'Küresel ısınma' başlığı
Anka Ajansı'nın ocak ayında Türkiye'ye gelen turist sayısındaki yüzde 7.1'lik artışı 'küresel ısınmaya' bağlayarak servis ettiği haberin Milliyet'te yayımlanmasına okurlar tepki gösterdi
DERYA SAZAK
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısının geçen yıla oranla yüzde 7.1 arttığını belirleyince, Milliyet haberi, "Küresel ısınma Türkiye'ye yaradı" başlığıyla verdi.
22 Şubat tarihli, ANKA kaynaklı haberde şu bilgiler yer alıyordu: "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı 'giriş-çıkış yapan ziyaretçiler' verilerini açıkladı. Bu kapsamda, ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 7.1 artarak 714 bin 425 kişi olarak gerçekleşmişti. Bu rakam geçen yıl ocakta 667 bin 337 kişi olarak hesaplanmıştı."
Bağlantı sorusu
Haber çok sayıda okurumuzun tepkisine yol açtı. Nedim Kalay şunu soruyor:"Milliyet gibi bir gazete küresel ısınmanın yol açtığı felaketleri bir tarafa bırakıp nasıl olur da turist sayısında yüzde 7 oranındaki küçücük bir artışı küresel ısınmanın yararı olarak açıklayabilir? Türkiye'de kış aylarında da turizm vardır ve çeşitli kampanyalarla kış turizmi canlandırılabilir. TÜİK istatistiki araştırmasında böyle bir bağlantı kurmamış, siz nasıl kurdunuz?"
Sevi Kaya Bırçak adlı okurumuzda aynı gün ajansların küresel ısınmayla ilgili bir haber daha geçtiğine dikkat çekerek şöyle diyor:
"Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) 'Küresel İklim Değişikliği' başlığı ile bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda da 'Küresel iklim değişikliği, daha fazla kuraklık, şiddetli kasırga ve fırtına, seller, aşırı sıcaklıklar ve yangınlar, ekosistemlerin değişmesi, biyolojik çeşitliliğin yok olması, küresel gıda üretim düzenin bozulması, daha fazla yoksulluk ve hastalık, deniz seviyelerinin yükselmesi gibi turistin hiç sevmediği şeyler getiriyor' denildi.
Milliyet buna yer vermediği gibi, turist sayısındaki artışı küresel ısınmayla açıkladı. Okurun yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum."
İnternette de aynı başlık!
Duygu Akın da "Küresel ısınma Türkiye'ye yaradı" haberini Milliyet İnternet'te okumuş. Gönderdiği e-mail'de "küresel ısınma" ve "yaradı" gibi sözcüklerin aynı cümlede kullanılmasının sorumlu gazeteciliğe sığmadığını, halkı daha fazla bilinçlendirmesi gereken gazetenin bu tür manşetlerden kaçınması gerektiğini savunuyor.Ombudsman'ın görüşü
Haberin kaynağı ANKA. Ajansı, 21 Şubat'taki haberini abonelerine "Küresel ısınma ocakta turist sayısını yüzde 7.1 artırdı" başlığıyla geçmiş. İlgi çeksin diye atılan bu başlığın Milliyet editörlerince aynen kullanılması gerekmezdi. Kaldı ki, haber metninde bu ilişkiyi kuracak bilgi de yer almıyor.
Basit bir sorgulama Türkiye'ye ocak ayında gelen turist sayısını sadece kurak ve yağışsız geçen, sıcak nedeniyle Antalya sahillerinde denize girilebilen hava koşullarına bağlanamayacağını ortaya koyardı. Ayrıca kurak bir yazın tarımdaki olumsuz etkileri bile ocak turist sayısındaki artışla dengelenemez.
Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, en çok turist çeken ülkeler arasında 9, en çok gelir elde eden ülkeler arasında 8. sırada yer alan Türkiye, zaten coğrafyası, iklimi ve turizm alanındaki atakları ile kış turizminde de iyi bir potansiyel sunuyor. 19 yerde kayak merkezi bulunuyor.
Tepkiler, Milliyet okurlarının 'küresel ısınma' konusundaki duyarlılığını yansıtması bakımından uyarıcıdır. Ancak gazeteyi tek bir haberle yargılamanın haksızlık olduğunu düşünüyorum. Milliyet son dönemde artan çevre haberleri, kuruyan göller ve su havzalarına verdiği önem, Konya ovası başta çölleşme tehdidine karşı manşetten yayımladığı haber- röportajlarla iklim değişikliğinin olumsuz yönlerini her fırsatta sergiliyor.
Milliyet, kamuoyunu küresel ısınma konusunda uyarmaya devam edecek.
okur@milliyet.com.tr
dsazak@milliyet.com.tr
Tel: 0212 505 62 03
Faks: 0212 505 68 09
Doğan Medya Center, Bağcılar 34204 İstanbul
|
DİĞER YAZILAR |
OKUR TEMSİLCİSİ |
|

