Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 21 Şubat 2007 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
TAV'a ilgi ekonomi için moral ve cesaret verici


TAV, 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Terminal Binası'nı yapmak ve işletmek için kurulan şirketin adı. Kuruluşta 3 ortağı vardı ve ismi bu üç ortağın isimlerinin baş harfinden oluşuyordu. Doğramacı'nın Hacettepe'sinin Tepe İnşaat Şirketi, Hamdi Akın'ın Akfen'i ve havaalanı inşaatı ve işletmesinde uzmanlaşmış, Avusturya'da Viyana Havaalanı'nı işleten Vie grubu bir araya gelmişti.
2004 yılında Vie ortaklıktan ayrıldı. Şimdilerde TAV'ın iki hâkim ortağı Tepe grubu ile Akfen grubu. TAV daha sonra İzmir ve Ankara'da da havaalanları inşa etti. Yurtdışında havaalanları ve daha başka inşaat işlerine girişti. 2005 yılında da "holding" oldu.
En son hesap durumuna göre, TAV'ın konsolide rakamlara göre, ödenmiş sermayesi 232 milyon YTL, toplam aktifleri (varlığı) 2.3 milyar YTL, borcu 1.8 milyar YTL, cirosu 520 milyon YTL. TAV faaliyet dönemini 42.3 milyon YTL net kârla kapatmış.
Dünyanın büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs, geçen yıl TAV'ın tamamına 1.5 milyar dolar değer biçerek yüzde 15 hissesini 225 milyon dolara satın almıştı.

120 milyon dolar üniversiteye gidecek
Geçen günlerde TAV halka açıldı. Hissesinin yüzde yüzde 15'i halka satılacaktı, gelen talep o kadar fazla oldu ki yüzde 18.4'ü halka (yabancı ve yerli yatırımcılara) satıldı. Bu satışta bir hisse 10 YTL'den talep görünce, şirketin piyasa değeri 1.5 milyar dolardan 1 milyar 740 bin dolara yükseldi.
Satış sonucu 320 milyon dolar para toplandı. Bu paranın 80 milyon doları TAV'ın kasasına girdi. TAV, önümüzdeki günlerde havaalanı özelleştirme ihalelerine katılacak. (Öncelik Tunus, Sabiha Gökçen ve çevredeki diğer havaalanı özelleştirmeleri). Kalan 240 milyon doları iki ortak bölüşecek. 120 milyon doları Doğramacı'nın Hacettepe'si üniversiteye harcayacak. Üniversiteyi büyütecek. Yeni kampuslar açacak. 120 milyon doları kasasına koyan Hamdi Akın'ın Akfen'i, Mersin Limanı ve araç muayene istasyonları özelleştirmesindeki pürüzlerin giderilmesini bekleyecek. Bu parayı o iki iş için kullanacak.
Şimdi gelelim bu başarılı halka açılmanın perde arkasına. Neden başarılı? Başarılı çünkü, Türk ekonomisinin geleceği hakkında, hele hele iki seçimli 2007 yılı hakkında kafaların karışık olduğu dönemde, yerliler yabancılar TAV hisse senetlerini almak için yarıştı. Tabii TAV önemli ama onun gerisinde 2007 yılı ve gelecek yıllar için Türk ekonomisine güven daha da önemli.

Sermaye "Erdoğan"a güveniyor
Yurtdışı yatırımcılara ayrılan hisse senetlerinin 18 katı, yerli yatırımcılara ayrılan hisse senetlerinin 10 katı kadar talep geldi. Satılan hisse senedi 320 milyon dolarlık. Yurt dışı ve içi talep toplamı 5 milyar dolar. Yabancı ve yerli yatırımcı, "Daha çok satın da alalım diye çırpınıyor!"
Yabancısı da yerlisi de parasını riske atmaz. Para çok kıymetlidir. Demek ki (benim gibi ekonomideki gelişmeleri kuşkuyla izleyenlere rağmen) yabancı ve yerli yatırımcılar, "Türk ekonomisinin daha iyiye gitmekte olduğuna, gittiğine-gideceğine" inanıyor. Demek ki yabancı ve yerli yatırımcı, 2007 yılında yapılacak olan iki seçimin sonuçlarını kafalarında belirlemiş. Demek ki, yabancı ve yerli yatırımcıya göre Erdoğan cumhurbaşkanı olacak, AKP çoğunluğu koruyarak tek başına hükümet olacak. "Piyasalar" denilen küresel gücün sahipleri yabancı ve yerli yatırımcılar böyle istiyorlar ise, böyle olacak demektir.
TAV Havalimanları Holding'in halka arzına liderlik yapan Garanti Yatırım Menkul Kıymetler İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, TAV hisselerine yurt dışından ve içinden gelen talebin Türk ekonomisine olan güvenin göstergesi olduğunu söylüyor. Bu örnek "Moral ve cesaret vermeli" diyor.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
AKP ve CHP nereye?
TÜRKİYE "seçim sathı maili"ne girdi. Bütün pa...
Çetin ALTAN
Renkli rüzgârlarda uçuşan yıllar ve dostluklar
Tarihin kendine özgü kovanlarında ballanıp pe...
Melih AŞIK
Uzan'dan Royal'e
Prof. Tarık Altınok, Cem Uzan'ın iktidara yön...
Fikret BİLA
Sezer ve Büyükanıt'ın gerekçeleri belli
Kuzey Irak Kürt yönetimiyle görüşme konusunda...
Hasan CEMAL
Kanaltürk, Kurtlar Vadisi!
Aydınlanma düşüncesinin öncülerinden Voltaire...
Güneri CIVAOĞLU
Bush'a suikast
Filmin adı "Bir Başkanın Ölümü"
Abbas GÜÇLÜ
Türkiye nasıl bilim ülkesi olur? (2)
Türkiye'nin bir bilim ülkesi olması konusunda...
Hurşit GÜNEŞ
Endeksli bonoya yabancı yağması
Dünkü enflasyona endeksli bono ihalesinin ilk...
Nail GÜRELİ
DP'den AKP'ye, basından medyaya
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 60. yılı içi...
Sami KOHEN
Akdeniz için Ege örneği...
GEÇEN hafta Lefkoşa'nın Rum kesiminde parlak ...
Metin MÜNİR
Molla, bombayı yolla
Boş bir tabut ne kadar çekici ise cephaneliği...
Hasan PULUR
Ölüm...
YAHYA Kemal "Ölüm, asude bir bahar ülkesidir,...
Meral TAMER
İkinci hayat, ayda 10 dolara yaşanabilir
Göz problemim nedeniyle bilgisayar kurdu olma...
Ece TEMELKURAN
Cemresiz
Resmi olarak bugün baharın başlaması icap edi...
Osman ULAGAY
Finans vadisindeki ürkütücü sükûnet
The Economist dergisinin son sayısında yer al...
Güngör URAS
TAV'a ilgi ekonomi için moral ve cesaret verici
TAV, 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı...
M. Ali BİRAND
Seçim tarihi, artık kutudan çıktı...
İlk defa bu köşeden dikkatinizi çekmiştim.

© 2006 Milliyet