|
 |
|
|
Gayrimenkul yatırımı
Önceki hafta, Donald J. Trump'ın gayrimenkul yatırımı konusunda yazdığı "The Best Real Estate Advice I Ever Received" isimli kitabından bahsetmiştim. Gayrimenkul yatırımı halen dünyanın bir numaralı yatırımı olarak kabul ediliyor. Dünyadaki toplam yatırımın yarısından fazlası gayrimenkul yatırımı.
Forbes dergisinin 2006 yılında yaptığı araştırmalara göre, dünyadaki 800 dolar milyarderinden 600'ünden fazlası, servetini tamamen veya kısmen gayrimenkulden yapmış durumda.
Trump, kitabında gayrimenkul yatırımı konusunda çok önemli ipuçları veriyor. Ona göre, "Gayrimenkul işinde tutkunun yerini hiçbir şey tutamaz". Gayrimenkul yatırımıyla uğraşanların önceleri, "Galiba boşa kürek çekiyorum" dediklerinden ama zamanla işin önemini anladıklarından bahsediyor. Kitapta, gayrimenkul gurularından alıntılar var. Örneğin, Roger Barnett, "En iyi yerdeki gayrimenkul bugün biraz pahalı gibi görünse de, zaman içinde en büyük parayı o kazanacaktır" diyor.
Gayrimenkul komisyoncularına verilen öğütler ise enteresan:
Müşterinizin ihtiyaçlarına ve hayat biçimine uygun gayrimenkuller bulun. Belki bir bahçeye, belki yakında bir tiyatroya, belki de çocuklarının geldiklerinde kalabilecekleri ilave bir odaya ihtiyaçları vardır. Mutlaka edinmeniz gereken 4 hüner var: Bunlar, gayrimenkul piyasası hakkında derin bilgi, pazarlık taktikleri, fiyatlandırma stratejisi ve gayrimenkulü olduğundan güzel gösterme taktikleridir. Satılacak veya alınacak gayrimenkul hakkında herkesten fazla bilgi sahibi olmalısınız. Bilgi ve bilgiye erişebilme bu işin anahtarıdır. Gayrimenkul alım satımı, bir ilişki işidir. Rakipleriniz hakkında kötü şeyler söylemeyin. Müşteri bir konuda "hayır" dediyse, bu "Beni söylediğine ikna et" anlamındadır. Hislerinize güvenin. Para yapmak için, gerektiğinde para harcamaktan çekinmeyin. Müşterilerinize başka müşterilerinizden iyi örnekler verin. En kısa zamanda büyümeye ve markalaşmaya çalışın.
Gayrimenkul yatırımı yapacaklara şu ilginç öğütler var:
Gayrimenkul seçerken, önce alacağınız gayrimenkulü sevip sevmediğinize karar verin. Satın almakla elde edeceğiniz rahatı ve ileride yapacağınız parayı düşünün. Yüz yüze ilişkilerin yerini hiçbir sözleşme tutamaz. Ama, kesinlikle yakın arkadaşlarınızla alışveriş yapmaya kalkmayın. Gayrimenkulde fırsatlar bitmez. Her zaman, fırsat vardır. Uzun vadeli düşünseniz bile, anlık fırsatları kaçırmayın. Gayrimenkul alım ve satımında, yer seçimi kadar zaman seçimi de önemlidir. Unutmayın ki, gayrimenkul fiyatları, bazen düşecek, bazen de çıkacaktır. Gelecekte, en çok değerlenecek gayrimenkuller küçük olanlardır.Piyasanın sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Gerekirse, alırken fiyat artırın veya satarken fiyatınızı piyasanın altına düşürün. Bu hareket, sizin piyasadan önce davranmanızı ve para kaybetmemenizi sağlar.
ytoruner@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Siyaset, ordu, yargı DİYELİM Kİ mayıs ayında Meclis basiretsiz dav... | |  | Çetin ALTAN | | Hamsiyi koydum ta.. ta.. tavaya... Sabahın erken saatlerinde ortalık henüz sakin... | |  | Melih AŞIK | | Neden asıldı? Saddam'ın idamı tartışılıyor. Daha tartışılac... | |  | Fikret BİLA | | Edip Paşa: Az da olsa umudum var Başbakan Erdoğan'ın, PKK konusunda ABD'yi ele... | |  | Hasan CEMAL | | Tarih korkusu! Düşündürücü bir yazı girişi... "Hepimizde aşa... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | Güzel yazı, güzel konuşma Temel eğitimin amacının ne olduğunu, dün, tra... | |  | Semih İDİZ | | Bulgaristan ve Romanya'nın 'üçüncü sınıf' AB üyelikleri AB üyeliğinin sevincini yaşayan Bulgar ve Rom... | |  | Sami KOHEN | | Türkiye yeni AB stratejisi hazırlıyor Önümüzdeki çarşamba günü Dışişleri Bakanı Abd... | |  | Metin MÜNİR | | Sümbül bayan, Allah diyen aslan... Sümbül Hanım bayramda Türk Hava Yolları ile B... | |  | Hasan PULUR | | Telif vergisinin dünü, yarını... 1998'de Meclis'e "vergi reformu" adında bir t... | |  | Derya SAZAK | | Kuran'lı yemin ABD'de Demokratların çoğunluğa geçtiği Temsil... | |  | Meral TAMER | | Huntington'a karşı Amartya Sen Yeni yılın ilk gününe Nobel ödüllü ünlü Hintl... | |  | Yaman TÖRÜNER | | Gayrimenkul yatırımı Önceki hafta, Donald J. Trump'ın gayrimenkul ... | |  | Güngör URAS | | Merkez'in brüt rezervi 10 milyar dolar arttı Merkez Bankası'nın döviz rezervi, bankanın se... | |
|
|