|
 |
|
|
ADANA'YI YAKAN GÜN
Kimi felçli bebeği, kimi hasta yakını, kimi yetmeyen emekli maaşı için Irak'a yola çıkmıştı. Ama onları götüren Antonov-26 tipi uçak düştüğünde, aslında yanan şey gerideki ailelerinin yüreği oldu
BÜNYAMİN YIL, NEŞET KARADAĞ, FATİH KARAÇALI, UTKU SAĞILIR, ESRA ÖRGEN, KÜBRA POLAT, BEKİR KARAKOCA, YAKUP YILMAZ, HASAN KILIÇ, UFUK AKTUĞ, MUSTAFA ERCAN DHA
Salı günü Adana'dan aldığı Türk işçileri götüren Antonov-26 tipi uçak, Bağdat'a doğru yola çıktığında, aslında onları son yolculuğuna götürüyordu. Kimi felçli bebeği, kimi kanser olan yakınları, kimi yetmeyen emekli maaşı, kimi işsizlik nedeniyle füzelerin havada uçuştuğu Irak'a gitmek zorundaydı. Ve uçak Beled havaalanına 200 metre kala düştüğünde, uçakla birlikte, geride kalan ailelerin yüreği de yandı. Kaza sonrası yaşadıkları dramları bir bir ortaya çıkan işçilerden kimlikleri tespit edilenler dün ağıtlarla toprağa verildi.
Uçakta yaşamını yitiren 28 Türkten 22'sinin, 5 yabancı mürettebattan da birinin kimliği saptandı. Kimilği teşhis edilemeyen 9 Türkün cesedi de, doku örneği alınmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
Kulak İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kulak'ın cenazesi, parmağındaki yüzük ve 2 ay önce ailece gittikleri İtalya tatilinde oğlunun kendisine hediye ettiği saatten teşhis edildi.
Kulak'ın Adana'daki cenaze törenine yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Kulak, Kabasakal Mezarlığı'nda, şirkette çalışan makine mühendisi Hüseyin Şahin'le eşzamanlı olarak toprağa verildi. Cenaze namazını kıldıran Adana Müftüsü Mehmet Barış, "Umarız aileleri, vatanları, geride kaldıkları için uğraştıkları bu yolda canlarını verdikleri için şehitler zümresine dahil olurlar" dedi.
Seçtiği mezarlığa defnedildi
Mezarlıklarda ise ölenlerin yakınlarının feryatları vardı. Mehmet Gültekin'in kızı Sultan, "Ben şimdi kime baba diyeceğim?" derken, maden mühendisi Nail Karaca'nın kayınpederi Mehmet Akbaş Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tepki göstererek, "Vatan evlatlarından haberdar olmazlar. Kendi evlatlarını başkalarının parasıyla yurtdışında okuturlar" diye konuştu. Kaza kurbanlarından Emrah Özkartal da, bayramda izne geldiğinde belirlediği mezarda toprağa verildi.
Filiz Albayrak ise aynı uçakta bulunan eşi Abdullah Albayrak ve kardeşi Ahmet Sığındı'yı toprağa vermenin acısını yaşadı. 3 çocuk annesi Albayrak, yeğeni Gözde Sığındı'ya sarılarak, "Böyle acı görülmüş mü?" diyerek ağladı.
Ölümde değil, toprağa verilirken ayrıldılar...
ADANA DHA
Irak'ta düşen uçakta ölen makine mühendisi Serkan Geyik (29) ile 6 ay önce evlendiği eşi Olcay Geyik'in (23) ölüme giderken dahi yan yana olan birliktelikleri, toprağa verilirken son buldu. Uçak kazasının sembol isimleri haline gelen ve savaş koşullarında bile birbirlerinden ayrılmayan Geyik çiftinin cenazeleri, ailelerin anlaşamaması nedeniyle farklı illerde toprağa verildi. Serkan'ın cenazesi Yalova'ya götürülürken, Olcay Adana'da defnedildi.
