|
 |
|
|
Saddam kararı
Irak'ta yüksek mahkeme, Duceyl davasında Saddam Hüseyin hakkında verilen idam cezasının infazını onaylamış. Irak lideri Saddam Hüseyin, Şiilerin yaşadığı Duceyl kasabasında başarısız bir suikast girişiminin ardından 148 kişinin öldürülmesi emrini vererek "insanlığa karşı suç işlediği" gerekçesiyle idama mahkûm edilmişti. Cumhurbaşkanı Talabani tarafından da onaylanması halinde ceza 30 gün içinde infaz edilecek.
Duceyl olayı 1982'de yaşanmış. 1988'de ise Halepçe'de 5 bin Kürt kimyasal silah kurbanı olmuştu. Saddam, Kürtlere karşı soykırım suçlamasıyla da yargılanmakta. Irak işgal altında olduğu için Saddam'ı yargılayan mahkemenin konumu "savunma" açısından BM normlarına göre insan hakları ihlali niteliğinde görülebilir. Ancak ABD'nin hükmünün geçtiği işgal koşullarında bunun fazla bir önemi olmayacak.
Saddam davası sonuçta siyasidir!
Irak'ın işgalinin asıl gerekçesi, Saddam Hüseyin'in sahip olduğu kitle imha silahları ve "El Kaide bağlantısı" olduğuna göre "hesap sorma" işi oradan başlatılabilirdi. Bush yönetimi de 2003'te savaşı başlatmadan önce uluslararası hukukun aradığı müdahale koşullarını oluşturmak üzere BM'ye Irak'ta saklandığı varsayılan silahlarla ilgili pek çok belge sunmuştu. Bunların hiçbiri gerçek çıkmadı.
Irak bugün tarihin en büyük felaketini yaşıyor. İç savaş yaşanan ülkede, her gün yüzlerce insan ölüyor.
Duceyl kasabasında 148 Şiinin katledildiği 1982'nin şartları Irak'ın normal rejimi haline geldi. Şii-Sünni çatışmalarında bir günde 215 kişi yaşamından oldu.
Saddam, diktatörlük döneminin hesabını veriyor.
Irak'a demokrasiyi getirme iddiasıyla "diktatörlük sonrası" duruma yol açanlardan da günün birinde hesap sorulabilecek mi?
İşgalin üçüncü yılında ölen Iraklıların sayısı 650 bin kişi tahmin ediliyor.
ABD'nin Irak'taki kayıpları, 11 Eylül'de İkiz Kuleler'de can verenlerin sayısına, 3 bin kişiye ulaştı.
Bush yönetimi artık içinden çıkılmaz hale gelen "iç savaş" koşullarında Irak'tan çekilmenin hesaplarını yapıyor. Baker raporu, Beyaz Saray'a bu şansı verebilir. 2006'da Kongre seçimlerini kaybetmesinde Irak etkenini gören Bush-Cheney ikilisi 2008 başkanlık seçimlerine dek bugünkü çıkmazdan kurtulmayı deneyecekler.
Bu ikilinin ABD'yi Irak batağına saplaması medyada alay konusu. Washington Post'ta çıkan bir karikatürde Bush soruyor: "Hâlâ bir çıkış yolumuz var mı? Cheney'in yanıtı: '2008'de Beyaz Saray'ı terk edeceğiz!"
Irak'ta bugün yaşananlar da insanlığa karşı işlenmiş suç değilse, nedir?!
dsazak@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Çetin ALTAN | | Değişen takvimlerin silecekleri, siyasal makyajları akıtırken... 2006 yılı takviminin bitmesine 4 yaprak kaldı... | |  | Melih AŞIK | | Ne büyüme ama! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gelir istat... | |  | Fikret BİLA | | Milli gelir ve asgari ücret düzeyi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milli gelir ... | |  | Hasan CEMAL | | Acının, umudun, siyasetin dili! Sivil Diyalog Platformu, bir kısmını yakından... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | 367 çıtası Cumhurbaşkanı seçimi için şu "367" tartışması... | |  | Can Dündar | | Bir halkla ilişkiler dehası Karadeniz gemisinin adını ilk kez Hollanda'da... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | Evren: Üçte iki şartı var TBMM'de üçte iki çoğunluk sağlanmadan, bırakı... | |  | Hurşit GÜNEŞ | | Yoksulluk azalıyor, gelir dağılımı iyileşiyor! Bu hafta TÜİK önce gelir dağılımı, sonra da y... | |  | Doğan HEPER | | Erdoğan Çankaya'ya çıkamaz Muhalefetin gündeminde erken seçim ve sine-i ... | |  | Semih İDİZ | | Washington, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasına sıcak bakmıyor İçeride ve dışarıda başı yeterince dertte ola... | |  | Sami KOHEN | | Bir çatışma noktası daha... Somali'nin adını, Türkiye'de çoğumuz belki de... | |  | Hasan PULUR | | Alpaslan Türkeş, Nâzım Hikmet'in şiirini niçin okudu? GEÇENLERDE gençten biriyle konuştuk, üniversi... | |  | Derya SAZAK | | Saddam kararı Irak'ta yüksek mahkeme, Duceyl davasında Sadd... | |  | Meral TAMER | | Türk ve Kürt annelerin ortak dili Türk ve Kürt aydınların biraraya geldiği Sivi... | |  | Yaman TÖRÜNER | | Yıl biterken ekonomi Ekonomide iyiler ve kötüler var. Ama, bir büt... | |  | Güngör URAS | | 15 milyon yoksulumuz var Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) peş peşe... | |  | Serpil YILMAZ | | Yoksulluk ayrışma ve duygular Siyasette önemli bir isim sohbetimizde, "Yeni... | |  |  | M. Ali BİRAND | | Bütün mesele mayın haritası mı? Geçenlerde, Enis Berberoğlu'nu okurken ne den... | |
|
|