Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 22 Ocak 2007 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Eylem taktiği internetten

Samast'ın eylemi internetten görüştüğü kişilerle planladığı iddia edildi. Yasin Hayal'in de bomba yapmayı internetten öğrendiği belirtildi. 30 bilgisayara el konuldu

ÖMÜR AVCI DHA

Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast ile 24 Ekim 2004'te Trabzon'daki McDonald's'ı bombalayan Yasin Hayal'in Pelitli beldesinde oturması ve arkadaş olmaları dikkatleri Pelitli'ye çevirdi. Samast'ın da eylem hazırlığını Hayal gibi internet kafelerden bağlantı kurduğu kişilerle birlikte yaptığı iddiası üzerine, iki internet kafedeki 30 bilgisayara el konuldu.
İnternetten İstanbul'daki bazı kişilerle bağlantıya geçtiği ve Dink'in öldürülmesini bu şekilde planladığı öne sürülen Samast'ın son bir ayda üç kez İstanbul'a gittiği için ailesiyle tartıştığı iddia edildi.
Arkadaşları, İstanbul dönüşü çok para harcamasıyla dikkat çeken Samast'ın kendilerine, "İnternette bir kadınla tanıştım. İstanbul'a yanına gittim. Kadında çok para var" dediğini anlattı.
Hayal'in de Trabzon polisine verdiği ifadede, cinayette kullanılan silahı Samast'a kendisinin verdiğini kabul ettiği iddia edildi. Hayal, bomba yapma tekniklerini internetten bağlantı kurduğu Çeçenlerden öğrendiğini ifade etti.

'Kolay gaza gelirdi'
Bir arkadaşı, Yasin'le sık sık görüştüğünü belirttiği Ogün hakkında şunları söyledi: "Bazen çok sinirlenirdi. Kolay gaza gelirdi. Biri onu doldurursa dediklerini yapardı. Daha Başbakan'ı tanımıyor, o adamı nereden tanıyacaktı?"
Samast ailesinin komşusu İbrahim Suiçmez de şöyle dedi: "Ogün efendi bir çocuk. Ben Agos'u duymadım. O nereden duysun? Onu kullandılar."

Enişte: Kullanıldı

DHA
Enişte Faik Samast, Ogün Samast'ın futbolu bıraktıktan sonra boşluğa düştüğünü söyledi. Enişte Samast, İstanbul Yakacık'ta doğan Ogün Samast için, "Son zamanlarda ailesiyle sorunları vardı. Ama cana yakın ve cesur bir çocuktu, bu özelliğinden dolayı kullanılmıştır. Maddi sebeplerden dolayı kandırılmış olabilir. Arkasında birilerinin olduğunu düşünüyorum" dedi.
"İnternet onun için hobiydi, oyun oynuyordu" diyen enişte şöyle devam etti: "Siyasi tartışmalarıolmazdı. Dink'le bilgisi zaten yoktu. İstanbul'da Sultançiftliği'nde düğün vardı. 'Düğüne gidiyorum' diye Trabzon'dan çıkıyor. İstanbul'u bilmezdi. Şişlinin, Ş'sini bilmez. Ailesinden para alarak yaşadı. Yasin Hayal'le de çok samimi değillerdi."
Samast, Ogün'ün olaydan sonra İstanbul'daki dayısının yanında kaldığını da belirtti.

'İçine kapanıktı'
Yalova'da yaşayan amca Salih Samast ise yeğeni Ogün'ün içine kapanık olduğunu söyledi. "Kimseyle konuşmaz, görüşmezdi. Onun böyle bir şey yapacağını düşünemiyorum" diyen Samast şunları söyledi: "Ogün İstanbul'u bilmez. Tek başına kaybolur. İstanbul'a ilk kez 6 ay önce geldi. Hrant Dink'in adresini bulacağına da inanamıyorum. Bunu kullandılar. İnternetten çocuğun beynini yıkadılar. Sonra yeğenime cinayeti işlettiler."

Samastların soyu Oğuzlara dayanıyor

İSTANBUL Milliyet
Ermeni kökenli olduğu iddia edilen Ogün Samast'ın aile kökenlerinin Oğuz Türklerinin bir boyu olan Çepnilere uzandığı belirtiliyor. Çepniler, tarihe Doğu Karadeniz'in Türkleşmesinde oynadıkları rolle geçti. Trabzon, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Ankara, Almanya, Fransa ve İsveç'te Samast soyadını taşıyan aileler yaşıyor. Ailenin Türkiye'deki kökenleri de Trabzon Akçaabat'a bağlı Çal köyüne dayanıyor. Hayri Samast, Trabzon Çal Belediyesi'nde iki dönem başkanlığı yaptı. Samastlardan iki kişi de önemli bilişim firmalarında müdürlük görevinde bulundu.

Cinayetten sonra dayısında uyumuş

Ogün Samast'ın cinayetten 2 saat sonra dayısı Turan Samast'ın Bayrampaşa'daki evine gidip uyuduğu öğrenildi. Geceyi dayısının evinde geçiren Samast'ın ertesi sabah Yalova'daki amcasına gideceğini söyleyerek evden çıktığı belirlendi. Samast'ın Trabzon'dan İstanbul'a, Turan Samast'ı ziyaret edeceğini belirterek bir hafta önce geldiği öğrenildi. Olay sabahı diğer dayısı Yaşar Samast'a, Şişli'ye nasıl gidileceğini sorduğu belirlenen Ogün'ün, dayısının "Şişli'de ne yapacaksın?" sorusuna da, "Arkadaşın düğünü var" diye cevap verdiği kaydedildi.





GÜNCEL
Direkman vurdum
Grubun başı Yasin Hayal
Bomba, cinayet, linç... Trabzon'da neler oluyor?
İki sanık da 18 yaşından küçük
Ormanda talim yaptılar
Zanlı böyle yakalandı
Kimi haç çıkardı, kimi fatiha okudu
Türkiye Dink için ayakta
Eylem taktiği internetten
Bilim ödülleri sahiplerini buldu
Dünya basınının pazar gündemi yine Dink'ti
İfade özgürlüğüne karşı cinayet
Emekli albay Hrant Dink'i şehit saydı
Yedi kişi sorguda
Dink ailesi: Türk olduğumuzu anlamanız lazım






Can Dündar
Yarın cenazeye gelmelisiniz Sayın Sezer!
Fotoğrafta gördüğünüz duvar, Kadıköy'deki Sur...
Hasan PULUR
Hukuk devletinde zulüm yoktur...
HUKUK devletinde ceza vardır, ama zulüm yoktu...
Çetin ALTAN
'Bir Frengi kâfir olduğun bilürdi Avniya...'
Kışla-cami çatışmasında yeni bir sentez aranm...

© 2006 Milliyet