Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 17 Aralık 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Ankara'dan uyardı

İngiltere Başbakanı Blair, Rum Kesimi'ne 'Türkiye'nin AB'ye katılımını engellemeyin' çağrısı yaptı, 'Ercan'a direkt uçuşları başlatmak istediğini' söyledi

Utku Çakırözer - Ankara


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kıbrıs Rum Kesimi'ne, "AB'nin büyük çıkarlarını düşünerek Türkiye'nin AB'ye katılımının ilerletilmesi için makul hareket edin" çağrısında bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, uluslararası hukuka uygun olması durumunda Ercan Havalimanı'na doğrudan uçuş başlatmayı istediğini açıklayan Blair'den, hukuki engeli olmayan charter uçuşlarının başlatılmasını istedi.
Türkiye'yle 8 başlıkta üyelik müzakerelerini askıya alan AB zirvesinin ardından önceki akşam Ankara'ya gelen Blair, Ortadoğu turunun ilk ayağı olan Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmek üzere dün sabah kısa ziyaretini sona erdirerek Ankara'dan ayrıldı. Blair ve kendisini uğurlamak için Esenboğa Havalimanı'na gelen Erdoğan burada ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

'AB de üstüne düşeni yapmalı'
Blair, "Türkiye, limanları açma yükümlülüğü konusunda açılım yaparken, AB de sorumluluklarını yerine getirmeli ve Kuzey Kıbrıs'ta izolasyonların hafifletilmesi için doğrudan ticaret düzenlemesini hayata geçirmelidir. Yeni genel sekreterle birlikte BM'de de yeni bir süreci başlatmanın tam zamanıdır" dedi.
Blair, Türkiye'nin son anda getirdiği "bir limanı açma" önerisi için de "Türkiye'nin attığı adımlar sayesinde AB masasında daha olumlu bir atmosfer oluştuğunu fark ettim. İnsanlar, AB'nin de sorumlulukları olduğunu anlıyor" dedi. AB'nin doğrudan ticaret yönetmeliğini çıkarmasının ardından, "İngiltere gibi ülkelerin Kuzey Kıbrıs'tan Avrupa ülkelerine doğrudan uçuşlara imkân sağlayabileceğini" belirten Blair, Ercan Havalimanı'na direkt uçuşların başlatılmasını istediğini, bunun uluslararası hukuka uygun olması halinde yapılabileceğini kaydetti.
İngiltere'nin AB sürecinde hep Türkiye'nin yanında olduğunu kaydeden Blair, Rum Kesimi'ne de, "AB'ye girişleri sırasında Kıbrıslı Rumlara destek vererek, Kıbrıs'ta birleşmenin AB'ye girişlerinin önkoşulu olmadığını savunduk. Şimdi onların da makul davranıp Türkiye'nin katılım sürecini ilerletmeleri lazım" çağrısını yaptı.
Erdoğan'ın, önceki akşam yapılan ikili görüşmede Blair'e, "Uluslararası hukukçulardan görüş aldık. Charter uçuşlarının önünde engel bulunmuyor. Bu uçuşlara izin verin" dediği öğrenildi.

Papadopulos'un tepkisi
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Blair'in, KKTC'ye doğrudan uçuşlarla ilgili açıklamasına tepki göstererek, "Üç yıldır uğraşıyorlar, ama başaramadılar" dedi.
Rum Radyosu'nun haberine göre, Papadopulos, "İngilizlerin, Türkiye'yi her ne pahasına olursa olsun destekleme tavırları alışılagelmiş bir şeydir" diye konuştu.




DÜNYA
Ankara'dan uyardı
'Fransa soykırıma ortak'
Abbas, 'erken seçim' dedi
RTBF, bölünme haberi için özür diledi
ABD'de zehirli iğne tarihe mi karışıyor?







© 2006 Milliyet