|
 |
|
|
Yeşil kravat tak, küresel ısınmayı önle!
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bir yanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, diğer yanında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Türkiye'nin küresel ısınmayla mücadele eylem planını açıkladıkları basın toplantısındalar.
Eker hariç diğer 2 bakan, kravat tercihlerini yeşilden yana kullanmışlar; hele Çevre Bakanı'nın kravatının yeşili, tam kırların-ovaların renginde... Kravat günün mana ve ehemmiyetine uygun, ama kullanılan dil fevkalade bürokratik; anlatılanlarda kamuoyunu etkileyip motive edecek tek kelime yok!
Eylem planının açıklandığı bölüm için haydi neyse de, sayın bakanlarımız soru-yanıt bölümünde kendi günlük hayatlarından, topluma örnek olabilecek, dinleyenleri yakalayabilecek birkaç samimi ayrıntı veremezler miydi?
Bakan çevre korumaz!
Genç bir meslektaşım 3 bakana birden aynı soruyu yöneltti:
"Sizler, bireysel olarak kendi hayatınızda çevreye zarar vermemek için ne tür önlemler alıyorsunuz?"
Ve salonda birden gülüşmeler oldu. Hatta bakanlar da birbirlerine bakıp gülümsediler. İlk yanıt Tarım Bakanı Eker'den geldi:
"Çevre Bakanımın önerilerini dikkate alıyorum!"
Hoppalaa... Tarım Bakanı'nın kendi özel hayatından verebileceği somut tek bir ayrıntı gelemedi mi aklına? Ya da bakanlık personeline, kamu çalışanlarına verebileceği sıcak bir mesaj?
Aslında bilmemiz lazım ki bizim ülkemizde ne bakanların, ne de devlet memurlarının enerji tasarrufuna özen göstermeleri gerekmiyor. Bizim bakanların, topluma rol modeli olmaları da söz konusu değil zaten; oluk gibi benzin yakan lüks makam arabalarıyla çevre kirliliğine hatırı sayılır katkıda bulunurken, yeşil kravat takmakla çevre dostu olunmuyor!
Güler ise evinde ısı yalıtımına önem verdiğini söylemez mi? Evde ısı yalıtımı deyince mesela dış cephenizi mantolayacaksınız; kirada oturanlar ve büyük blok apartmanlarda dairesi olanlar için ne mümkün! Güler, "Suyu ve elektriği tasarruflu kullanmaya özen gösterdiği" gibi çok genel ve yuvarlak bir ifade kullandıktan sonra Eker'in izinden giderek "Tabii ki Çevre Bakanımın önerilerini de dikkate alıyorum" demez mi?
Sanki günümüzde TV izleyicisi bir programı kanal değiştirmeden pür dikkat baştan sona izleme sabrına sahip ve Pepe'nin önerileri de ezberinde!
Basmakalıp öneriler
Ajans haberlerini tarayıp, Pepe'nin önerilerine ulaştım:
" Buzdolabı, bulaşık makinesi ve ütü gibi elektrikli ev aletlerinde az enerji tüketen modeller seçilmelidir.Ev ve işyeri aydınlatmalarında tasarruflu ampuller kullanılmalıdır.Çamaşır ve bulaşık makineleri, dolu kapasiteyle çalıştırılmalıdır.Fırın ve ocaklarda TSE'li ürünler tercih edilmelidir.Mümkünse evlerde düdüklü tencere kullanılmalıdır.Mevcut klozetlerin aşırı su tüketmesinin önlenmesi için tedbirler alınmalıdır.Araçların periyodik bakımları ve egzoz emisyon ölçümleri düzenli yapılmalıdır."
Dinleyeni hiç yakalamayan, bürokratik bir dil... Kaldı ki atmosfere karbon gazı salınımında aslan payına sahip lüks otomobillere de hiç değinilmemiş. İşlerine gelmediği için mi dersiniz, yoksa eylem planını açıklarken Ulaştırma Bakanı'nı yanlarına almayı unuttukları için mi?
mtamer@milliyet.com.tr
|
|
|

|