ABD'nin Irak'ta dağıttığı ve büyük kısmı sonradan kaybolan silahların izi Türkiye'deki önemli eylemlere çıktı. Rahip Santoro cinayetiyle Danıştay saldırısında kullanılan tabancaların bu kayıp silahlardan olduğu belirlendi
ANKARA Milliyet
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "PKK'da ABD silahları var" yolundaki açıklamasıyla gündeme gelen "ABD'nin Irak'ta dağıttığı silahlar"dan bazılarının, Türkiye'deki önemli eylemlerde kullanıldığı ortaya çıktı. Ankara'da Danıştay saldırısı ile Trabzon'da rahip Santoro cinayetinde kullanılan Glock marka tabancaların, Irak'ta dağıtılan ve sonradan "kaybolan" silahlar arasında yer aldığı anlaşıldı.
Erdoğan'ın açıklaması üzerine Milliyet'in kamuoyuna duyurduğu Irak'ta kaybolan ABD silahlarıyla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı.
Seri numaralardan takip
Bir süredir Türkiye'ye, yasadışı yollardan ve partiler halinde başta Glock olmak üzere Walter, M-4, AK 47 Kalaşnikov türü silahların girmesi üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı (KOM), Ankara'daki ABD Hava Kuvvetleri Askeri İstihbarat Birimi (AFOSI) ile dolaylı olarak temasa geçti.
KOM, Türkiye'de eylemlerde kullanılan ve operasyonlarda ele geçirilen Glock ve diğer markalardaki silahların seri ve üretim parti numaralarının tümünü Almanya ve Avusturya'ya bildirdi.
Irak'taki yerel güvenlik güçlerine dağıtılan Glock ve Walter gibi silahları üreten Almanya ve Avusturya da ABD nezdinde girişimde bulundu. Çalışmalar sonunda bu silahların büyük bölümünün ABD'ye satılan ve Irak'a gönderilen silahlar arasında olduğu anlaşıldı.
Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı, Irak'taki birimlerinde soruşturma başlattı.
ABD'nin Irak'ta 200 bini Glock olmak üzere 500 bine yakın silah dağıttığı ve bu silahlardan sadece yüzde 12'sinin kayıt altında olduğu belirlenirken, kayıtsız silahlardan da 14 bininin nerede olduğunun bilinmediği tespit edildi. Bu silahlardan bir kısmının yasadışı örgüt ve gruplara satıldığı tespit edildi.
ABD'li uzmanların araştırmalarında, bölgedeki bazı ABD'li askeri yetkililerin, kaçakçılık gruplarıyla bağlantısı da ortaya çıkarıldı. Soruşturmada, kayıp silahların saklandığı silah deposu sorumlularının hesaplarında milyonlarca dolar tespit edildi. Tanık konumundaki iki depo sorumlusu suikasta kurban giderken, soruşturmanın üst rütbelilere kadar uzanacağı belirtildi.
İki polis şehit edildi
Irak'ta kaybolan silahlardan 8 Glock, 4 Bumar, 2 de Walter marka silahın Türkiye'ye girdiği saptandı. Bu silahlardan 4 Glock'un, rahip Santoro cinayeti ile Danıştay saldırısının yanı sıra, İstanbul ve İzmir'de iki polisin şehit edildiği saldırılarda kullanıldığı kesinleşti.
ABD'li yetkililerin, Irak'taki ABD birimlerinde devam eden yolsuzluk soruşturması sonucunda askeri görevlilerin suçlu bulunması halinde Santoro ve Danıştay saldırısından da yargılanacaklarını belirttikleri öğrenildi. ABD'de jüri önüne çıkarılacak yetkililerin, "ölüme sebebiyet vermekten" yargılanacağı kaydedildi. Rahip Santoro cinayeti ve Danıştay saldırısında kullanılan Glock tabancaların 2006'nın başında Türkiye'ye sokulduğu anlaşıldı.