|
 |
|
|
UNAKITAN, HALKBANK'TA "ÖNCE YÜZDE 25'LİK HALKA ARZI" SAVUNDU:
Büyük lokmaydı
Unakıtan, Halkbank'ta blok satış beklenirken neden önce yüzde 25'inin halka arz edildiğini açıklarken, "Almak isteyenlerin biri hariç tamamının sermaye artırması gerekirdi" dedi
EKONOMİ SERVİSİ
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Halkbank'ın halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi kararını doğru bir karar olarak nitelendirirken, "Toptan satsaydık büyük lokmaydı" dedi.
'Dördüncü Uluslararası Kamu ve Yerel Yönetim Finansmanı Kongresi' sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, Halkbank'ın blok satış yerine halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin kararın neden alındığına yönelik soru üzerine şöyle konuştu:
"Biz bunu toptan satmış olsaydık Halk Bankası büyük bir lokma, burayı almak isteyen bankaların hemen hemen tamamı, biri hariç, sermayesini artırmak mecburiyetinde. Hükümetimizin halka arz yöntemiyle verdiği karar, en doğru karardır."
Halkbank'ın halka arz yöntemiyle özelleştirilmesinin borsanın derinliğini artıracağını dile getiren Unakıtan, hükümet olarak özelleştirmelerde taviz vermeyeceklerini söyledi. Unakıtan "Hükümetimiz seçimden sonrada aynı kararlılıkla devam edecektir. Ne demek istediğimi anladınız" dedi.
"Seçimlerden önce Halkbank ve Petkim'in dışında hangi özelleştirmeler gerçekleşecek?" sorusunu yanıtlayan Unakıtan, seçim öncesi büyük limanların özelleştirilmesinin olduğunu belirtti. İzmir Limanı'nın şu anda ihale sürecinde olduğuna işaret eden Unakıtan, bu konuda Mersin Limanı'yla ilgili Danıştay kararını beklediklerini ifade etti. Unakıtan kararın ardından İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine devam edileceğini söyledi.
'Seçim mihenk taşı değil'
Unakıtan ayrıca otoyollar, Tekel ve Milli Piyango'nun özelleştirilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, "Seçim özelleştirmelerde önemli mihenk taşı değil. Seçim gelir gider ama özelleştirmeler devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarana kadar devam edilecektir" dedi.
Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesinin borsada satışına ilişkin mahkeme kararını değerlendiren Unakıtan, yargı kararlarına saygılı olduklarını söyledi. Unakıtan, "Özelleştirme İdaresi hukuk ölçüleri dahilinde ne yapması gerekiyorsa yapıyor. İdare de belli noktaları yapabilir. Bu vazifeleri yerine getirirken de kimsenin gidip boğazını sıkacak hali yok" dedi.
175 milyar YTL'lik masraf bir 'düğmeyle' görülüyor
Unakıtan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada da Türkiye'de bir tasarruf açığı olduğunu, cari açığın sebebinin ise buna dayandığını söyledi. Bu açığın özel sektörde daha fazla olduğunu belirten Unakıtan, "Devlet vergi alır, şu alır, bu alır ama özel sektör onu da alamaz. Çok fazla hesapsız gidenin ayağı kayar, gider. Devlet kimsenin artık ayak değneği değil. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak" dedi.
Türkiye'de devlet muhasebesi artık çok iyi tutulduğunu belirten Unakıtan, "Düğmeye bastığınızda masraflar karşınıza geliyor. Mahalli idareleri de bu derece takip edebilir noktaya geliyoruz" dedi.
Bakan'ın "Düğmeye bastığınız zaman geliyor" dediği masraflara, yani Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006'da yapılan 175.3 milyar YTL tutarındaki bütçe harcaması içinde en yüksek kalemlerden birini 37.7 milyar YTL ile personel harcamaları oluşturdu.
Devlet, 2006 bütçesiyle 565.5 milyon YTL giyecek, 1.1 milyar YTL yiyecek, 10 milyon YTL de içecek alımında bulunurken, kamu kuruluşlarında 124.9 milyon YTL'lik telefon görüşmesi yapıldı.
Halkbank'ın aracıları belli oldu
ANKARA AA
Halk Bankası'nın yüzde 25'e kadar olan bölümünün halka arzında ana yükleniciler, yurtdışında Goldman Sachs, yurtiçinde ise İş Yatırım olacak. Bunlar, diğer alt yüklenici banka ve aracı kuruluşlar ile birlikte halka arzı gerçekleştirecek.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileriyle danışman firma olan Goldman Sachs-CAIB-İş Yatırım Konsorsiyumu yetkilileri dün İstanbul'da bir araya geldi. Toplantıda iş planının özelleştirme takvimiyle örtüştürülmesi görüşüldü.
|
|
|

|