Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 23 Şubat 2007 / Cuma  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Kimyasal iç savaş

Irak'taki terörist gruplar sivillere karşı öldürücü klor gazı saçan bombalar kullanmaya başladı. Dün Bağdat'ta patlatılan klor bombası 6 kişinin ölümüne, 73 kişinin de zehirlenmesine yol açtı

DIŞ HABERLER SERVİSİ


Irak'taki iç çatışmada terörist grupların sivil hedeflere karşı öldürücü klor gazı kullanmaya başladıkları gözlemleniyor. Son olarak dün başkent Bağdat'ın güneyindeki Bayaa semtinde infilak etmesinin ardından havaya klor yayan bir bomba en az 6 kişinin ölümüne, 73 kişinin de zehirlenerek hastaneye kaldırılmasına yol açtı.
Bir Irak İçişleri Bakanlığı yetkilisi dünkü saldırının Irak'ta üç günde üçüncü kimyasal saldırı olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi. Dünkü saldırının sonucunda yaralanan bir Iraklı hastanede, "Patlama olduğunda dükkânlarda çalışıyorduk, daha sonra sarı dumanlar gördük. Kimse nefes alamıyordu" diye konuştu.

Önceki gün de 5 ölü
Önceki gün Bağdat'ın batısında klor yüklü bir tankerin patlatılmasıyla düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü. Saldırıda 7 kişi patlamanın etkisinden yaralandı, 35 kişi de klordan zehirlendi.
Bağdat'ın kuzeyindeki Taci'de de 4 gün önce, bomba gizlenmiş klor yüklü bir tanker, bir Şiiye ait lokantanın yanında havaya uçurulmuş, patlamada 9 kişi ölmüş, çoğu kadın ve çocuk 150'den fazla kişi de yaralanmış ya da zehirlenmişti.
Üç hafta önceyse Anbar (Ramadi) bölgesinde patlayıcı ve klor taşıyan bir kamyon havaya uçurulmuş en az 12 kişi ölmüştü.
Dün düzenlenen saldırının ardından ABD ordusu sözcülerinden biri, kimyasal saldırıların isyancıların yeni taktiği olduğunu söyledi. Sözcü, diğer militan örgütlerin de benzer saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Irak'ta klor bol
Bu saldırıların isyancıların teknik yeteneklerini geliştirdikleri anlamına gelmediği, kötü durumdaki Irak su şebekesinin insan ve çevre sağlığına olumsuz etkisini azaltmak için ülkede bol miktarda klor bulunduğu belirtildi.
Klor, basınç altında sıvılaştırılmış olarak basınca dayanıklı tüplerin içinde taşınabiliyor. Bombanın patlaması sonucu açığa çıkan yüksek ısı ve basıncın etkisiyle gaza dönüşen klor, birkaç kez solunması halinde öldürücü olabiliyor.




DÜNYA
Kimyasal iç savaş
BM'nin İran'a verdiği 60 günlük süre doldu
İncirlik sitemi
Prens Harry Irak yolcusu
Kıbrıs'ta Türk ve Rum dini liderler buluştu
Türkmen kadına asker tecavüzü






Sami KOHEN
Gene mi İran krizi?
BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a, nükleer progr...


© 2006 Milliyet