Çelik: Kaza nedeni pilotaj hatası
AKP Adana Milletvekili Ömer Çelik: "Kazanın nedeni pilotaj hatası görünüyor. Parçalanmış cesetler torbalarda. DNA testi yapılması zor olanlar bile var"
ÖNDER YILMAZ Ankara
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi danışmanı ve AKP Adana Milletvekili Ömer Çelik, 28'i Türk 34 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasının pilotaj kazasından kaynaklandığını savundu.
Adana'da uçak kazasıyla ilgili gördüklerini anlatan Çelik, "Burada büyük bir dram yaşanıyor. Adana, tarihinde görmediği kolektif bir acı yaşıyor" dedi.
Torbalar içinde toplanan parçalanmış cesetlerin teşhisinde çıkan sorun nedeniyle DNA testi yapılacağını vurgulayan Çelik, "Ancak DNA testi yapılması zor olanlar bile var" diye konuştu.
Bazı ailelerin, önce cesetleri "bizim" diyerek teşhis ettiğini, ancak daha sonra ortaya çıkan ayrıntılar nedeniyle daha titiz bir çalışma yapılmasına karar verildiğini dile getiren Çelik, şöyle dedi:
"Adli Tıp Kurumu, Çukurova Üniversitesi ve savcılık birlikte bu konuyu sonuçlandırmaya gayret ediyor. DNA sonuçlarını almamız bir - iki gün sürebilir. Bu nedenle bazı cenazelerin teslimi geç olacak."
İlkinde pas geçmiş
Uçağın saldırı sonucu düştüğü iddialarına da değinen Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Füzeyle vuruldu, teröristler vurdu, havaalanı yakınlarındaki üsten atılan mermiyle vuruldu gibi iddialar spekülasyon. Uçak sis yüzünden ilk seferde pas geçiyor. İkinciye yöneldiğinde kaza meydana geliyor. Kaza kırım ekibi incelemeleri yaptı.
Bütün raporlar ve değerlendirmeler olayın kaza olduğunu gösteriyor. Füze, küçük bir ihtimal de olsa söz konusu olabilir. Ama olay kaza ve sis yüzünden pilotaj hatası. Bütün bilgiler, pilotun yeterli mesafe olmadan inişe zorlaması şeklinde.
Uzmanlar, füze saldırısı olsa havada infilak edecek uçaktan pek bir şey kalmayacağını söylüyor. Böyle bir durumda bir yolcu dahi kurtulamaz."
Çelik, uçakta yaşamını yitiren insanların kişisel hikâyelerinin acı dolu olduğunu anlatırken, hemen hemen tamamının ekmek parası kazanmak için Irak'a gittiğini kaydetti. Çelik, ölenler arasında bulunan Kulak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili İsmail Kulak'ın yakın arkadaşı olduğunu da kaydederek, şu an en zor şeyin "söyleyecek söz bulmak" olduğunu belirtti.
Bağdat uçağı sis nedeniyle düştü
ANKARA Milliyet
34 yolcuya mezar olan Moldova tescilli Antonov 26 tipi kargo uçağa ilişkin ön teknik inceleme tamamlandı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesindeki 3 uzman dün Ankara'ya dönerek, ilk tespitlerini aktardı. Hem uydu görüntülerini inceleyen hem de uçağın parçaları üzerinde çalışan ekip, kazadaki en önemli etkenin yoğun sis olduğunu belirledi. Rapor bugün Ulaştırma Bakanlığı'na sunulacak.
Öte yandan ABD Büyükelçisi Ross Wilson da, kazanın hava koşullarından kaynaklandığını açıkladı. Wilson, "Bu kaza bir trajedi. Ailelere ve Türk halkına başsağlığı dilerim. Hava koşulları çok kötüymüş. O kadar yoğun sis varmış ki üsteki kendi savaş uçaklarımızın iniş kalkışı bile durdurulmuş" diye konuştu.
|
|
|

|