Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 18 Şubat 2007 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Kyoto'yu imzala


Türkiye Yeşilleri, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarında indirime gidilmesini öngören Kyoto Protokolü'nün imzalanması için kampanya başlattı.
Hükümetin direnmesi karşısında, ilk aşamada nisan ayına kadar 100 bin imza toplanması hedefleniyor.
ABD Ulusal İklim Verileri Merkezi'nin açıkladığı veriler, ocak ayı sıcaklığının 1980'den bu yana kaydedilen ortalamanın 4 derece üzerinde olduğunu ortaya koydu. Avrupa'da bu artış 4.5 dereceymiş. Sibirya'da ise 5.1 derece artışla en sıcak ocak ayı yaşanmış.
Milliyet'te yayımlanan 'And Dağları' haberi de küresel ısınmanın boyutlarını gösteren çarpıcı bir örnekti.
Güney Amerika'da Peru sınırında yer alan Quelccaya buzulu bu hızla 5 yılda tamamen eriyecekmiş. Hollanda dönüşü, uçakta Alpler üzerinden geçerken karla kaplı tepelerin ne denli azaldığını gözlemledik. Küresel ısınma, dünyanın geleceği açısından artık yakın bir tehdit.
Al Gore'un filminde de basit bir dille anlatıldığı gibi bu ısınmada fosil yakıtlardan çıkan baca gazları büyük rol oynuyor.
Kyoto Protokolü, tüm ülkeleri atmosferde yol açtıkları kirlenme konusunda sınırlandırıyor. ABD buna uymuyor. Türkiye de, Kyoto'yu imzalamayan ülkelerden biri.
Gerekçe olarak, ülkenin sanayileşmesini henüz tamamlamadığı, dolayısıyla gelişmiş ülkelere yönelik sınırlamaların Türkiye'yi bağlamayacağı öne sürülüyor.
Oysa küresel ısınma kuzey-güney, yoksul-varlıklı demeden tüm ülkeleri ve insanlığı tehdit ediyor. Göller, akarsular kuruyor.
Anadolu çölleşiyor!
Türkiye bu riskler karşısında destek arayacaksa önce kendisi Kyoto'yu imzalamalıdır.
Küresel ısınmayla mücadele yollarından biri de yenilenebilir enerji kayaklarına yönelmek.
Hollanda'da bulunduğumuz sırada, bu ülkenin enerji kaynaklarının yüzde 10'unu petrol, doğalgaz, kömür gibi yakıtların dışına çıkarmak için kurduğu enstitülerde sürdürdüğü çalışmaları izleme olanağı bulduk.
Wageningen Üniversitesi Çevre Mühendisliği ve Araştırma Merkezi bu konuda hayli iddialı. ODTÜ'den mezun olduktan sonra mastır için Hollanda'ya giden Burcu Ekmekçi, profesörleriyle birlikte biyoenerji konusunda bir sunuş yaptı. Bitkisel atıklar ve kirli sulardan yararlanarak elektrik üretiyorlar. Portekizli bir öğrencinin çalışması ise atıkları bakterilere yedirerek enerji üretmek üzerineydi.
Çevre mühendisliği giderek önem kazanıyor. Meteoroloji bilimi de... Prof. Mikdat Kadıoğlu, buzlanma nedeniyle açıldığı gün kaza olan Bolu tünelinde neden iklim uzmanı olmadığını soruyordu.
Yeşillere direnmeyin.
Kyoto'yu imzalayın!

dsazak@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
Çalkantılı bir yılı haber veren hızlı trampetler: Tırrrrr, tırrrrr, tırrrrr...
Yüzlerce yıl kimsenin adam yerine koymadığı e...
Melih AŞIK
Ahmakça okumak
Ellerinden kitap düşürmeyen, ağır, oturaklı, ...
Fikret BİLA
Büyükanıt'ın "ne" söylediği daha önemli
Her zaman olduğu gibi Genelkurmay Başkanı Org...
Hasan CEMAL
Yüreğimde bir kırıklık!
Orhan Pamuk'un bir sözü, yüreğimde bir kırıkl...
Güneri CIVAOĞLU
Ecnebide kafa karışık
Artık "görünmezler" arasındaki Metin Toker'in...
Can Dündar
Sevgili yazarımızın Eyüp'teki ölümü...
Biz vefakar mıyız gerçekten? Eğer vefakarsak...
Abbas GÜÇLÜ
Castro mu daha diktatör yoksa rektörler mi? (2)
Herhangi bir üniversitede öğrenim görüyorsunu...
Metin MÜNİR
Her şey yerli yerinde
Bugünlerde bana kıyametten bahsedenler çoğald...
Derya SAZAK
Kyoto'yu imzala
Türkiye Yeşilleri, küresel ısınmaya neden ola...
Meral TAMER
Müslüman ülkelerdeki Ar-Ge harcamaları
Dünyada devlet bütçesinden askeri harcamalara...
Ece TEMELKURAN
Demokrasiye adanmış yiğitler: Devrimci 'Kurt' Cephesi
"Ne olacak bu Kurtlar Vadisi'nin durumu?" mer...
Osman ULAGAY
Türkiye'ye dış kaynak akışının hikmeti
İstanbul, Ankara ve İzmir havaalanlarının işl...
Güngör URAS
30 yıllık Atatürk Kültür Merkezi'ni "eskidi" diyerek yıkmak istiyorlar
İstanbul'da Taksim meydanında bulunan Atatürk...
Serpil YILMAZ
Galatasaray hissedarı QVT: Birleşme olursa risk yükselir
Halka açılma oranı en yüksek kulüp olan Galat...

© 2006 Milliyet