Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 23 Aralık 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türkmenbaşı ve kurucu lider kültü


ULUSLAŞMA yolunda gecikmiş toplumlarda veya güçlü bir tarihi derinliğe sahip olup da geçmişinden devrimci bir kopuşla yepyeni bir gelecek kurmak isteyen toplumlarda "kurucu lider kültü" çok güçlü oluyor. Bunun iki aşırı örneği, Türkmenistan'da "Türkmenbaşı" kültü ile, Asya komünizmlerindeki Lenin, Mao, Sung gibi kültlerdir.
Yanılmazlığına, hatta gelecek hakkında bile ebedi prensipler getirdiğine inanılan bir "ebedi önder"in peşinden gitme duygusu belli bir istikrar yaratıyor.
Aşırıya kaçılmamak ve birleştirici ılımlı bir ortak değer halinde algılanmak kaydıyla, bu tür "kült"ler uluslaşma sürecinde yapıcı etkilere de sahip olabiliyor. Amerikan kültüründeki "kurucu atalar" kültü gibi... İdeolojik dogmatizm ve siyasi itikat haline getiren küçük bir azınlığın dışında, bizde de toplumun büyük çoğunluğu Atatürk'ü bu şekilde yapıcı, birleştirici ılımlı bir değer olarak algılıyor.
"Türkmenbaşı" örneği ise ayrı, mariz bir vakadır!

Kurumları ezen kült!
Her yerde heykelleri, resimleri, büstleri, vecizeleri. Anasınıflarından üniversitelere kadar her yerde öğretiliyor, belletiliyor. Yılın birinci ayının adı bile "Türkmenbaşı"dır!
"Kurucu lider kültü"nün bu kadar aşırıya gitmesi kurumlaşmaya zarar verdi!
Göçebeliğin yakın tarihe kadar devam ettiği Türkmenistan'da bir devlet geleneği yok. Kurumların çoğunu Bolşevikler kurdu; hem köksüz hem çökmüş kurumlar.
Parlamento, yasama, temsil, milli irade, vergi, yargı, ordu gibi kurumlar ve kültürler bizdeki gibi yüzyıllara uzanmıyor; yüzeysel, köksüz.
Var olanlar da "Türkmenbaşı" kültünün müthiş ağırlığı altında ezildi, gelişemedi.
Türk-Sam Başkanı Sinan Ogan, "Türkmenbaşı" kültünün ve Türkmenbaşı'nın kendisinin kişisel davranışlarının kurumlaşmayı nasıl engellediğini anlatırken şunu söyledi:
- Bir bakarsınız, falanca kurumun başındaki bir üst düzey görevli, Türkmenbaşı'nın hoşuna gitmeyen ufak bir davranışından dolayı, yarın sabahtan itibaren çöpçü yapılmış, yolları süpürüyor!

Kritik geçiş dönemi
Her şeyin tek adama bağlandığı böylesine kaygan bir toplum şimdi ne yapacak?
İçeride Teke, Yomut, Göklen, Yazır ve Alili gibi büyük aşiretler!
Dünyanın 5. büyük doğalgaz rezervine sahip olan bu ülkede kızışacak uluslararası nüfuz rekabetleri! 3 trilyon metreküp, hatta bir iddiaya göre 7 trilyon metreküp doğalgaz var!
Türk cumhuriyetleri içinde en 'uluslaşmış' olan Azerbaycan'da bile neler yaşandı; darbe girişimleri, çatışmalar!
Türkmenistan'da karışıklığa meydan verilmeden istikrarın korunması ve "kişi kültü"nün dengeli bir şekilde aşağıya çekilerek kurumlaşmanın güçlendirilmesi hayati önem taşıyor. Hem Türkmenistan için, hem Türkmen gazını kullanan ve kullanacak bütün ülkeler ve Türkiye için!
Birçok eleştirilecek yönü olan merhum Türkmenbaşı, Türk işadamlarına destek oldu. İki ülke arasında kopmaz ekonomik bağlar kuruldu. Tarih eğitiminde Selçuklu dönemine ve "Osmanlı devletini kuran Kayı Türkmenlerine" önem vererek iki ülkenin kültürleri arasındaki bağları da güçlendirdi. Hatalarının yanında bu gibi hizmetlerini de belirtmeliyim.
Türkmenistan'a önündeki bu çok kritik geçiş döneminde başarılar diliyorum.

t.akyol@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Türkmenbaşı ve kurucu lider kültü
ULUSLAŞMA yolunda gecikmiş toplumlarda veya g...
Çetin ALTAN
Rüşvet ve vurgun geleneğiyle Tarhuncu Ahmet Paşa'nın idamı
İçişleri Bakanlığı'nın uzman polis kadroları;...
Melih AŞIK
Barajlar kimin?
Fatih Altaylı, önceki gece yayımlanan Teke Te...
Hasan CEMAL
2007: Türkiye'nin olgunluk sınavı!
Ömer Sabancı'nın TÜSİAD Yüksek İstişare Konse...
Güneri CIVAOĞLU
Sponsor
Siyaset hafızasına "rüşvetin ispatı olur mu u...
Can Dündar
Kenan Doğulu'dan mesaj var
Bazı yazılar çok mesaj alır.
Abbas GÜÇLÜ
Açık lise sürgün yeri mi?
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önceki gün...
Semih İDİZ
AB'ye değil, Avrupalı sağcılara kızıyorum
AB ile ilgili son yazılarım üzerine bazıları ...
Sami KOHEN
Türkiye'nin Ortadoğu "tezleri" farklı...
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisi sırasın...
Metin MÜNİR
Bu seradan bir de cumhurbaşkanı mı çıkacak?
Tayyip Erdoğan ve birkaç arkadaşı tarafından ...
Hasan PULUR
"Şehitler ölmez!" ya kalanlar?
O kahrolası haberler hep aynı cümleyle biter:...
Derya SAZAK
Güvenli internet
İnternet kullanımında çocukların ve gençlerin...
Meral TAMER
Kayseri'nin bisikletli Jandarma Kurmay Başkanı
Geçen hafta Londra'dayken fark etmiş ve yazmı...
Yaman TÖRÜNER
Aranınca bulunan adamlar
Ne kadar eleştirirsek eleştirelim, hükümetin ...
Güngör URAS
TÜSİAD siyaset konuşmayı seviyor
Hikâye bu ya... Adama sormuşlar, "Paranı ne y...
Serpil YILMAZ
Ertegün'ün mirasçısı çekmece sözleşmede
Huzur Radyo ve TV AŞ'nin yüzde 75'ini aldıkt...
M. Ali BİRAND
Erdoğan'a "yapma etme" baskısı giderek artıyor
Eminim farkındasınızdır.

© 2006 Milliyet