaşlama başlasa da, cari açık küçülmüyor.
Dün açıklanan ekim verileri bunu gösterdi. Demek ki, yapısal bir deformasyon oluşmuş. Asıl sorun da burada.

SANAYİ ÜRETİMİ (BİR ÖNCEKİ YIL AYNI AYA GÖRE) % DEĞİŞİM
OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkim
20055.010.73.45.02.41.8-1.46.88.37.0
2006-6.05.99.87.49.311.28.74.83.52.5


hgunes@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Diplomasi oyunları
BİR arkadaşımızın köşe yazısında okudum; Türk...
Melih AŞIK
Devlet ciddiyeti!
Devlet organları "bilgi verdin - vermedin" sü...
Fikret BİLA
Orhan Pamuk'un yazarlığı
Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Türk yaza...
Hasan CEMAL
AB'de yola devam!
Orhan Pamuk geçen pazar akşamı Nobel Ödülü'nü...
Güneri CIVAOĞLU
Asist
AB yolculuğunun bu durağını da "alternatif ta...
Can Dündar
Nasıl Nobel alınır?
Nobel ödülünü izleyen gece yarısı...
Abbas GÜÇLÜ
Ordu, AKP, Eğitim-Sen ve CHP
Son günlerde sürekli geziyorum. Ee, Başbakan'...
Hurşit GÜNEŞ
Ekonomide vites küçülüyor, ama sorunlar sürüyor
Dün açıklanan büyüme verileri herkesi bir hay...
Sami KOHEN
Son gün son dakikaya kadar...
Senaryo "biz bu filmi daha önce de görmüştük"...
Metin MÜNİR
Kıbrıs'ta yeni çözüm formülü düşünme zamanı
Yugoslavya Federal Sosyalist Cumhuriyeti İki...
Derya SAZAK
Kıbrıs
Hükümetin AB zirvesi öncesi Kıbrıs açılımı Dı...
Meral TAMER
Türkler işsizken Tekfen neden Çinli işçi arıyor?
Tekfen'in 50. yıldönümü nedeniyle Çırağan Sar...
Güngör URAS
Özel tüketim artışı, üretim artışının üzerinde
2006 yılının ilk 9 ayında, üretimde de tüketi...
Serpil YILMAZ
AB'nin seçimi: Türkiye bölgede 'rol model'
Panelden sonra İçişleri Bakanı Abdülkadir Aks...
M. Ali BİRAND
Türkiye, kendi hamlesini çelmeliyor
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki satranç...

© 2006 Milliyet