Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 15 Ocak 2007 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türk muzungu* Uganda'nın popstarı

Almanca öğretmeni olarak Uganda'ya giden Oğuz Tarihmen, yerel Suahili diliyle yaptığı şarkıyla meşhur oldu

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul

Almanya'da üniversite öğrenimi gören Oğuz Tarihmen, ağustos 2005'te, Doğu Afrika ülkesi Uganda'ya Almanca öğretmeni olarak gitti. Kabojja Lisesi'nde çalışan Tarihmen çok kısa süre içinde en yaygın yerel dil olan "Suahilice"yi öğrendi. Amatör olarak sürdürdüğü müzik çalışmalarına da devam eden Tarihmen, yaşadığı Kampala şehrinin adını taşıyan ve gördüğü yoksulluğu, etnik savaşları, dini inanışları içeren bir de şiir yazdı.
Çaldığı gitarla şiirini besteleyen Tarihmen, Uganda Milli Tiyatrosu'nda bir müzisyenle tanışınca hiç tahmin edemeyeceği bir üne kavuştu. Ssalie Musselebende adlı müzik yapımcısına bir kez şarkıyı çalan öğretmen hemen ilk konserine çıktı. NDizi Band adlı yerel müzik grubuyla çalışan genç öğretmen kısa süre içinde tüm ülkede tanınan bir "muzungu" yani beyaz adam oldu.


Yarışmaya katıldı
Tarihmen'in Kampala şarkısı asıl şöhreti BBC International'ın, Suahili dilinin yaygınlaşmasını sağlamak için düzenlendiği "Suahilice şarkı" yarışmasına katılarak kazandı.
Doğu Afrika'daki 8 ülkenin her birinin birer şarkıyla temsil edildiği ve halkoylamasıyla gerçekleştirilen yarışmada milyonlarca Ugandalı SMS, e- mail, posta yoluyla Kampala'ya oy verdi. Yarışma sonunda, "cep telefonu altyapısı güçlü olan" Tanzanya birinci olurken, Uganda beşinci olabildi.

* Beyaz adam





GÜNCEL
Tecavüz yalan işkence gerçek
Plaka fiyatları yükselir!
'Kesik başlar' yok
Barışa Kürtçe çağrı
Milliyet'e 4 ödül
Türk muzungu* Uganda'nın popstarı
Türkiye'yi sis kaplayacak
Yazıcıoğlu'nun adı köprüde






Can Dündar
Yapma Başkan!
Yarın akşam İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nd...
Hasan PULUR
Herkesin bir devrimi var, Orhan Duru'nun da...
BİZİM kuşak "devrim" denilince "Atatürk devri...
Çetin ALTAN
Herkes pehlivanlarımızdan söz ediyor
Atalarımızdan kalma tarihsel sporumuz güreşin...

© 2006 Milliyet