|
 |
|
|
Boynuz savaşı büyüyor
Etiyopya uçakları Somali'de İslamcıların kontrolündeki havaalanlarını bombaladı. Somali'nin tüm sınırları kapatıldı. Geçici hükümet 8 bin yabancı savaşçının İslamcıların safında savaştığını açıkladı
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Somali'de geçen haziran ayında ülkenin büyük bölümünde kontrolü ele geçiren köktendinci "İslami Mahkemeler Birliği" (İMB) adlı örgüte karşı resmen savaş ilan eden komşusu Etiyopya, dün İslamcıların kontrolündeki iki havalimanını bombaladı.
Etiyopya'nın desteklediği laik ve Batı yanlısı Somali geçici yönetimi, ülkenin tüm sınırlarını kapattı. Çatışmaların Afrika Boynuzu olarak bilinen tüm bölgeye yayılmasından korkuluyor.
"Egemenliğini teröristlerden korumak için" Somali'ye girdiğini açıklayan Etiyopya'nın savaş uçakları dün başkent Mogadişu'daki uluslararası havalimanı ile Baledogle kentindeki ülkenin en büyük askeri havalimanını bombaladı. Saldırıda can kaybı olup olmadığıyla ilgili bilgi verilmezken Mogadişu Havalimanı'nda pistin ve İslamcı militanlar tarafından kullanılan binaların zarar gördüğü bildirildi.
Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yasadışı uçuşlar yapılan bu havaalanlarının, militanların kaçmasını engellemek için vurulduğu belirtildi. İMB yetkilisi Abdi Kafi ise çok sayıda Somalilinin hac ziyareti için havalimanını kullandığı bir dönemde yapılan saldırının "şok edici" olduğunu söyledi.
Bu arada, Etiyopya askerleri ve geçici Somali hükümeti askerleri ile İslamcı militanlar arasındaki çatışmalar dün de devam etti. Geçici hükümetin kuşatma altında olduğu güneydeki Baidoa kenti yakınlarında Etiyopya tankları ve savaş uçakları desteğindeki Somali askerleri ile İMB savaşçıları arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.
Somali geçici hükümeti, gelişmeler üzerine ülkenin bütün sınırlarını kapatma kararı aldı.
Etiyopya'nın Somali'ye girmesi, krizin bölgesel bir savaşa dönüşmesi kaygılarını artırıyor. İMB'ye destek vermekle suçlanan Eritre'nin de Somali'ye girerek savaşa dahil olabileceğinden endişe ediliyor.
Öte yandan, geçici Somali hükümetinin Başbakanı Ali Muhammed Gedi, kendileriyle savaşan radikal İslamcıların saflarında 8 bin yabancı savaşçı olduğunu ileri sürdü.
Uluslararası teröristler
Ali Muhammed Gedi, telefonla Reuters'a yaptığı açıklamada, çok sayıda yabancı Müslüman militanın Somali'ye geldiğini ileri sürerek, "Bu militanların sayıları sadece son birkaç haftada ikiye katlandı ve 8 bine yaklaştı... Burada uluslararası teröristlerin olması, bu sorunu uluslararası bir sorun haline getiriyor" dedi.
Somali'nin 15 yıllık kaosu
Somali, diktatör Muhammed Siad Barre'nin 1991'de devrilmesinden sonra anarşi ortamına sürüklenmiş, ülke 15 yıldan bu yana rakip gruplar arasında iç savaşa sahne olmuştu. BM yardımı ile 2 yıl önce kurulan son hükümet ise ülkede bir denetim sağlayamadı. Düzen ve adalet getirme iddiasıyla kurulan 11 İslamcı gruptan oluşan İslami Mahkemeler Birliği (İMB), geçen haziranda ABD desteğindeki laik gruplara karşı üstünlük sağlayarak Mogadişu'yu ve önemli liman ve havaalanlarını ele geçirdi. İMB'nin bir İslam devleti kurmasından endişe eden Etiyopya, geçici Somali hükümetine destek vermek amacıyla ülkeye asker gönderdi. Etiyopya'nın Somali'de 15-20 bin, Eritre'nin ise İMB saflarında 2 bin askeri bulunuyor.
|
|
|

|