
|
|
|
 |
|
|
İzmir’in Smyrna’sı
Görüş / Engin Önen
Pek çok alanda olduğu gibi, yayın hayatında da İzmir’in güçsüz bir yapısı olduğu söylenebilir. Bu durum, İzmir’in akademik ve entelektüel yaşamda güçlü bir yere sahip olmamasının göstergesi. Şehrin tarihi ve kültürü hakkında yeterince araştırma ve yayının bulunmayışını da, buna bağlayanlar az değil.
Ersin Doğer’in İletişim yayınlarından çıkan ''İzmir’in Smyrna’sı'' adlı çalışması bu anlamda önemli kitap olarak değerlendirilebilir. Doğer, bu kitabı hazırlama gerekçelerinden söz ederken, şu noktaya dikkat çekiyor: ''....kentin tarihi konusunda Bayraklı-Eski İzmir kazı raporlarını saymazsak, ne yabancı dillerde yazılmış eserler Türkçe’ye kazandırılmıştı ne de konu amatörlerin elinden kurtarılabilmişti.''
Amatör çalışmaları veya farklı bakış açılarını da mutlaka önemsemek gerekli. Ama bu konudaki araştırmaların yetersizliği ya da bilgi eksikliğimizle ilgili çeşitli örnek ve yorumları bu kitapta bulmak mümkün.
Örneğin kısa bir süre öncesine kadar İzmir’in ilk yerleşiminin Bayraklı-Tepekule’de İ.Ö. 3000 yılında olduğuna inanıyor ve kentimizin kuruluşunun 5 bininci yılını kutluyorduk. Oysaki Bornova Ovası’nın tam ortasında Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarıyla kentin tarihinin 8 bin yıl geriye gittiği anlaşıldı.
* * *
İzmir’in pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını övünerek söyleriz. Ama bu uygarlıkların neler olduğunu ve bu topraklardaki serüvenlerini pek bilmeyiz. Doğer’in bu çalışması, tam da bu ihtiyaca yönelik bir katkı niteliğini taşıyor. Çünkü bu kitapta, tarih öncesi çağdan Türkler tarafından ele geçirilinceye kadar çok geniş bir dönemi ayrıntılı olarak ele alınıyor.
Yazar arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve antik kaynaklardan hareketle ve zaman zaman da kendi yorumunu katarak Smyrna’nın tarihini kolay okunabilir bir dille okura sunuyor.
* * *
Günümüzde yerli ve yabancı pek çok yazar ve düşünür tarafından benimsenen ''Güzel İzmir'' deyiminin kökeninin Antikçağ’a kadar uzanan bir geçmişinin olduğunu biliyor muydunuz?
Güzel İzmir’in tarihini anlamak için Güzel Smyrna’yı da anlamanın gerekli olduğuna inananlara duyurulur.
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|
|