|
Kayseri'nin bisikletli Jandarma Kurmay Başkanı
Coca Cola'nın ardından IKEA da İngiltere'de 9 bin çalışanına yılbaşında bisiklet hediye etti
Geçen hafta Londra'dayken fark etmiş ve yazmıştım. Küresel ısınmanın tüm dünya için ne denli ciddi bir sorun olduğu, İngiltere'de siyasetçisinden işadamına, gazetecisinden sanatçısına kamuoyu oluşturabilecek etkili çevrelerin tümünün gündemine girmiş bulunuyor.
Nitekim bisikletli yazılarıma gelen yüzlerce okur mektubu arasında da Britanya'da ve -hatta eski sömürgelerinde- bu işin hangi yöntemlerle yaygınlaştırılmaya çalışıldığını gösteren ilginç örnekler yakalıyorum.
Örneğin IKEA, İngiltere'deki 9 bin çalışanına yılbaşı hediyesi olarak ulaşım amaçlı katlanabilir bisiklet hediye etmiş. IKEA, her çalışanına ayrıca, toplu taşıma araçlarında kullanılmak üzere indirimli biletler dağıtmış.
IKEA'nın İngiltere'deki yöneticisi Peter Hogsted "Bisiklet eğlence dolu bir hediye; ancak bu hediyemizin gerisinde yatan mesaj, tüm çalışanlarımızın, çevresinde ve doğada koruyabileceği değerlerin sorumluluğunu üstlenmesidir" diyor.
Coca Cola'nın Londra ofisinde de her çalışana bisiklet hediye edildiğini, Umut Esmer'in e-posta mesajından, önceki günkü yazımda aktarmıştım.
Bisikletli polisler
Okurum Çağan Öztürk "Eşimin kardeşi, Google'ın İrlanda'daki Avrupa Merkezi'nde yeni çalışmaya başladı. İşe girerken kendisine bisiklet alması için harcırah verildi. Şimdi Dublin'de her gün bisikletle işe gidip geliyor," diye yazmış. Belki İstanbul'un göbeğinde değil ama, daha derli toplu bir ilimizde fabrikası olan işadamlarımıza duyurulur.
Sidney'den e-posta gönderen okurum Turgut Baştuğ'un mesajı ise Avustralya'da da bisikletin teşvik edilmeye başlandığını gösteriyor:
"Son günlerde yaratmaya çalıştığınız bisiklet gündemine bir dirhem tuz da Sidney'den olsun istedim. Geçen gün şehir merkezinde gezerken bisikletiyle devriye gezen 1 çift polis dikkatimi çekti. Atlarıyla, araçlarıyla ve de ayaklarıyla devriye gezmelerine alışkınım da, bisikletleriyle ara sokaklardaki trafiği kontrol ettiklerini ilk kez gördüm. Polisi bisikletli gördüğü için görevde değildir sanıp, kurallara aykırı olarak sokak ortasında dönmeye çalışan sürücü ise anında cezayı yedi."
Bisikletli kurmay albay
Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı, Jandarma Kurmay Albay Gültekin Becermiş imzalı e-posta mesajını okuyunca hem sevindim, hem şaşırdım; hem de fark ettim ki ordu mensuplarıyla iletişimim sıfır. Umarım bu vesileyle o yol da açılmış olur. Becermiş'in mesajını aktarıyorum:
"Bu kadar çevreye dost, ekonomik, sağlıklı bir ulaşım/spor aracının ülkemizde ilgi görmemesi çok üzücü. Aile fertlerimizin hepsinin, dördümüzün de bisikleti var. Her gün işe giderken 20 km'lik yolu bisikletle kat ediyor, kendime tahsisli aracı kullanmıyorum. Bu şekilde hem sağlığımı koruyor, hem ülkemiz ekonomisine ufak bir katkıda bulunuyor, çevreyi de kirletmemiş oluyorum. Belediyecilik açısından da çok ihmal edilmiş bir konu, bisiklet kullanırken yol olmamasından dolayı bin bir trafik magandasının tacizine maruz kalıyoruz."
Kendisinin üniformalı ve bisikletli fotoğrafını da yayımlamak isterim.
mtamer@milliyet.com.tr
|
|