|
 |
|
|
Prim vermeyene işsizlik ödemesi
Bakan Başesgioğlu, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bütün işsizlerin yararlanabileceğini bildirdi. Yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasını savunan sendikacılar açıklamanın seçim öncesine denk geldiğine dikkat çekti
EKONOMİ SERVİSİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, mevcut haliyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kayıtlı işsizlerin yararlanabildiğini belirterek bunu bütün işsizlere yaymak istediklerini söyledi. TİSK ve Türk-İş'in işbirliğiyle hazırlanan "Yerel Düzeyde İşgücü Piyasasını İzleme ve Yönlendirme Mekanizmalarının Etkinleştirilmesi Projesi"nin tanıtım toplantısından önce soruları yanıtlayan Başesgioğlu, işgücü piyasasına yönelik kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirterek şunları kaydetti:
"İstihdam maliyetleri nerelere çekilebilir, SSK primleri ve vergilerde neler yapılabilir buna bakıyoruz. Paket içerisinde değerlendirilen konulardan biri de işsizlik sigortası. Şu andaki haliyle İşsizlik Sigortası Fonu'na kayıtlı işsizler bu fonun imkânlarından yararlanabiliyor. Bunu bütün işsizlere yaymak istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma imkânlarını da biraz esnetmek ve artırmak istiyoruz."
Başesgioğlu'nun sözlerini değerlendiren sendikacılar, kendilerinin de benzer önerileri dile getirdiklerini ancak açıklamanın seçimlerden önce yapılmış olmasının dikkat çekici olduğunu vurguladılar. Hükümetin seçim öncesinde söz konusu düzenlemeye ilişkin adım atabileceğini tahmin ettiklerini belirten Türk-İş Başkanı Salih Kılıç şöyle konuştu:
"İşsizlik sigortasında hem ödenen paranın düşüklüğü, hem de yararlanma koşulları anlamında bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç var. Şu anda Türkiye'de işsizlik sigortasından yararlanma oranı yüzde 4. Oysa Avrupa'da bu oran yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değişiyor. O nedenle fondan sisteme prim ödememiş işsizlerin de desteklenmesi fikrine katılıyoruz. Prim ödeyen 100 alırsa ödemeyen ne kadar almalı? Buradaki tartışma bu."
Çelebi: Hazıra dağ dayanmaz
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de bu tip düzenlemelerin sosyal tarafların görüşlerinin alınmadan yapılmasının yarar yerine zarar getirebileceğini söyledi. Çelebi şöyle dedi:
"Bakan umuyoruz ki bunu seçim yatırımı olarak planlamış olmasın. Hükümet hazır birikmiş fondan bonkörlük yapacağına kayıtdışını önlemeye çalışmalı. Oysa işin kolayına kaçıp hazırı dağıtıyor. Hazıra dağ dayanmaz. Bugünü kurtarmak, seçimi kurtarmaktır. İşsizlik sigortasına prim ödememiş işsizlere de katkı verilmeli ama devlet bunu kendi kaynaklarından sağlamalı. Yoksa işsizlik sigortası da içi boşaltılan diğer kurumlar gibi batar."
Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise İşsizlik Sigortası Fonu'nda 22 milyar YTL biriktiğini ancak fondan yararlanma koşullarının ağır, yararlanlara sağlanan imkânların da sınırlı olduğunu belirterek, "Getirilmek istenen düzenlemeyi olumlu buluyoruz" dedi.
İşverene prim indirimi müjdesi
Bakan Başesgioğlu, istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltacak çalışmanın bir aya kadar hazır olacağını bildirdi. SSK priminin 2013'e kadar 10 puan indirileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Başesgioğlu, "Daha 10 puan, 5 puan gibi rakamsal bir ifade söz konusu değil. Maliyetleri azaltma konusunda hedefimiz var. Bunları yapacağımız hesaplar sonunda göreceğiz" dedi.
|
|
|

|