|
 |
|
|
AVRUPA'YA EUROFIGHTER MESAJI:
'Rumlar yüzünden kaybettiniz'
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 10 milyar dolarlık yeni uçak projesinden Eurofighter'ın elenmesiyle ilgili kararı Rumların Türkiye karşıtı tutumuna bağladı
Barkın Şık
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Avrupa Birliği içindeki Türkiye karşıtı tutumunun etkili olması, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne alınacak yeni savaş uçaklarına ilişkin tercihleri de etkiledi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Eurofighter konsorsiyumunu oluşturan İtalya, İngiltere, Almanya ve İspanya'ya, Türkiye'nin Avrupa Savunma Ajansı'na (EDA) üyeliğine ilişkin Rum vetosunu kaldırmadıkları için elendikleri mesajını gönderdi.
'Bizi veto ettiler'
Gönül, salı günü toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin (SSİK) toplantısından sonra yaptığı değerlendirmelerde, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) yerine neden AB üyesi ülkelerin oluşturduğu konsorsiyum tarafından üretilen Eurofighter'ın tercih edilmediğini açıklarken GKRY'nin etkisini açıkça dile getirdi. Kararı Rum Yönetimi'nin Türkiye'ye karşı olumsuz tutumuna bağlayan Gönül, şunları söyledi:
"Eurofighter, AB'nin ürettiği bir uçak. Bazı sıkıntılar var. Türkiye daha önce müşterek üretim projesi üyesi iken, yerine kurulan EDA'nın üyesi olamadı, Güney Kıbrıs'ın veto etmesi sonucu. Bu çok önemli bir etken olmaktadır.
A400M projesi EDA kurulmadan girdiğimiz proje olduğu için gayet başarıyla yürütülmektedir. EDA üyesi olmadığımız halde AB projelerine nasıl katılacağımız konusunda bir formülü bugüne kadar bulabilmiş değiliz."
Türkiye, son SSİK toplantısında kullanım amacı hava - yer muharebesi olan 5. nesil bir savaş uçağında karar kıldı. 100 adet JSF alımına karar veren Türkiye, hava - hava muharebesi için kullanılan Eurofighter uçaklarına şans tanımadı.
Eurofighter konsorsiyumunun Türkiye ile yapılan pazarlıklarda "JSF projesine alternatif değil tamamlayıcı bir çözüm" sunduklarını aktarmaları da istediği sonucu almasına yardımcı olmadı.
Türkiye, pazarlıklar sırasında savaş uçağı projesini AB'ye karşı elinde bir koz olarak bulundurmak istedi. Bu çerçevede Türkiye, AB ve EDA üyeliği sürecinde karşılaştığı sorunların Eurofighter konsorsiyumunun dört önemli ülkesi İtalya, İngiltere, Almanya ve İspanya tarafından giderilmesini dönem dönem gündeme getirdi.
Ancak konsorsiyumdaki ülkelerin yetkilileri, her seferinde "Ortaklık sürecimizi AB üyelik sürecinden bağımsız olarak düşünmek istiyoruz, çünkü aramızdaki işbirliğinin daha ileri bir noktada olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesini yaptılar. Bu durum, Eurofighter'ın Türkiye'yi konsorsiyumun "5. eşit ortağı" olarak projeye davet etmesinin büyüsünü bozdu.
Türkiye F- 35 alacak
Ankara, SSİK toplantısında Eurofighter'ın önerdiği tüm çözümleri masanın dışında bıraktı. Ankara, AB ile ilişkilerin istediği yönü aldığını görmesi durumunda, JSF projesinin yanı sıra 30 adet F - 16 yerine Eurofighter alımı yapabilirdi.
Benimsenen karar uyarınca Türkiye maliyeti 10 milyar doları bulması beklenen F-35'lerden alacak.
F-35'in özellikleri
JSF projesi kapsamında üretilen F-35, sesin 1.6 katı hızına erişebiliyor. ABD ve İngiltere üzerinde 11 ayrı silah sistemi taşıyan ve birim fiyatı 46 milyon dolar olan F-35'lerden toplam 2 bin 593 adet alacak.
Uçağın toplamda 4 - 5 bin adet kadar üretilmesi hedefleniyor. Test uçuşunu başarıyla tamamlayan, radarda görünmezlik özelliğine sahip F-35'ler şu uçakların yerini alacak: F - 16, A 10, F/A 18, Av - 8B, Sea Harrier ve Harrier GR7
JSF projesinin yararları
Savunma sanayii kaynaklarına göre, Türkiye'nin ABD liderliğindeki 9 ortaklı JSF projesinde yer alması şu yararları sağladı:
Türkiye, BM veya NATO operasyonlarına katıldığında kullandığı uçakların aynı olması nedeniyle ortak harekât kabiliyeti artacak. Aynı yer hizmetlerinden faydalanacak.Dünyada ne kadar JSF satılırsa, Türkiye projedeki katılım hakkı kadar pay alacak. Türkiye'nin projeye katılması diğer ülkelerin birim başına düşen maliyetlerini düşürecek.
|
|
|

|