'Öcalan zehirlendi' iddiası asılsız çıktı
Zehirlendiği öne sürülen Abdullah Öcalan'ın kan, idrar, gaita, balgam ve saç kılı örneklerinin İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından incelendiği ve zehirlenme bulgularına rastlanmadığı açıklandı
NAİL KAHRAMAN, MUZAFFER DURU Bursa, DİYARBAKIR DHA, NAMIK DURUKAN Ankara
İmralı'da kalan terörist Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği iddialarının ardından idrar, balgam, gaita ve saç kılı örneklerinde İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede herhangi bir zehirlenme bulgusuna rastlanmadığı bildirildi. Öcalan'ın avukatları dün cezaevindeki duvarların boyası ve Öcalan'ın kullandığı tüm eşyaların da analiz edilmesini istedi.
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, avukatlarının İtalya'da Öcalan'ın zehirlendiğini öne sürmesinin ardından gereken inceleme ve tıbbi araştırmanın tamamlandığını bildirdi. Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Öcalan'ın zehirlendiği iddiasıyla ilgili olarak oluşturulan üç kişilik uzman heyet tarafından hükümlünün kan, idrar, gaita, balgam ve saç kılı örnekleri alınarak gerekli tahlillerin yapılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildiği kaydedildi.
Başsavcılık açıklamasında, "İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'ndan alınan 12.03.2007 tarihli raporda, hükümlü hakkında ileri sürülen zehirlenme iddialarının tamamen asılsız olduğu kesin olarak tespit edilmiştir" denildi.
Öcalan'ın "Zehirlenmem odamın duvarındaki boyadan kaynaklanmış olabilir" açıklaması üzerine, avukatları da dün Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Fırat Haber Ajansı'na göre, avukatlar İbrahim Bilmez ve Ömer Güneş'in dilekçelerinde Öcalan'ın son görüşmede bir yıldan beri tutulduğu odanın şüpheli olduğuna dair beyanda bulunduğu belirtildi. Cezaevinde bulunan görevlilerden de aynı örneklerin alınmasını isteyen avukatlar şunları kaydetti:
"CMK'nın 89. maddesine göre, 'başka yerlerde bulunmuş şüpheli maddeler, görevlendirilen uzman tarafından incelenerek tahlil edilir' hükmü gereği suça konu delillerin tespiti ve örnek alınması gerekmektedir. Bu nedenle müvekkilce de kullanılan su, yemek, eşya (tabak, kaşık, bardak, giysi, yatak vs.) gibi emtialardan, zeminden ve boyalı duvardan örneklerin tayin edilecek uzman bilirkişilerce ve vekillerin huzurunda delillerin tespiti amacıyla örnek alınmalıdır."
Avukatları ikna olmadı
Öcalan'ın avukatları ise Adli Tıp Kurumu'nun "zehirlenme olgularına rastlanmadı" raporunu inandırıcı bulmadıklarını belirterek, "bağımsız heyet" talebini yineledi.Heyete gerek yok
STRASBOURG AA
Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, terörist Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin olarak İmralı'ya bir heyet göndermeye gerek görmedi. Komitenin geçen hafta yaptığı toplantılarda, Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin iddialar da gündeme geldi. Komite, görüşmelerin ardından İmralı'ya bir heyet gönderilmesine gerek ve ihtiyaç duyulmadığı görüşünü benimsedi.Çiçek: Yeni oyun peşindeler
ANKARA Milliyet
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Bu iddianın asılsız olduğu ortaya çıktı. Artık kimse bu yalanlardan medet ummamalıdır. Bizim insanımız da bilmeli ki bu tip iddialarla bir oyun oynanmak isteniyor. Özellikle içinden geçtiğimiz süreçte bu oyunlara kimse itibar etmemeli" dedi.Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, Öcalan'ın da hukuk kuralları çerçevesinde yargılandığını, aldığı cezanın da hukuk çerçevesinde infaz edildiğini vurgulayan Çiçek, "Bu konuda Türkiye'nin hiçbir endişesi yoktur" diye konuştu.


