Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 19 Şubat 2007 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
2006 yılında da işsizlik arttı


Yıllardır yapılan kamuoyu yoklamalarında vatandaş en önemli sorunum işsizlik diye bağırmaktadır. Son birkaç yıldır yaşanan istihdamı kovan büyüme süreci vatandaşın feryadını daha da güçlendirdi.
Ancak TÜİK tarafından yayımlanan 2006 yılının son üç aylık dönemine ilişkin rakamlar işsizlik oranında yüzde olarak bir puan gibi oldukça önemli bir gerilemeye işaret ediyor.

İŞSİZLİK ORANLARI2005200620052006
IVIVYıllıkYıllık
İşsizlik Oranı10,69,610,29,9
Eksik istihdam, mevsimlik çalışanlar ve İşbaşı yapmaya hazırlar dahil işsizlik oranı21,418,220,720,9
İşgücüne katılma oranı48,048,248,448,0
İstihdam oranı42,943,543,543,2
İstihdam artışı (000 kişi)58713373265


Eksik istihdam, mevsimlik çalışan ve işbaşı yapmaya hazırları da işsizlere dahil ederek hesaplanan işsizlik oranında ise geçen yılın aynı dönemine göre kaydedilen gerileme 3.2 puanı bulmaktadır. Bir yıl içinde ortaya çıkan bu hareketlilik, diğer piyasalara göre daha yumuşak salınımlar göstermesi gereken işgücü piyasası için oldukça radikal değişimlerdir. Bu nedenle de daha detaylı irdelenmesi gerekiyor.
İlk bakışta 2005 yılının son üç ayında 58 bin kişiye ilave istihdam yaratılmışken bu rakamın geçen yıl 713 bine çıkması iyileşmenin arkasındaki en önemli nedenmiş gibi görünüyor. Tabii hemen akla şunlar geliyor. Geçen yılın son çeyreğinde hem üretim, hem de dış açık rakamları ekonominin hızla yavaşladığını göstermiyor muydu? Bu durumda insanlar üretmeden mi çalışıyor? Grafikte istihdam artışları tarım ve tarım dışı olarak gösteriliyor.
Tarım dışında yaratılan ek istihdamda bir önceki yıla göre bir yavaşlama var. Ancak tarımda 2005'te 1.5 milyon insana ulaşan iş kaybı, hem de tarımda üretim düşerken, geçen yıl birdenbire bıçak gibi kesilince toplam istihdamda artış ortaya çıkıyor. Hatırlayacaksınız 2005'te köşe yazarı bazı akademisyenlerimiz tarımdaki bu olağanüstü hızlı istihdam düşüşünü ekonomik gelişmeyi ve dönüşümü gösteren olumlu (!) bir eğilim olarak görmüşlerdi. Soruyorum şimdi, bu kadar hızlı başlayan eğilim bir yıl içinde nasıl birden durdu? Herhalde bilim adamlarımızın buna da bir cevabı olacaktır.
Ayrıca 2006 yılında nüfus artış hızlarında yaşanan hızlı düşüşe de bir bakmalarını öneririm. Nüfus ve tarım istihdamında ortaya çıkan yeni eğilimler bu yıl tarım dışı istihdam artışı gerilese de işsizlik oranını düşürebilecektir.

İşsizlik kader değil
Bunları bir yana bırakırsak, yıllık olarak baktığımızda 2006 yılında işsizlik oranındaki düşme sadece 0.3 puan olmuş. Benim kullanmayı tercih ettiğim eksik istihdam, mevsimlik çalışan ve işbaşı yapmaya hazırlar dahil işsizlik oranı ise 2006'da artmaya devam etmiş. Son çeyrekteki olağanüstü iyi rakamlara rağmen işsizlik sorunu geçen yıl daha da ağırlaşmış.
İşsizlik gibi korkunç bir çaresizliği yaşayan insanları seçim meydanlarında rakamlarla ikna etmek zordur. İşsizliğin kader değil, bu güne kadar uygulanan yanlış politikaların sonucu olduğunu anlatmak ve vatandaşa seçme hakkı verecek, inandırıcı bir program ortaya koyarak siyasi mücadeleyi bu alana çekmek, bugün ürkerek izlediğimiz birçok sorunun çözümünün başlangıcı olacak.


foztrak@yahoo.com








Taha AKYOL
Çankaya, hükümet, asker
IRAK meselesinde hükümetten, askerden ve Çank...
Yasemin CONGAR
Kuşatılmışlık ve 'dinamik güçler'
Newsweek International'ın yayın yönetmeni Far...
Can Dündar
1 ayın sonunda Dink cinayeti
Hrant Dink'in öldürülüşünün üzerinden tam 1 ...
Faik ÖZTRAK
2006 yılında da işsizlik arttı
Yıllardır yapılan kamuoyu yoklamalarında vata...
Yaman TÖRÜNER
Yunanistan ile farkımız
1960'lı yılların başında, kişi başına düşen m...
Osman ULAGAY
Segolene Royal'e sermayeden gözdağı
Fransa'da Sosyalist Parti'nin başkan adayı Se...
Güngör URAS
Ayşe Hanım Teyze 'Mortgage nedir?' diyor
Bugünlerde Ayşe Hanım Teyzemi sık sık görür o...

© 2006 Milliyet