SİGORTA
Sigortada yabancıya kırmızı çizgi önerisi
Ankara Emeklilik Genel Müdürü Serdar Çıtak, sigorta şirketlerinin birçoğunun yabancı sermayeye geçtiğini belirterek, "Artık kırmızı bir çizgi çekmek gerek" dedi
Gelişmekte olan ülkelerdeki sigortacılık faaliyetlerinin yabancı sermaye için cazip hale geldiğini belirten Ankara Emeklilik Genel Müdürü Serdar Çıtak, önümüzdeki on yılın sektöre giren yabancılarla birlikte planlanması gerektiğini söyledi.
Yabancı şirketlerin, ortaklık ya da şirket satın alma yoluyla Türkiye'nin geleceğine olan güvenden dolayı burada var olmak istediklerini kaydeden Çıtak, karar verme sürecinde sorumlu olan kişilerin Türkiye'nin kırmızı çizgilerini çizmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Ankara Emeklilik'in altyapı konusunda önemli yol aldığını ve Türkiye çapında pazarlama haritası çıkarıldığını belirten Serdar Çıtak, sigorta paketinin şeffaf olarak tanıtılması ve müşteri talebinin doğru anlaşılıp ona göre şeçenek sunulmasının önemine işaret etti.
Ankara Emeklilik'in en başta müşterilerinin memnuniyetini ön planda tuttuğunu belirten Çıtak şunları söyledi:
"Esnek, güvenli ve karmaşık olmayan ürün yapımızla her an ulaşılabilir, anlaşılabilir ve hesap verebilir bir biçimde hareket etmekteyiz."
Yıllık hayat ve ferdi kaza ürünlerinin son derece önemli olduğunun da altını çizen Çıtak, yıllık hayat konusunda ihtisas sahibi olduklarını belirten Çıtak şöyle konuştu:
"Yıllık hayat portföyünde oldukça büyük bir paya sahibiz. Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın 130 bin üyesine her yıl yıllık hayat poliçesi sunuyoruz. Bu hizmeti de aralıksız olarak dört yıldır sürdürüyoruz."
Işık Sigorta 2006'da yüzde 35 büyüdü
Işık Sigorta'nın 2006'yı yüzde 35'lik büyümeyle kapattığını söyleyen Genel Müdür Koçak, tüm branşlarda büyüme sağladıklarını belirtti
Geçen yıl zarar edilmesi muhtemel branşlarda poliçe adetlerini düşüren Işık Sigorta, bu sene de aynı politikasını sürdürerek özellikle kasko branşında fiyat artışına gitmesine karşın yüzde 35'lik üretim artışı yakaladı. Işık Sigorta'nın tüm branşlarda birbirine yakın oranlarda büyüme rakamına ulaştığını belirten Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, trafikte yüzde 35, kaskoda yüzde 42, oto dışında yüzde 18, yangında yüzde 26, DASK'ta yüzde 61, nakliyatta yüzde 11, mühendislikte yüzde 18 ve sağlıkta yüzde 36 büyüme sağladıklarını söyledi.
Geçen seneki büyümesi yüzde 9 olan şirketin, bu sene büyüme oranını dörde katladığını aktaran Koçak şöyle konuştu:
"Bank Asya'nın sermayenin büyük kısmına sahip olmasından sonra beklentilerimizin bir kısmı gerçekleşti ve önemli bir üretim artışı yakaladık. Işık Sigorta 2006 yılında girdiği büyüme trendini artırarak sürdürecek.
Halihazırda yabancıların Türk sigorta sektöründeki ağırlığı dikkate alındığında yabancı bir ortaklık yapısı kurulmadan bu üretim artışının gerçekleşmesi ayrıca önemli bir konudur."
'Sigorta sektörünün 2006 hacmi 25 milyar YTL olur'
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, 8.3 milyar YTL hayat dışı, 1.4 milyar YTL hayat branşı üretim yapan sigortacılığın enflasyonun iki katı büyüyen ve büyüme planını devam ettiren bir sektör olduğunu söyledi. Taşkıran, "Sigorta sektörü 2006 yılında ulusal basının da çok dikkatini çekti. Bunun da sebebi bir anda oluşan yabancı sermaye ilgisiydi. Sektörümüz uluslararası piyasalarda 20-25 milyar YTL değere ulaştı" dedi. TSRŞB Başkanı Hulusi Taşkıran şunları söyledi:
"Aslında bu değer, ülke ekonomisinin istikrarı ile sektörümüze birlikte veriliyor. Bu değeri de daha iyi hale hep birlikte getirmemiz lazım. Birlik olarak sektörümüzü daha yukarılara taşımak için yanınızdayız ve desteğimizi esirgemeyeceğiz.
Bundan sonra da yapmak istediğimiz bu sektörün tam rekabet içinde, rekabetten vazgeçmeden doğru platformlarda, kuvvetli ortamlarda eşit değerlerle rekabeti yapmak ve bu rekabeti yaparken değerimizi artırarak bizlerle rekabet edenlere karşı hep beraber mücadele etmeliyiz."
Ankara Sigorta, Petkim'i sigortaladı
Ankara Sigorta Botaş'tan sonra Petkim'i de sigortaladı. Petkim'e ait esas üretim üniteleri, yardımcı tesisler, altyapı ve binalardan oluşan sabit kıymetlerle stoklar, toplam 1 milyar 664 milyon 841 bin 59 dolar sigorta bedeliyle teminat altına alındı. Bunun yanında Petkim'e ait yurtiçi ve yurtdışı sevkiyatların sigortaları, Petkim personeli, geçici işçiler, stajyer öğrenciler, gümrük personeli, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinden oluşan toplam 3 bin 839 kişinin ferdi kaza sigortaları yapıldı. Ayrıca, Petkim'in üçüncü şahıslara verebileceği zararlarla sahip olduğu tekneler de teminat altına alındı.
TARSİM meyveleri de dona karşı sigortalıyor
Meyvelerde çok büyük zararlara yol açan don teminatı da isteğe bağlı olarak Devlet Destekli Tarım Sigortası (TARSİM) kapsamına alındı. TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, don olayının genelde nisan ayında yaşanması nedeniyle, üreticilerin sigorta yaptırmak için acele etmeleri gerektiğini vurguladı.
Sigortanın paket olarak yapılacağını, don teminatıyla birlikte dolu, yangın, fırtına, hortum ve heyelan risklerine karşı da güvence sağlanacağını ve primin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödeneceğini söyleyen Bora şöyle devam etti:
"Don sigortası yaptırmak isteyen ve 2007 Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) güncel olan her üretici, Tarım Sigortaları Havuzu'na iştirak eden sigorta şirketlerine ve acentelerine başvurarak, Don Sigortası paketini satın alarak poliçesini yaptırabilir. Bu sigorta sadece meyveler için söz konusudur ve ancak paket olarak satın alınabilir, tek başına don riskine karşı sigorta yapılamaz.
Don teminatı alan üreticilere, sigortalı bahçelerinde bir don hasarı halinde, hasar miktarının yarısı herhangi bir muafiyet uygulaması olmadan ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında TARSİM tarafından tazminat olarak ödenecektir."

