Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 03 Şubat 2007 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
BAŞBAKANLIK, ULUSAL DEPREM KONSEYİ'Nİ LAĞVETMİŞ!
Deprem gibi karar

Türkiye'nin deprem stratejisinin belirlenmesi için kurulan konsey 6 Ocak'ta lağvedildi. Konsey Başkanı Prof. Haluk Eyidoğan kararı tesadüfen öğrendi

ÖNAY YILMAZ İstanbul ANKARA Milliyet

Türkiye'nin 1999'da yaşadığı deprem felaketlerinin ardından, ülke genelinde deprem stratejisini belirlemesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla kurulan Ulusal Deprem Konseyi, Başbakanlık genelgesiyle lağvedildi. Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, kararı tesadüfen öğrendiklerini belirterek, "Başbakanlık herhalde deprem konusunda uzmanlarca ulusal düzeyde danışmanlık yapılmasına gerek olmadığını düşünüyor" dedi.
Başbakanlık'ın 6 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan genelgesiyle, "Sadece belli bir tarihe veya döneme mahsus olarak yayımlanması nedeniyle artık uygulama alanı kalmayan, güncelliğini yitirdiği veya yayımlanma amacı gerçekleştiği halde yürürlükten kaldırma işlemi yapılmayan" toplam 1085 adet genelge yürürlükten kaldırıldı. Bunlar arasında Ulusal Deprem Konseyi'nin kurulmasına ilişkin 21 Mart 2000 tarihli genelge de yer aldı. Eyidoğan, karardan 4 - 5 gün önce haberi olduğunu belirterek, "Öğretim üyesi arkadaşla konuşuyorduk. 'Konsey lağvedilmiş galiba, öyle mi?' diye sordu. 'Haberim yok, sen nereden duydun' dedim. Arkadaşım, 'Başkasından öğrendim' dedi. Resmi Gazete'nin web sitesine girdim. Kararı gördüm. Konseyin diğer üyelerinin çoğunun da bu durumdan haberi yoktu. Kararın yaklaşık bir ay önce imzalanmış olmasına rağmen, konseye halen bildirilmemiş olması anlaşılamayan diğer bir konudur" diye konuştu.
Türkiye'nin, ortalama her 14 ayda, büyüklüğü 6 ve daha fazla olan deprem meydana gelme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bir ülke olduğunu vurgulayan Eyidoğan, şöyle konuştu: "Genelgede ileri sürülen 'Artık uygulama alanı kalmaması' gerekçesi anlaşılmaz bir durum. Bu karar birilerinin konseyden rahatsız olduğunun bir göstergesi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'le gayet olumlu görüşmeler yapıyorduk. Karar bizi çok şaşırttı."
Konseyin Başkan Yardımcısı Oktay Ergunay da "Demek ki böyle bir yapıya ihtiyaç kalmamış. İnşallah ülkede büyük depremler olmaz" dedi.

Başbakanlık: Düzenleme yapılacak

Başbakanlık kaynakları, deprem konusunda Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü gibi kurumlar bulunduğunu anımsatarak, bu kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılacağını bildirdi. Bu düzenleme çerçevesinde Ulusal Deprem Konseyi'ni lağvetme kararı alındığını kaydeden kaynaklar, deprem konusunda kapsayıcı bir kurumsal yapılanmaya gidilmesi yönünde bir görüş olduğunu ifade etti. Kaynaklar, TÜBİTAK'tan, konseyin lağvedilmesi konusunda uygun görüş alındığını kaydetti.




YAŞAM
Kan bağışında 'tutuklu' kriteri
Deprem gibi karar
'Alo arkadaş' cinayetine 10 yıl hapis
Önünüze gelen olayların ardına bakmak
Cinsellik için spor
Avrupa'nın 4 kentinde 5 dakikalık karartma
Uyarı tiryakiyi etkilemedi
Başmüdüre rüşvetten 3 yıl 4 ay hapis cezası
Çinliler uzayı fena kirletti
Yunanistan'da zeytin yaprağı çılgınlığı
GSD'nin yeni yönetim kurulu başkanı Demirkent
Oscar balosuna 'Oscar Somon'
YÖK'ten, sahte peygamberin kocasının görevine son
Birbirinden farklı 'Oda'lar
Darbenin trajikomik öyküleri
İki ressamdan ortak sergi
Yangın, programı etkilemedi
Sex Pistols'ın bas gitaristi İstanbul'da









© 2006 Milliyet