Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 01 Mart 2007 / Perşembe  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
YARGITAY: DOKUNULMAZLIK HUKUKA AYKIRILIĞI CESARETLENDİRİYOR
Bakanlar da suçlu

Yargıtay, usulsüz atama yapan bürokratı, "Bakanlar, dokunulmazlığın verdiği cesaret ve buyuruculukla yasaya aykırı işlemleri alttakilere yaptırıyor" diyerek mahkûm etti

ANKARA Milliyet


Usulsüz atama yaptığı gerekçesiyle yargılanan bürokratı mahkûm eden Yargıtay, suçu asıl işleyenin "siyasi dokunulmazlığın verdiği cesaretle yasalara aykırı işlemler yaptıran bakanlar olduğuna" karar verdi. Kararda, bürokratlara yasalara aykırı talimatları uygulamamaları, savcılara da bakanların işledikleri suçlardan yargılanabilmeleri için dosyalarını TBMM'ye göndermeleri çağrısında bulunuldu.
Böylece işlenen suçların zaman aşımı süresinin duracağını belirten Yargıtay, usulsüz işlemlere zemin oluşturduğunu belirttiği siyasi dokunulmazlıkları da "hukuka aykırı" olarak niteledi.
MHP'li Hüsnü Yusuf Gökalp'in tarım ve köyişleri bakanlığı döneminde müsteşarlık görevinde bulunan Hamit Ayanoğlu'nun "usulsüz atamalar yaparak görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla yargılandığı davaya bakan Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Bakan talimatı
YCGK, müsteşarları yargılama görevi de bulunan Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin, Ayanoğlu'nu 1916 YTL adli para, 5 ay 12 gün süreyle memuriyetten men cezasına mahkûm etme ve bu cezaları erteleme kararını onayladı. YCGK'nın gerekçeli kararında, Türkiye'de devletin tüm etkinliklerinde hukuk kurallarına uygun davranılması gerektiği vurgulandı.
Yasaya aykırı talimatı yerine getirmeme yükümlülüğüne işaret edilen kararda, "Ayanoğlu'nun, atamaları bakan Gökalp'ın yazılı talimatı ile yaptığı" yolunda savunma yaptığı belirtilirken, "Yasaya aykırı emirlerin yerine getirilmesinin, sorumluluğu ortadan kaldırmadığı, bu nedenle savunmaya itibar edilmediği" ifade edildi.
Suçu işleyenin müsteşar değil, dokunulmazlık nedeniyle yargılanamayan bakanlar olduğu mesajının verildiği kararda, şu ifadeler kullanıldı:
"Bakanların, ceza yargılaması yönünden siyasi dokunulmazlıktan yararlanmalarının verdiği cesaret ve buyuruculuk yetkisiyle, yasaya veya mahkeme kararlarına aykırı dahi olsa birtakım işlemleri müsteşarlar ve diğer alt görevlerde bulunan kişilere yaptırmaları nedeniyle müsteşarlar adeta bakan nam ve hesabına yargılanan kişiler konumuna gelmektedir. Mahkûmiyetleri, bakanlardan kaynaklanan yasaya aykırı işlemler yönünden caydırıcılıktan uzak, adaletsiz bir durum yaratmaktadır."

Zaman aşımına girmemeli
Kararda, adaletsizliğin giderilmesi için dokunulmazlıktan yararlanan siyasi sorumluların yargılanmasının sağlanması gerektiği ifade edildi. Bakanların yargılanabilmeleri için dokunulmazlıkları kalkana kadar işledikleri suçların zaman aşımına girmemesinin gerektiği, kararda özellikle vurgulandı.
Bakanlara yönelik iddialar hakkında işlem başlatılarak TBMM'ye gönderilmesi çağrısında bulunulan kararda, böylece "işlenen suçlarla ilgili dava zaman aşımı süresinin duracağı" belirtildi. Kararda, "dokunulmazlık sağlayan siyasi kimlik sona erdiğinde de bakanlar hakkında kamu davası açılmasının yolu açılacak, hukuka aykırı bu ayrıcalıktan yararlanma cesareti ortadan kalkacaktır" denildi.

TBMM'nin zorunluluğu
Kararda, TBMM'ye de savcıların gönderdikleri dosyalarla ilgili soruşturma yürütmesinin yasal zorunluluk olduğu anımsatıldı. Bakanların eylemlerinden dolayı yargılanmamasının eylemleri hukuka uygun hale getirmediği, sanık müsteşarın da bu nedenle suçlu bulunduğu vurgulandı.

Müsteşarı suçlu buldu

YCGK, önceki gün de yargının usulsüz atamalarla ilgili kararlarını yerine getirmeyerek "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci'yi suçlu buldu. YCGK'nın daha önce de bu suçtan mahkûm ettiği Birinci'nin yine aynı nedenle yargılandığı üç dosyası bulunuyor. Sağlık, Kültür ve Turizm bakanlıkları müsteşarları da Yargıtay'da benzer gerekçelerle yargılanıyor.

Yılmaz, Taner ve Topçu
Hükümet üyeleri, görevleriyle ilgili suçlar nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nde kurulan Yüce Divan'da yargılanabiliyorlar. Anayasa'ya göre bakanları soruşturma yetkisi, savcılarda değil TBMM'de bulunuyor. Savcılar, sadece kendilerine gelen suçlamaları, yorumsuz biçimde TBMM'ye iletebiliyor. TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporunu hazırlamasının ardından Genel Kurul çoğunlukla karar verirse Yüce Divan'da yargılama aşamasına geçiliyor.
Anayasa Mahkemesi, bir süre önce Yargıtay'ın "zaman aşımı" kaygısını giderebilecek kararlara imza atmıştı. Yüksek Mahkeme, eski başbakan Mesut Yılmaz, eski bakanlar Güneş Taner ile Yaşar Topçu hakkındaki kararlarında, davaları düşüren zaman aşımının "dokunulmazlık sürdükçe" işlemeyeceğine hükmetmişti.




SİYASET
PKK için siyaset yapma hakkı istediler
Kraliçe, Kayseri'de sendikaları sordu
Bakanlar da suçlu
'Kürt' açılımına eleştiri
Rice'ın sözlerine Çiçek'ten tepki
Rice Kürdistan ifadesi kullandı
Son söz kurumsal olarak hükümetin
Eski bakanın 'Beyaz Enerji' cezası onandı
Seçmen listeleri için son gün
Barzani: Çözüm diyalog
Musul'a Türk konsolosluğu






Olay Yaratan Şemdinli İddianamesi (PDF) (DOC)

Taha AKYOL
28 Şubat
28ŞUBAT askeri müdahalesine karşı çıktım. Bug...
Fikret BİLA
Erdoğan'dan ve Gül'den Barzani'ye tepki
Türkiye son birkaç haftadır KDP lideri Mesut ...
Hasan CEMAL
Kan davası!
Erdoğan-Baykal kavgası gitgide sertleşiyor, t...
Güneri CIVAOĞLU
Silah son seçenek
Türkiye Kuzey Irak'a çok kez girdi. Ancak sad...
Derya SAZAK
28 Şubat
Siyasi tarihimize 'postmodern darbe' diye geç...


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri

© 2006 Milliyet