|
 |
|
|
50 bin çocuğa eğitim telafisi
GÜLAY FIRAT İstanbul
"Paydaşlar Tartışıyor: İlköğretimde Okulu Terk Sorunu" konulu "Bin Yıl Hedefleri ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2. Ulusal Konferansı", önceki gün Ortaköy Princess Otel'de yapıldı.
1999 - 2005 yılları arasında 436 bin 614 çocuğun ilköğretim diplomasına sahip olmadan hayata atıldığına dikkat çekilen toplantıda Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Konya, Mardin ve Şanlıurfa'da yapılan saha çalışmasında kızların erkeklere göre daha erken yaşta okulu terk ettiği, annenin eğitim düzeyinin bunda belirleyici etken olduğu belirtildi.
Konferansta, "İlköğretimde Okulu Terk Nedenleri ve Politika Önerileri - Genel Yaklaşım" konulu paneli yöneten Milliyet Gazetesi Yayın Danışmanı Nurcan Akad, gazetemizin başlattığı "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası kapsamında yapılan saha çalışmalarından elde edilen bilgileri şöyle aktardı: "Kampanyamız dahilinde burs da versek, aileler çeşitli gerekçelerle çocuğunu okuldan alabiliyor, böyle olunca çocuk aldığı bursun karşılığını göremiyor. Bakanlık elinden geleni yapsa da, sorun bu yüzden çok büyük. Çünkü ortada var olan gerçek; Türkiye'de sisteme göre değil, insanlara bağlı bir eğitim modeli var."
Cezaevindeki çocuklar
MEB İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Yüksel Özden ise UNICEF'le işbirliğinde 'yetiştirici telafi eğitimi' projesi hazırladıklarını belirterek projeyi şöyle anlattı:
"10 - 14 yaş arasında 'okula gitmiş ya da hiç gitmemiş' çocuklar yaşlarına uygun sınıflardan eğitimlerine devam edecekler. Mart sonu hazırlık tamamlanıp sahaya ineceğiz, eylülde 50 bin öğrencinin proje kapsamında eğitilip bir sonraki dönemde yaşına uygun sınıflara geçişini sağlamayı hedefliyoruz. Cezaevindeki çocuklar da bu programa dahil edilecek" diye konuştu.
|
|
|

|