Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 12 Şubat 2007 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türkiye'de ırkçılık artarken...


Futbolcu Emre Belözoğlu İngiltere'de ırkçılıkla suçlandığında bizde birçok kişi kızdı. "Türklerin ırkçı olamayacaklarını" iddia edenler dahi çıktı ki, bu bile bir tür ırkçılıktı.
Oysa etrafımıza bakmamız yetiyor. Söz konusu olan bir futbol maçı, bir parti mitingi veya bir konser olabilir. Kin ve nefret sloganları, kana susamış kavgacı kitlelerin dilinin ucunda her an atılmaya hazır bekliyor.

Felaketin gelişi anlaşılmaz
Hrant Dink'in katli ve ardından yaşananlar da zaten, toplumları her zaman karanlığa sürükleyen ve akılların ancak sonra başa gelmesine neden olan bu olgunun Türkiye'de yüzeye ne kadar yakın olduğunu gösterdi.
Cehalet kol gezerken, dincilik ve/veya milliyetçilikle ırkçılığın buluşmasının, başkalarına olduğu kadar, o topluma da eninde sonunda nasıl felaket getirdiğini geçmişte çok gördük. Tabii bu felaketin yolda olduğu ilk etapta anlaşılmaz.
Milliyetçilik ve/veya dincilikle bezenmiş bu tür ırkçılığa kapılan lümpen veya lümpenleştirilmiş toplumlar, başta kendilerini "yükselişte" hissederler. Kuracakları imparatorluk ise bin yıl yaşayacaktır.

Nazi Almanya'sı ve Japonya
Bu görüntüyü bozanlar ise ya sürülürler ya da katledilirler. Ancak, ortam kana bulandıktan ve ülkenin itibarı sıfırlandıktan sonra, ırkçılıkla gelen asıl gerçekler kaçınılmaz olarak görülür. Bu arada, tabii ki, ölen ölmüş, kalan da kalmış olur.
Bunun en bariz örnekleri Nazi Almanya'sı ve yayılmacı emperyalist Japonya'dır. Milyonlarca insanın feci şekilde ölmesine neden olan bu iki ülke, cehennemin dibini gördükten sonra geri gelmelerine izin verildiği için, bugün dünyanın en uysal toplumlarına sahiptirler. Milliyetçilik ise her iki ülkenin ansiklopedilerine "yıkıcı bir olgu" olarak geçmiştir.

Dünyayı şaşırtıyoruz
Bu gerçekler, hepimizin birer Ogün Samast olması için çalışıldığı, adımıza "ölme ve öldürme" yeminlerinin edildiği bir Türkiye'nin nereye gitmekte olduğu sorusunu daha da acil kılıyor. Bu arada, Hitler'in "Kavgam" adlı deli saçması kitabının, tüm uygar dünyayı şaşırtan bir şekilde, bizde çok satılıyor ve okunuyor olması da, tabii ki, hayra alamet sayılamaz.
Hitler'den insanlık adına nasıl bir ilham alındığını anlamak mümkün değil. İşi daha da tehlikeli kılan şey ise, egemen güçlerin bu görüntüden rahatsız olmamaları, hatta bu ortamı kendi elleriyle şu veya bu şekilde beslemeleridir.

Bilge bir vatanseverlik...
Eskiden "komünizme" karşı kullanılan yöntemler, günümüzde -bazılarını büyük korkuya sevk eden- "uygarlaşma" eğilimine karşı kullanılmaya başlandı. Oysa, başka ülkelerin geçmişte gittikleri ve sonunda çok zararlı çıktıkları yollarda ısrar edilmesini anlamak gerçekten güç. Öyle görülüyor ki, bazı toplumlar bazı şeyleri ancak yaşayarak öğrenebiliyorlar.
Türkiye'de bugünlerde etrafa bakıp umutsuzluğa kapılmak çok kolay. Her şeye rağmen, lümpen güdülerin değil, uygar bir aklın sonunda egemen geleceğine inanmak zorundayız. Ancak bunun önkoşulunun, ırka dayanmayan, bilge bir vatanseverlik olduğunu da görmeliyiz.

sidiz@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Kuvayı Milliye adına yalan
BAYRAK ve Kuran; iki kutsalımız. Üç tane de t...
Çetin ALTAN
Süper abstre ve ekstra absürd
Adam:
Fikret BİLA
Baykal: Kışla ile karakol barışmalı
CHP lideri Deniz Baykal, Münih'te iç ve dış p...
Yasemin CONGAR
Gül'den sonra, Büyükanıt'tan önce
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün geçen haftak...
Can Dündar
Sıkı bir duş lazım şimdi...
Ortaçağda veba ortalığı kırıp geçirirken, cü...
Sedat ERGİN
Basında bilgi kirliliğine hayır
Hrant Dink cinayetinin gerisindeki ihmaller z...
Semih İDİZ
Türkiye'de ırkçılık artarken...
Futbolcu Emre Belözoğlu İngiltere'de ırkçılık...
Faik ÖZTRAK
Görünmeyen bütçe performansı
2006 yılının merkezi yönetim bütçe performans...
Hasan PULUR
İşte size, bir milliyetçi...
MİLLİYETÇİLİK nedir?
Yaman TÖRÜNER
Kamu bankalarının satışı başka bahara
Halk Bankası'nın satışı ertelendi. Satmak yer...
Osman ULAGAY
Riskler bulvarında bir gezinti
Halen 1.6 trilyon dolarlık müşteri portföyünü...
Güngör URAS
Nisan başında büyüme yüzde 7 olarak açıklanabilir (...sakın şaşırmayınız!)
Bursa Gemlik karayolunun kenarına dikilmiş bi...

© 2006 Milliyet