Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 19 Ocak 2007 / Cuma  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Kaş aldırma ücreti enflasyon sepetinde

TÜİK, enflasyon sepetini değiştirdi. Kaş aldırma ücreti, ıslak mendil ve mercan balığı enflasyon hesabında dikkate alınacak ürünler arasına girdi. Kakaolu tahin helvası ve patiska ise hesaplamalara dahil edilmeyecek

ANKARA AA

Yeni yılla birlikte TÜFE bazında enflasyon sepetindeki malların ağırlıkları yeniden belirlenirken, sepet içinde gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı arttı. Edinilen bilgiye göre, 2003 baz yıllı olan ve 2005'te kullanılmaya başlanan TÜFE endeksi, başlangıçta öngörüldüğü gibi bu yıl da revize edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından son üç yıllık Hane Halkı Bütçe Anketleri dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda, endeks içindeki ağırlığı binde 1'in altına düşen mallar sepetten çıkarılırken, tüketim içinde ağırlığı binde 1'in üzerine çıkan mallar ise listeye dahil ediliyor.

778 madde çeşidi
TÜİK, yeni sepeti kullanarak hesapladığı ilk enflasyonu şubat başında açıklayacak. ÜFE için ağırlık hesaplamaları da sürerken, bu da şubat ayı enflasyonuna yetiştirilecek. Endeks bundan sonraki yıllarda da mal gruplarının ağırlıklarına göre her yılbaşında revize edilmeye devam edecek.
Enflasyon sepetinde 'madde'lerin alt türleri ise 'madde çeşidi' terimiyle ifade ediliyor.
Yeni sepete giren madde çeşidi 68 oldu, 26 madde çeşidi ise liste dışında kaldı. Bu gelişmeler sonucunda daha önce 442 olan madde sayısı 444'e, 736 olan madde çeşidi sayısı ise 778'e yükseldi. Yeni dönemde geçen yıl 22 bin işyerinden derlenen fiyatlar da 24 bin 600 işyerinden alınmaya başlanacak.
Yeni sepete giren madde çeşitleri arasında ıslak mendil, el kremi, kaş aldırma ücreti, OGS ücreti, alkalin ince kalem pil, damacana su, mercan balığı, dizel otomobil, LCD TV, dizüstü bilgisayar bulunuyor.
Uçak ücretlerinde bazı hatlar da hesaplamaya dahil edilirken, otoban geçiş ücretlerinde farklı illerden fiyat alınacak.
Buna karşılık kakaolu tahin helvası, eski kaşar, kaput bezi, oto cam suyu, tek kapılı buzdolabı, erkek yünlü kumaş ve patiska gibi sepet içindeki ağırlığı azalan madde çeşitleri ise çıkarıldı.

Konutun sepetteki ağırlığı arttı
Yeni enflasyon sepetinde, gıda ve alkolsüz içecekler, ev eşyası, konut ve ulaştırmanın ağırlığı arttı. Gıdanın sepette yüzde 27.68 olan ağırlığı yüzde 28.47'ye çıktı. Ev eşyasının ağırlığı yüzde 6.89'dan 7.22'ye, konutun payı da yüzde 16.29'dan 16.62'ye çıktı.
Buna karşılık sepet içinde giyim ve ayakkabı, haberleşme, eğitim ve kültür, eğlence ile otel ve lokantacılık sektörlerinin ağırlıkları azaldı.
Sepetten 2 madde çıktı, 4 madde eklendi. Tütün, dikiş ücreti çıkarken, erkek kot mont, uyku seti, vcd film kiralama ve özel dershane OKS hazırlık ücreti listeye dahil oldu.





EKONOMİ
Kaş aldırma ücreti enflasyon sepetinde
RMK'ya 'askeri' düzen
TMSF, Samandıra'da payları açıklamadı
D-Smart şubatta piyasada
'Korkak bezirganlar ne iş yapar ne de kâr'
'Tasarruf cephesi'nde yeni bir şey yok
Kuraklık biracıları endişelendiriyor
'Kimya bozan' tebliğ geri çekildi
Karada iş bulamayanlar rotayı denize çevirdi
'Düşük gelirliye konut desteği verilsin'
İMKB, bankalarla 40 bini geçti
Bir tıkla rezervasyon
Kale Kilit, Çin'de taklide savaş açtı
Kamu işçisi 31 Ocak'ta ikramiye alacak
Petrol 19 ay sonra 50 doların altını gördü
Kartla 2006'da 109 milyar YTL harcama yapıldı
Oyakbank'ta favori Standard Chartered
Kayıtlı işçilerin yüzde 58'i sendikalı
Konutlara enerji kimliği verilecek






Meral TAMER
Ev adresiniz, nüfus kâğıdınızda...
Türkiye'yi soya ile tanıştıran Dr. Nusret Ars...
Güngör URAS
Mısır'ı 49 teşvikli ilin başına oturttular
Anlaşıldığı kadarıyla Türkiye'nin yatırım, is...


© 2006 Milliyet