|
 |
|
|
İstanbul Borsası'nda ikinci denetim
SPK müfettişleri, İMKB'de ikinci bir denetim başlattı. Daha önce denetlenen yıllar da dahil, 2005 - 2006 dönemi inceleniyor. İMKB Başkanı Birsen, "Denetimin sonuçları adil olmalı" dedi
Songül Hatısaru
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar döneminde, "Başbakanlık tasarruf genelgelerine uyulmadığı" gerekçesiyle başlatılan denetimden sonra yeniden denetime alındı. SPK, ocak ayında borsaya denetim için 5 müfettiş gönderdi.
Müfettişler borsada, 2005 - 2006 yıllarının yanı sıra daha önce denetimden geçmiş, 2002 - 2003 ve 2004 yıllarında yapılan işlemleri de inceliyor.
Borsada SPK müfettişlerince denetimi yapılmış daha önceki yılların da yeniden denetlenmesi dikkat çekti. Borsa Başkanlığı'nın taziyelere gönderdiği çiçeklerle ilgili ödemelerin dahi sorulduğu belirtiliyor.
Bir borsa çalışanının vefatının ardından ilan verilmesinin de denetimlerde inceleme konusu olması, borsada bütün işlemlerin çok detaylı bir şekilde yeniden mercek altına alındığını gösteriyor.
'Denetim adil olmalı'
İMKB Başkanı Osman Birsen'in görev süresinin dolmasına 9 ay kala yapılan denetimler piyasada, 'Borsada ne olacak?' sorusuna neden oluyor. Osman Birsen denetimlerle ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:
"Denetim hiç bitmez. Denetim neden yapılıyor demek doğru bir şey değil. Yeter ki adil sonuçlara ulaşsın. Yani o açıdan denetimden değil de denetim sonuçlarından ancak şikâyet edilebilir."
'Farklı bir durum'
İMKB Başkanı Osman Birsen, 'Tekrar atanmak ister misiniz?' sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Mevcut durum içinde ister miyim, biraz şüpheli görünüyor. Bu mevcut yapı son yıllarda beni yordu. Yani uzun bir dönem serbest bir rejim içinde daha verimli çalıştığımızı hissediyordum. Başkanlığımın ilk yıllarına göre daha farklı bir durum olduğu muhakkak."
Başbakanlık'ın borsa personelinin devlet memuru statüsünde olmadığı yönündeki kararı, sendikayla çalışanları için zam pazarlığına oturacak olan Birsen'in elini rahatlatacak.
Deneyimlerini gençlerle paylaşmak için kitap yazacak
Borsada iki dönem başkanlık yaptığını hatırlatan Birsen, yeniden seçilmemesi durumunda eskiden olduğu gibi özel sektörde çalışacağını söyledi.
Medya sektörünün de kendisi için ilginç olabileceğini belirten Birsen, "Bu tarzda teklifler de geliyor. Televizyondan tavsiyeler alıyorum" dedi. 26 yıllık kariyerinde üstlendiği üst düzey görevler nedeniyle finans tarihinde önemli olaylara tanıklık ettiğini söyleyen Birsen, deneyimlerini genç kuşaklara aktarmak için bir kitap yazacağını belirtti. Görev yaptığı uzun süreye karşın borsayı öğrenemediğini ifade eden Birsen, "Öğrendim, borsayı artık biliyorum diyen yalan söyler. Belki bazı ihtisas alanlarını öğrenebilirsiniz ancak" dedi.
Borsa, uzman kadrosu için 'İş-Kur'a gitmek zorunda
Kamu tüzel kişiliği tarifinin, Başbakanlık genelgelerinin borsayı hukuken personel tedariki için Türkiye İş Kurumu'na (İş-Kur) müracaata zorunlu tuttuğunu söyleyen İMKB Başkanı Osman Birsen şunları söyledi:
"Şimdi tabii İşçi Bulma Kurumu'ndaki boş işçilerle, İMKB gibi böyle çok yüksek bir teknik kurumun üst, orta ve alt bürokrasisini yaratmak oldukça zor. Maaşlardan sonra şimdi de bunu çözmeye çalışıyoruz. Ben geldiğimden beri personel sayısı artmayan, hatta azalan tek kamu kuruluşu İMKB'dir. Personel ihtiyacımız var ama tabii çok kaliteli çok özel personele ihtiyacımız var. Bunu işçi bulma kurumundan sağlamak pek mümkün gözükmüyor."
|
|
|

|