16:2005 Ocak 2007 / Cuma 


Kendi göbekbağı kanıyla kan kanserinden kurtuldu

      Kan kanserine yakalanan 6 yaşındaki kız çocuğu, vaktiyle dondurulmuş kendi göbekbağından elde edilen kanın nakledilmesi yoluyla hastalıktan kurtuldu.
      Amerikan ''Pediatrics'' dergisinin son sayısında yayınlanan makaleye göre, Illinois eyaletindeki bir hastanede üç yıl önce kendi göbekbağından elde edilen kanın nakledildiği kanserli çocuğun hayatı kurtuldu.
      Uzmanlar, ilk kez bir kişinin lösemiye yakalanıp da kendi kendine verici olduğuna işaret etti.
      Hasta çocuğu tedavi eden Doktor Ammar Hayani, ''Bu yöntem hayatını kurtarmış görünüyor. Hastamız iyileşiyor'' dedi.
      Kimliği açıklanmayan kız çocuğuna 2003 yılında kan kanseri teşhisi kondu ve ilaç tedavisi uygulandı. Hasta tedaviye derhal cevap verdi, ancak on ay sonra kanser nüksedince tekrar ilaç tedavisi uygulandı.
      Kanserin yine nüksedebileceğini düşünen uzmanlar, hastalığın üzerine daha ''amansız'' şekilde gitmeye ve bu amaçla çocuğa kan nakli yapmaya karar verdi. Ancak ailede uygun verici bulunamayınca çocuğun doğumdan sonra dondurularak muhafaza edilen göbekbağından yararlanılması kararlaştırıldı. Genç hasta, kan naklinden evvel yeni bir ilaç tedavisine tabi tutuldu ve bütün vücudu ışın tedavisinden geçirildi.
      Doktor Hayani, kalem aldığı makalede, ''Ameliyatın ne sonuç vereceğini hiç bilmiyorduk. Elimizde somut veriler yoktu. Ama hastanın anne babası bize güvendi ve işe giriştik'' diye yazdı.
      Hastada nüks riskinin şu aşamada muhtemel gözükmediğini anlatan doktor, ''Hayat kalitesi yükseldi. Bir vericiden kök hücre alsaydık, bu kadar iyi olmayabilirdi'' ifadesini kullandı.
     
Yorumlar(2)Yorum yaz
Bu uygulama para tuzağından başka birşey değil
Tıp çevreleri hala bu uygulamaya şüpheyle bakıyor. İhtiyaç halinde kordon kanı en son başvurulan yöntemlerdendir. Her yıl yüzbinlerce kordon kanı saklanıyor ...
Ne diyelim
Kalıplaştı ama ne diyelim eller aya biz yaya. Veya Sn. Üstün Dökmen hocamızın dediği gibi gavur yapıyor. Bizler ise bakıyoruz.